null Espoon seurakunnat päätti rauhoittaa Nuuksion kupeessa sijaitsevan metsän

Velskolan metsää.

Velskolan metsää.

Ajankohtaista

Espoon seurakunnat päätti rauhoittaa Nuuksion kupeessa sijaitsevan metsän

Alue on 50 hehtaarin laajuinen. Rauhoitus tehdään tässä vaiheessa 20 vuodeksi.

Espoon seurakunnat on päättänyt rauhoittaa Pohjois-Espoon Velskolasta 50 hehtaarin metsäalueen seuraavien 20 vuoden ajaksi. Rauhoittamisesta solmitaan sopimus ELY-keskuksen kanssa.

Rauhoitettava alue sijaitsee Nuuksion kansallispuiston ja seurakuntien Velskolan kurssikeskuksen läheisyydessä. Osa metsästä rajautuu Helsingin kaupungin omistamaan suojelualueeseen.

Metsäalue on luonnoltaan ja maastonmuodoiltaan hyvin vaihtelevaa. Korkeuserot ovat suuria ja maastosta löytyy myös lähes pystysuoria kallioita. Alueelta löytyy useita kosteikkoja niin varjoisten kallioiden juurelta kuin luonnonpuron varrelta.

Suurimmalla osalla rauhoitettavaa aluetta ei ole tehty lainkaan hakkuita 20-30 vuoteen. Tämän vuoksi maastosta löytyy vanhojen isojen puiden lisäksi myös maatuneita puita, jotka mahdollistavat osaltaan lajirikkautta.

ELY-keskuksen tarjouksen mukaan seurakunnat saavat määräaikaisesta rauhoittamisesta 103 400 euron korvauksen. Korvaukselle tulee viedä saada ympäristöministeriön valtuus.

Määräaikaisen rauhoittamisen vaihtoehtona oli myös pysyvän yksityisen luonnonsuojelualueen perustaminen tai määräalan liittäminen Nuuksion kansallispuistoon.

Espoon seurakunnat omistaa 270 hehtaaria metsää Espoossa ja Kirkkonummella. Nyt rauhoitettu alue on noin viidennes siitä. Lisäksi seurakunnilla on 114 hehtaaria metsää Perniössä.

Lue lisää Kirkko ja kaupungin laajemmasta jutusta.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.