null Ensi hätään toimitetaan vettä, ruokaa ja hygieniatarvikkeita – Kirkon Ulkomaanapu auttaa 50 000 eurolla myrskyn uhreja Mosambikissa ja Zimbabwessa

Ajankohtaista

Ensi hätään toimitetaan vettä, ruokaa ja hygieniatarvikkeita – Kirkon Ulkomaanapu auttaa 50 000 eurolla myrskyn uhreja Mosambikissa ja Zimbabwessa

Ainakin puoli miljoonaa ihmistä on menettänyt kotinsa ja satonsa. Kouluja ja teitä on tuhoutunut.

Kirkon Ulkomaanapu kanavoi katastrofirahastostaan 50 000 euroa Mosambikiin ja Zimbabween yhteistyökumppaninsa kirkkojen katastrofirahaston ACT-allianssin ja paikallisten apujärjestöjen kautta.

– Olemme aloittaneet työn paikan päällä paikallisten yhteistyökumppaniemme kanssa. Ihmiset tarvitsevat välittömästi muun muassa puhdasta vettä, ruokaa ja hygienia- ja keittiötarvikkeita, humanitaarisen työn päällikkö Eija Alajarva Kirkon Ulkomaanavusta sanoo.

Hätäapu kohdennetaan 5 000 kotitaloudelle Mosambikissa, erityisesti naisille, lapsille, vanhuksille ja sairaille, sekä perheille Zimbabwessa.

Hirmumyrsky Idai iski viikko sitten 177 kilometrin tuntinopeudella maahan Mosambikin satamakaupungin Beiran läheisyydessä. Myrskyä seuranneet kovat tuulet ja rankkasateet ovat aiheuttaneet valtavaa tuhoa Mosambikissa ja sen naapurivaltioissa Zimbabwessa ja Malawissa. Tilanteen vakavuus selvisi alkuviikosta, kun hallitusten edustajat ja pelastustyöntekijät pääsivät käymään tuhoalueilla.

Mosambik on yksi maailman köyhimmistä maista. Hirmumyrsky iski maihin Beirassa.

Mosambik on yksi maailman köyhimmistä maista. Hirmumyrsky iski maihin Beirassa.

Rankkasateet ja tulvat ovat tuhonneet kaupunkeja, kyliä ja viljelyksiä. Taloja ja ihmisiä on huuhtoutunut tulvavesien mukana. Äärimmäisen haavoittuvassa asemassa on tuhansia lapsia ja vanhuksia, pelastusjärjestöt arvioivat.

Mosambikin hallituksen mukaan noin 80 000 neliökilometriä maanviljelysmaata on jäänyt tulvavesien alle, ja tärkeät maissi- ja kassavasadot ovat tuhoutuneet. Noin 2 500 lasta on menettänyt koulunsa. Useita tuhansia ihmisiä on kuollut ja satoja lapsia jäänyt orvoiksi.

Naapurimaassa Zimbabwessa kymmenien tuhansien kodit ovat tuhoutuneet. Lisäksi teitä on poikki ja satoja ihmisiä kadoksissa.

Tulvat ja rankkasateet jatkuvat alueella edelleen ja aiheuttavat lisää tuhoja, minkä seurauksena hallitukset ja avustustyöntekijät arvioivat uhrilukujen vielä nousevan, ja avuntarpeen kasvavan sitä mukaa kun tuhojen seuraukset paljastuvat.

Mosambikin tilanne olisi ilman myrskytuhojakin vaikea. Vuonna 2018 Mosambik oli sijalla 180 YK:n inhimillisen kehityksen indeksissä. Lukutaidottomia on paljon ja aliravitsemus yleistä.

Kirkon Ulkomaanavun työtä Mosambikissa ja Zimbabwessa voi tukea lahjoittamalla tilille Nordea, IBAN: FI33 1572 3000 5005 04, BIC: NDEAFIHH, viitenumero 1203 tai tekstiviestillä APU20 numeroon 16499 (20e).

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.