null Velskolan kartanon 3,4 miljoonan euron peruskorjaus on käynnistynyt – jatkossa koko kurssikeskus lämpiää maalämmöllä

Velskolan kartanon päärakennus on ollut tyhjillään vuodesta 2017. Kuva: Anssi Jauhiainen/Espoon seurakunnat

Velskolan kartanon päärakennus on ollut tyhjillään vuodesta 2017. Kuva: Anssi Jauhiainen/Espoon seurakunnat

Ajankohtaista

Velskolan kartanon 3,4 miljoonan euron peruskorjaus on käynnistynyt – jatkossa koko kurssikeskus lämpiää maalämmöllä

Kartanon korjausten arvioidaan valmistuvan vuoden 2024 loppuun mennessä. Korjaustöiden vaikutus rippileireihin pyritään minimoimaan.

Espoon seurakuntien Velskolan kurssikeskuksen vanhan kartanorakennuksen peruskorjaus on käynnistynyt. Samassa yhteydessä koko alueen lämmitysjärjestelmä vaihdetaan maalämpöön.

Kartanon korjausten arvioidaan valmistuvan vuoden 2024 loppuun mennessä. Hankkeen kustannusarvio on 3,4 miljoonaa euroa. Pääurakoitsijana toimii AW-Rakennus Oy.

Kartanon peruskorjauksessa uusitaan talotekniikka ja tehdään tarvittavia korjauksia niin julkisivuun kuin sisätiloihinkin. Rakennuksen kulttuurihistoriallisen merkityksen vuoksi julkisivu korjataan siten, ettei ulkoasu muutu.

Sisätiloissa tehdään korjausten ja kunnostusten lisäksi pieniä tilamuutoksia tilojen käytön tehostamiseksi. Rakennuksen ikkunoiden puuosat kunnostetaan ja lasit uusitaan vastaamaan nykypäivän vaatimuksia.

Myös saniteettitiloihin tehdään päivityksiä tilapintoihin ja kalusteisiin. Ilmanvaihtoa parannetaan merkittävästi. Kaikki korjaustoimet keskittyvät hyvän sisäilman varmistamiseen tulevaisuudessa.

Kartanorakennus on ollut pois käytöstä sisäilmaongelmien vuoksi vuodesta 2017. Hankekehitysinsinööri Teemu Rantala Espoon seurakunnista kertoo, että suihku- ja saunatiloja, jotka on remontoitu jo aiemmin, on kuitenkin voitu käyttää.

Rantala kertoo, että kartanon alue tulee olemaan työmaana syksyyn 2024 saakka.

– Pyrimme hoitamaan työmaaliikenteen siten, että siitä on mahdollisimman vähän haittaa muulle alueen toiminnalle. Kurssikeskuksen päärakennus Väentupa toimii pääosin normaalisti. Toimintaan voi vuoden aikana tulla lyhyitä käyttökatkoja. Niistä sovitaan käyttäjien kanssa etukäteen, joten estettä leiritoiminnalle ei pitäisi olla.

Kurssikeskus on varsinkin kesäisin ahkerassa rippileirikäytössä. Talvella toiminta hiljenee, mutta leirejä on silloinkin. Kartano on ollut suosittu rippileirien lisäksi myös hiljaisuuden retriittien pitopaikkana. Kartanossa tulee korjauksen jälkeen olemaan tilat 40 hengen ryhmälle. Tällä hetkellä kurssikeskuksen käytössä olevat tilat riittävät 58 hengelle, joten peruskorjaus nostaa Velskolan kapasiteettia merkittävästi.

1930-luvulla rakennettu Velskolan kartano sijaitsee Nuuksion kansallispuiston kupeessa Pohjois-Espoossa. Kartano on ollut Espoon seurakuntayhtymän omistuksesta vuodesta 1981. Leiritoiminta aloitettiin kartanorakennuksessa ja vuonna 1984 valmistuivat Väentuvan tilat vanhaan navettarakennukseen.

Kartanon peruskorjauksen yhteydessä Velskolan alueen lämmitysjärjestelmä vaihdetaan pelletti- ja öljylämmityksestä maalämpöön. Uuteen järjestelmään liittyvät poraustyöt saadaan valmiiksi vuoden 2023 aikana.

Myös Hvittorpin kurssikeskuksessa Kirkkonummella lisätään maalämmön kapasiteettia.

Espoon seurakunnat tavoitteena on vähentää tiloistaan 7 000 neliötä. Käyttöön jäävien kiinteistöjen on tarkoitus olla hiilineutraaleja vuoteen 2030 mennessä.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.