null Espoon seurakunnat kunnostuttaa rippileirien pitopaikkana tunnetun Velskolan kartanon

Velskolan kartanorakennus on rakennettu 1930-luvulla. Monille espoolaisille miljöö on tuttu rippileiriltä. 

Velskolan kartanorakennus on rakennettu 1930-luvulla. Monille espoolaisille miljöö on tuttu rippileiriltä. 

Ajankohtaista

Espoon seurakunnat kunnostuttaa rippileirien pitopaikkana tunnetun Velskolan kartanon

Hilan leirikeskuksen toiminta päättyi viime syksynä, mikä lisää tarvetta jäljelle jääneisiin leirikeskuksiin.  

Espoon seurakunnat teetättää peruskorjauksen omistamassaan Velskolan kartanorakennuksessa. Kulttuurihistoriallisesti arvokas, vuonna 1930-luvulla rakennettu kartanorakennus on osa Pohjois-Espoossa, Nuuksion kupeessa sijaitsevaa Velskolan kurssikeskusta. Espoon seurakuntien omistuksessa se on ollut vuodesta 1981.

Yhteinen kirkkovaltuusto hyväksyi hankesuunnitelman 25. toukokuuta. Peruskorjaus alkaa loka-marraskuussa 2022 ja sen arvioidaan olevan valmis 2024. 

Peruskorjauksessa uusitaan talotekniikka ja tehdään tarvittavia korjauksia niin ulkosivuun kuin sisätiloihinkin. Myös ikkunat ja saniteettitilat uusitaan. Korjaukset tehdään siten, ettei rakennuksen ulkonäkö muutu.

Vanha kartanorakennus on ollut pois käytöstä sisäilmaongelmien vuoksi vuodesta 2017. Velskolassa on kuitenkin järjestetty ripareita, sillä käytössä on ollut muita tiloja.

Sisäilman laadun varmistaminen on remontin keskeisiä tavoitteita. Myös kartanon lämmitysjärjestelmä tullaan seurakuntayhtymän ympäristöpolitiikan mukaisesti vaihtamaan maalämpöön.

Kartanon majoitus- ja opetustilat ovat kesällä erityisesti rippileirien käytössä, mutta rakennuksessa järjestetään myös muun muassa hiljaisuuden retriittejä. Kartanonrakennuksen lisäksi majoitustilaa on esimerkiksi Väentuvaksi nimetyssä vanhassa navettarakennuksessa.   Velskolan kurssikeskuksen lisäksi Espoon seurakuntayhtymän käytössä on Hvittorpin kurssikeskus Kirkkonummella. Hilan leirikeskuksen toiminta päättyi viime syksynä, mikä lisää majoitustilan tarvetta jäljelle jääneisiin leirikeskuksiin.

– Leirikeskuksena Hilaa ei ole enää olemassa, se on lakkautettu. Tontti on kuitenkin ja kaksi saunaa, joita voidaan käyttää. Ruokalarakennus ei ole hyvässä kunnossa. Tällä hetkellä Hilassa voidaan järjestää ainakin päiväretkiä tai vaikka partioleirejä, joissa ollaan telttamajoituksella, Espoon seurakuntayhtymän kiinteistöjohtaja Petteri Leinonen sanoo.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.