null EM-kisahuumasta toipuva futispappi Kari Kanala järjestää kirkon omaa turnausta: ”Kun jalat hidastuvat, peli paranee”

Rovasti Kari Kanalan mielestä jalkapallossa on paljon uskonnollisia piirteitä.

Rovasti Kari Kanalan mielestä jalkapallossa on paljon uskonnollisia piirteitä.

EM-kisahuumasta toipuva futispappi Kari Kanala järjestää kirkon omaa turnausta: ”Kun jalat hidastuvat, peli paranee”

Töölön pallokentällä järjestetään elokuun lopussa seurakuntien oma Gloria Patri -jalkapalloturnaus. Kisavalmistelut ovat jo täydessä käynnissä.

Paavalin seurakunnan kirkkoherra Kari Kanala ehti hädin tuskin toipua rankasta Pietarin-reissusta ja jalkapallon EM-kisojen huumasta, kun edessä on taas jalkapalloturnaus. Tällä kertaa jalkapallorovasti hyppää kisajärjestäjän saappaisiin, sillä meneillään ovat seurakuntien oman Gloria Patri -jalkapalloturnauksen valmistelut.

Turnaus käydään elokuun loppupuolella, ja sitä isännöi FC Stadinpapit. Tapahtumapaikkana on Töölön pallokenttä.

Turnauksen nimellä Gloria Patri viitataan Jumalan kunniaan. Sekoittuvatkohan rovasti Kanalalla nyt uskonto ja jalkapallo?

– Kyllä sekoittuvat.

– Ja mitä korkeammalle mennään taidollisesti, sitä enemmän korostuu jalkapallon uskonnollinen luonne. Myös katsojakokemuksessa on hurmosta, jota voidaan pitää uskonnollisenakin.

Mikä sitten tarkalleen yhdistää jalkapalloa ja kirkkoa?

– Molemmissa on ylösnoussut puolustaja.

– Ja ihan vakavasti ottaen paavi Johannes Paavali II:lla oli FC Barcelonan kausikortti. Italiassa jalkapallo kietoutuu katolilaisuuteen. Kun Marco Tardelli 1982 maailmanmestaruuskisoissa teki ristinmerkin, se oli hyvin vahva kannanotto. Maalinteon jälkeen pelaaja kadottaa ajantajun, mutta kun Tardelli heti aloituspotkun jälkeen teki ristinmerkin, se palautti hänet tähän hetkeen.

Puuttuuko itse Jumala sitten jalkapallossa pelin kulkuun?

– Arsenalin vankkumattomana kannattajana ikävä kyllä joudun myöntämään, että ainakaan Jumala ei vastaa rukouksiin. Diego Maradonakin totesi kuuluisan Jumalan käsi -maalin jälkeen 1986, että ”Jumalan käsi, Maradonan pää”.

Tänä vuonna pyritään järjestämään ottelu eduskunta vastaan kirkko.


Gloria Patri -turnauksessa vastakkain on eri hiippakunnista ja kaupungeista kootut kirkon työntekijöiden joukkueet. Jumalan kättä pidempää varmaan olisi tyrkyllä – kukas näitä pelejä sitten tuomaroi?

– Palloliiton Helsingin piirin eläkeläistuomarit.

Taitavat pelaajatkin olla jo varttuneempia iältään?

– Olen ollut mukana tässä turnauksessa vuodesta 1993. Emme me enää ihan nuoria ole. Mutta kun jalat hidastuvat, peli paranee. Jalkapallo on älypeli, ja kun iän myötä vauhti hidastuu, loppuu myös ylenmääräinen koheltaminen. Pelistä tulee älyllisempää.

– Kun turnaus järjestettiin ensimmäisen kerran, kirkon lisäksi mukana oli myös Palloliitto. Nykyään turnaus pelataan puolikkaalla kentällä seitsemän plus yksi -joukkueilla. Tänä vuonna merkittävän vastuun järjestämisestä kantavat Pauli Syrjö ja Mikko Mäkelä. Turnauksen ohjelmaan sisältyy usein myös näytösotteluita. Tänä vuonna pyritään järjestämään ottelu eduskunta vastaan kirkko.

Kun jalkapallofanit tulivat Pietarista, monet heistä menivätkin karanteenin sijasta suoraan baariin levittämään koronaviruksen pelättyä Intian varianttia. Kuinka koronatilanne huomioidaan elokuun 27. päivänä käytävässä Gloria Patri -turnauksessa?

– Siten kuin kirkossa yleensä eli hyvin vakavasti. Seuraamme tilannetta ja toimimme olemassa olevien ohjeiden ja rajoitusten mukaisesti.

Jaa tämä artikkeli:

Lue lisää: