null Espoon ja Kauniaisten seurakunnat jatkavat yhden prosentin kirkollisverolla

Kirkollisveroa ei ole tarvetta nostaa Espoossa ja Kauniaisissa. Molemmat seurakuntayhtymät jatkavat ensi vuonna yhden prosentin kirkollisverolla.

Kirkollisveroa ei ole tarvetta nostaa Espoossa ja Kauniaisissa. Molemmat seurakuntayhtymät jatkavat ensi vuonna yhden prosentin kirkollisverolla.

Ajankohtaista

Espoon ja Kauniaisten seurakunnat jatkavat yhden prosentin kirkollisverolla

Arvioitua suurempi verokertymä helpottaa seurakuntien talousnäkymiä.

Espoon seurakuntien yhteinen kirkkovaltuusto päätti pitää ensi vuonna kirkollisveroprosentin ennallaan yhdessä prosentissa.

Käyttötalousmenot kasvoivat voimakkaasti tänä vuonna. Sen taustalla on Ukrainan sodan ja koronan vuoksi tehty elvytys, joka aiheutti inflaatiota, ja siitä taas seurasi palkankorotuksia. Huhtikuussa toteutetut viiden prosentin sopimuspohjaiset palkankorotukset aiheuttivat Espoon seurakunnille noin 0,7 miljoonan euron lisämenon, mihin ei ollut varauduttu. Henkilöstökulut muodostavat 60 prosenttia seurakuntayhtymän käyttötalousmenoista.

Kirkollisverokertymä Espoossa oli heinäkuussa 4 miljoonaa euroa edellisvuoden vastaavaa ajankohtaa suurempi. Summa on selvästi enemmän kuin on arvioitu. Palkkojen ja eläkkeiden suhteellisen suuret korotukset kasvattivat kirkollisveropottia. Rahoituslaskelma osoittaa noin 8,7 miljoonan euron rahoitusylijäämää alkuvuonna. Sen arvioidaan kutistuvan loppuvuoden aikana.

Rahoitusylijäämää Espoossa tarvitaan tuleviin kiinteistöjen vuosi- ja peruskorjaushankkeiden rahoittamiseen sekä varautumiseen kustannustason yleiseen nousuun. Myös hautausmaihin joudutaan investoimaan mittavasti tulevina vuosina.

Myös Kauniaisten seurakuntien yhteinen kirkkovaltuusto päätti jatkaa ensi vuonna nykyisellä yhden prosentin kirkollisverolla.

Kauniaisten seurakuntayhtymän verokertymä oli tämän vuoden elokuussa poikkeuksellisen hyvä. Se on kumulatiivisesti 14 prosenttia edellisvuotta parempi. Lukuun vaikuttavat eläkkeiden indeksikorotukset ja keväällä toteutuneet palkankorotukset.

Hyvä verokertymä helpottaa Kauniaisten seurakuntien lähitulevaisuutta, ja sillä voidaan rahoittaa kirkon viime vuonna päättynyttä remonttia. Se auttaa myös seurakunnan kasvaneiden kustannusten kattamista, jotka ovat syntyneet voimakkaasta inflaatiosta ja palkkojen sopimuskorotuksista.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.