null Espoon seurakunnat käyttävät ensi vuonna seurakunnalliseen toimintaan 28,7 miljoonaa euroa

Velskolan kartanon päärakennus on ollut tyhjillään vuodesta 2017. Nyt sitä kunnostetaan. Kuva: Anssi Jauhiainen/Espoon seurakunnat

Velskolan kartanon päärakennus on ollut tyhjillään vuodesta 2017. Nyt sitä kunnostetaan. Kuva: Anssi Jauhiainen/Espoon seurakunnat

Ajankohtaista

Espoon seurakunnat käyttävät ensi vuonna seurakunnalliseen toimintaan 28,7 miljoonaa euroa

Kiinteistökantaa on yhtymänjohtaja Risto Hämäläisen mukaan lähivuosina pakko vähentää mittavan korjausvelan vuoksi.

Espoon seurakuntien taloustilanne on vakaa ja kirkollisveroprosentti säilyy ensi vuonna tasan yhdessä. Veroprosentti on muun pääkaupunkiseudun tapaan koko maan matalin.

Espoon seurakuntien yhteinen kirkkovaltuusto hyväksyi keskiviikkona ensi vuoden talousarvion ja toiminta- ja taloussuunnitelman seuraaville kolmelle vuodelle.

Verotuloja arvioidaan saatavan ensi vuonna niin, että myös toimintamäärärahoja on pystytty nostamaan hieman. Ensi vuonna kirkollisveroa arvioidaan kertyvän 45 miljoonaa euroa ja valtionrahoituksen määräksi arvioidaan 6 miljoonaa euroa. Verotuloarviota on nostettu kuluvan vuoden arviosta ja se on realistisesti saavutettavissa.

Käyttötalousmenoihin on ensi vuonna varattu 48,6 miljoonaa euroa, mikä on 2,4 prosenttia kuluvaa vuotta enemmän. Tästä puhtaasti seurakunnalliseen toimintaan käytetään ensi vuonna 28,7 miljoonaa euroa, mikä sisältää seurakuntien toiminnan, yhteisen seurakuntatyön, kansainvälisen toiminnan sekä viestinnän.

Painotuksena näkyy nuorten ja nuorten aikuisten laajempi tavoittaminen ja huomiointi.

Kansainväliseen apuun, lähetystyöhän sekä katastrofiapuun on ensi vuodelle varattu yhteensä 1,85 miljoonaa euroa. Määräraha on 4,1 prosenttia arvioidusta verotulosta. Suhteellinen osuus on Suomen suurimpia ja enemmän kuin esimerkiksi Helsingissä ja Vantaalla.

Valtuuston hyväksymässä toimintasuunnitelmassa yhteisenä painotuksena näkyy nuorten ja nuorten aikuisten laajempi tavoittaminen ja huomiointi. Rippikoulun suosio on pysynyt korkeana ja ensi vuoden rippikouluihin on ilmoittautunut liki 2200 nuorta Espoossa.

Kiinteistötoimelle on varattu ensi vuodelle 10,2 miljoonaa euroa. Tuloja arvioidaan saatavan 3,3 miljoonaa. Kiinteistötoimen käyttötalousmäärärahat ovat viimeisen viiden vuoden aikana kasvaneet 20 prosenttia eli keskimäärin 4 prosenttia vuodessa. Kiinteistöjen yllättäviin korjauksiin on viime vuosina jouduttu myöntämään lisämäärärahoja.

– Seurakuntayhtymän kiinteistöissä on mittava korjausvelka. Olemme vielä pystyneet reagoimaan korjaustarpeisiin, mutta jo lähitulevaisuudessa on välttämätöntä vähentää kiinteistökantaa. Tavoitteena on, että Espoon seurakunnat palvelevat hyvin seurakuntalaisiaan ja käytössä olevat tilat voidaan pitää hyvässä kunnossa, Espoon seurakuntayhtymän johtaja Risto Hämäläinen sanoo.

Investointeihin on varattu 11,8 miljoonaa euroa. Suurimmat ensi vuoden hankkeet ovat Velskolan kartanon peruskorjaus sekä Kellonummen hautausmaan huoltorakennuksen uusiminen. Kartanon peruskorjauksessa uusitaan talotekniikka ja tehdään tarvittavia korjauksia niin julkisivuun kuin sisätiloihinkin. Kustannusarvio on 3,4 miljoonaa euroa.

Lisäksi kirkkovaltuusto päätti Sini Hulmin aloitteesta aikaistaa Otaniemen kappelin peruskorjauksen aloittamista niin, että hankkeen suunnittelu käynnistyy jo ensi vuonna.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.