Naisten jääkiekkojoukkueen puolustaja Minttu Tuominen pelaa Pekingin olympialaisissa – ”Olimme hetken maailmanmestareita”
Minttu Tuominen osallistuu neljännen kerran olympialaisiin.
1. Jääkiekkoilija Minttu Tuominen, mitä kuuluu?
– Tällä kaudella olen pelannut Kiekko-Espoon naisten liigajoukkueessa ja maajoukkueessa. Tein juuri sopimuksen kiinalaisen Kunlun Red Star -joukkueen kanssa ja loppukauden pelaan siinä.
– Minulla oli muutama vaikea vuosi, ja mietin jo, että olikohan jääkiekko sitten tässä. Nyt on uralleni löytynyt uusi vaihe, kun aloin pelata puolustajana. Aiemmin pelasin hyökkääjänä.
2. Lapsuuden perheessäsi isä tuomaroi, äiti valmensi ja sisarukset pelasivat koripalloa. Miten sinusta tuli jääkiekkoilija?
– Suomi voitti miesten jääkiekon maailmanmestaruuden vuonna 1995. Siitä innostuneena isoveljeni halusi aloittaa jääkiekon, ja minä tietysti tahdoin mennä hänen perässään hallille. Pelasin jonkin aikaa, mutta olin kiekkokoulujoukkueen ainoa tyttö enkä oikein viihtynyt. Äidin ehdotuksesta aloitin kuusivuotiaana ringetten pelaamisen. Pelasin sitä 13-vuotiaaksi asti.
– Jääkiekko tuli kuvioihin ollessani 12-vuotias, kun kaverini houkutteli minua kokeilemaan sitä. Silloin Etelä-Vantaan Urheilijoihin perustettiin meidän ikäistemme tyttöjen jääkiekkojoukkue. Aloitin pelaamisen siellä ja sille tielle jäin.
3. Jääkiekko on ollut olympialaji 101 vuotta. Naiset pelasivat sitä ensimmäisen kerran Naganon olympialaisissa vuonna 1998. Ovatko naiskiekkoilijat löytäneet paikkansa jäällä?
– Nykyään naiskiekkoilijoihin suhtaudutaan paremmin, kun tiedetään, että olemme pärjänneet ja saaneet mitaleita olympialaisissa ja maailmanmestaruuskisoissa.
– Vuonna 2019 Espoossa järjestetyissä naisten jääkiekon MM-kisoissa pääsimme ekaa kertaa finaaliin. Peli meni jatkoajalle, ja teimme siinä maalin, eli olimme hetken maailmanmestareita, mutta loppujen lopuksi maali hylättiin tuomareiden 12 minuutin mietinnän jälkeen. Peli jatkui rangaistuslaukauksiin, ja USA sen sitten voitti.
– Se oli historiallinen tapahtuma. Sen jälkeen varmaan ensimmäisen kerran ympäri Suomen puhuttiin naisten jääkiekosta.
4. Olet pelannut jääkiekkoa kolmissa olympialaisissa ja palannut kotiin kaksi kertaa pronssimitali kaulassa. Millä mielellä lähdet Pekingin olympialaisiin?
– Pekingiin lähtö ei hermostuta, kun minulla on jo aika monta vuotta takana maajoukkueympyröissä ja olen ollut olympialaisissa. Mutta korona aiheuttaa paineita, ettei vain itse aiheuta tartuntaa, varsinkaan kisoihin pääseville ensikertalaisille. Olemme olleet koronakaranteenikuplassa, ja treenejä on pidetty pienryhmissä. Pekingin-koneeseen pääsee vain rokotettuna ja testien jälkeen.
– Virallisesti joukkueena emme ole vielä puhuneet olympialaisten tavoitteista, mutta uskon meidän olevan sillä kannalla, että ilman mitalia ei kisoista tulla takaisin.
5. Mikä sinulle on pyhää?
– Sanoisin, että perhe ja lähisukulaiset. Lukion jälkeen pelasin jääkiekkoa ja opiskelin Jenkeissä neljä vuotta. Kaverit Suomessa jäivät silloin aika etäisiksi, mutta perhe ja lähimmät sukulaiset säilyivät mukana välimatkasta ja aikaerosta huolimatta.
Vuoden 2022 talviolympialaiset järjestetään 4.–20.2. Pekingissä Kiinassa.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
Jäätanssin EM-kisoihin valmistautuva Matthias Versluis: ”Haluan tuoda kilpailuohjelmaan hyvää fiilistä”
Hyvä elämäJuulia Turkkilan kanssa luisteleva Versluis osaa siirtää musiikissa kuuluvat tunteet jäällä liikkeeksi.