Erja Lyytinen teki uutta levyä sanoittaessaan matkan itseensä ja pääsi irti kiltin tytön kahleista
Eron tuomasta tuskasta selviydyttään blueskitaristi kokee itsensä entistä vahvemmaksi sekä muusikkona että äitinä.
Kun Erja Lyytinen kirjoitti äskettäin julkaistun Another World -albumin sanoituksia, hän vuorotellen itki ja nauroi. Tekstit perustuvat paljolti hänen omiin kokemuksiinsa – surun ja pettymyksen tunteisiin ja parisuhteen päättymiseen.
– Kyse ei ole mistään päiväkirjanomaisesta tilittämisestä. Musiikin ja kirjoittamisen kautta voi kuitenkin purkautua ja puhdistua. Olisi hienoa, jos myös kuulijat kokisivat levyn voimaannuttavana.
Lyytinen haluaa kertoa rocksävytteisillä bluesbiiseillään entistä vahvemmasta naisesta. Eron tuomasta tuskasta selvittyään hän kokee, että hänen itsetuntonsa ja -tuntemuksensa ovat kasvaneet, ja hän kulkee nyt eteenpäin.
– Esimerkiksi Cherry Overdrivessa nainen kaasuttaa autolla hurjaa vauhtia vaaroja uhmaten. Hän on päässyt eroon kiltin tytön kahleista ja saanut uutta rohkeutta.
– Torn-kappale taas kertoo siitä, miten ihminen on mennyt hajalle, mutta hän on taistellut ja selvinnyt vaikeasta ajasta. Uskon itse siihen, että aina on toivoa ja että kaikesta voi selvitä. Tieto siitä antaa hirveästi voimaa.
Ilmastonmuutos huolestuttaa
Levyn nimikappale Another World kertoo rakkaudesta, mutta se ottaa kantaa myös ilmastonmuutokseen. Erja Lyytinen on tiedostanut vahvasti sen, millaisessa kulutusyhteiskunnassa me elämme ja miten vähän ihmiset tekevät ilmastonmuutoksen torjumiseksi.
– Maailmalla reissatessani olen törmännyt pöyristyttäviin asioihin. Esimerkiksi kiertueella Kanadassa katselin, miten järjettömän kokoisilla autoilla ihmiset ajoivat marketista toiseen.
Lyytinen itse pyrkii ostamaan laadukkaita ja ekologisia vaatteita ja on noudattanut viimeisen vuoden kasvis- ja kalaruokavaliota.
– Jokainen voi tehdä jotakin, mutta maailmanlaajuisesti pitäisi tehdä paljon enemmän. Se ei välttämättä ole yksinkertaista, koska ihmisiä elää niin erilaisissa oloissa.
Pitkiä kiertueita ulkomailla
Kansainvälistä uraa Erja Lyytinen alkoi tehdä 2000-luvun puolivälissä saksalaisen levy-yhtiön avittamana. Nykyään Lyytisen levyt julkaisee hänen oma Tuohi Records -yhtiönsä. Matkapäiviä kertyy paljon: viime vuonna hän teki bändinsä kanssa 130 keikkaa, joista 70 prosenttia oli ulkomailla.
Kiertueilla Lyytinen pyrkii käymään aina jossakin kirkossa, koska hän nauttii niiden arkkitehtuurista ja rauhoittavasta tunnelmasta.
Aikataulut ovat tiukkoja, ja koko ajan pitäisi uudistua. Tällaista on modernin työssä käyvän perheellisen naisen elämä.
Kiertueiden aikana Lyytisen viisivuotiaista kaksospojista huolehtii heidän italialaistaustainen isänsä.
– Joudun välillä olemaan poissa kotoa parikin viikkoa, mutta onneksi ex-mieheni ymmärtää tilanteen. Tämä huoltajuuskuvio on toiminut hyvin, vaikka se on vaatinut joustavuutta ja järjestelyjä.
Haastatteluhetkellä Lyytinen kärsii Kanadan-kiertueen jälkeisestä jet lagista. Levätä hän ei silti ole juurikaan ehtinyt, koska lapset oli vietävä aamulla päiväkotiin ja oli hoidettava työasioita.
– Aikataulut ovat tiukkoja, ja koko ajan pitäisi uudistua. Tällaista on modernin työssä käyvän perheellisen naisen elämä. En mitenkään pystyisi tähän, ellen suhtautuisi niin intohimoisesti musiikkiin, Lyytinen sanoo.
Blues veti jo teini-ikäisenä
Omasta lapsuudestaan Erja Lyytinen muistaa, miten hän jo muutaman vuoden ikäisenä lauloi innoissaan isänsä kitaran säestyksellä.
Kitarasta tuli Lyytisenkin soitin. Toisin kuin monet muut teini-ikäiset hän innostui 16-vuotiaana bluesista ja mustasta gospelista.
– Tuo musiikki vain tuntui niin siistiltä. Aloin siinä vaiheessa tehdä omia biisejä.
Musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemiasta valmistunut Lyytinen on halunnut oppia jatkuvasti lisää eri musiikinlajeista. Uudella Another World -albumilla kuuluvat muun muassa rockista ja jazzista saadut vaikutteet.
– Siitä olen älyttömän iloinen, että nykyään on paljon nuoria bluesmimmejä. Tämä ei siis ole vain tietyn ikäluokan musiikkia, Lyytinen sanoo.
Vuonna 2017 Lyytinen sai harvinaisen tunnustuksen, kun European Blues Awards valitsi hänet vuoden parhaaksi kitaristiksi.
– Se tuntuu hienolta, ja pidän sitä voittona sekä naiskitaristeille että ylipäätään suomalaisille kitaristeille. Tunnustus tuntuu hyvältä myös siksi, ettei tämä ole ollut helppo tie vaan vaatinut melkoisesti sinnikkyyttä.
Lyytisen mukaan keikkojen määrä on lisääntynyt tunnustuksen myötä. Hän oli toissa vuonna mukana myös MTV:n Tähdet, tähdet -ohjelmassa.
– Kysyntää on riittänyt. Se on toisaalta kivaa ja toisaalta kovaa, Lyytinen summaa.
Erja Lyytisen Monstress of Guitar -konsertti Helsingin kulttuuritalolla pe 5.4. Mukana yhdysvaltalainen kitaristi Jennifer Batten.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
Tuomari Nurmion ja Knucklebone Oscarin uudella levyllä soi musta gospel: ”Siellä on se kaikkein raain ja rajuin meininki”
Hyvä elämäBelieve It or Not -gospellevy julkaistiin 2.9. Levyllä on vanhoja gospel-lauluja sekä molemmilta uusi, musiikin henkeen sopiva kappale.