null Espoon seurakunnat päätti rauhoittaa Nuuksion kupeessa sijaitsevan metsän

Velskolan metsää.

Velskolan metsää.

Ajankohtaista

Espoon seurakunnat päätti rauhoittaa Nuuksion kupeessa sijaitsevan metsän

Alue on 50 hehtaarin laajuinen. Rauhoitus tehdään tässä vaiheessa 20 vuodeksi.

Espoon seurakunnat on päättänyt rauhoittaa Pohjois-Espoon Velskolasta 50 hehtaarin metsäalueen seuraavien 20 vuoden ajaksi. Rauhoittamisesta solmitaan sopimus ELY-keskuksen kanssa.

Rauhoitettava alue sijaitsee Nuuksion kansallispuiston ja seurakuntien Velskolan kurssikeskuksen läheisyydessä. Osa metsästä rajautuu Helsingin kaupungin omistamaan suojelualueeseen.

Metsäalue on luonnoltaan ja maastonmuodoiltaan hyvin vaihtelevaa. Korkeuserot ovat suuria ja maastosta löytyy myös lähes pystysuoria kallioita. Alueelta löytyy useita kosteikkoja niin varjoisten kallioiden juurelta kuin luonnonpuron varrelta.

Suurimmalla osalla rauhoitettavaa aluetta ei ole tehty lainkaan hakkuita 20-30 vuoteen. Tämän vuoksi maastosta löytyy vanhojen isojen puiden lisäksi myös maatuneita puita, jotka mahdollistavat osaltaan lajirikkautta.

ELY-keskuksen tarjouksen mukaan seurakunnat saavat määräaikaisesta rauhoittamisesta 103 400 euron korvauksen. Korvaukselle tulee viedä saada ympäristöministeriön valtuus.

Määräaikaisen rauhoittamisen vaihtoehtona oli myös pysyvän yksityisen luonnonsuojelualueen perustaminen tai määräalan liittäminen Nuuksion kansallispuistoon.

Espoon seurakunnat omistaa 270 hehtaaria metsää Espoossa ja Kirkkonummella. Nyt rauhoitettu alue on noin viidennes siitä. Lisäksi seurakunnilla on 114 hehtaaria metsää Perniössä.

Lue lisää Kirkko ja kaupungin laajemmasta jutusta.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Tuore selvitys: Kirkon metsät ovat merkittävä hiilivarasto, jota voidaan kasvattaa sopivilla metsänhoitomenetelmillä

Ajankohtaista

Luonnonvarakeskuksen selvitys tarjoaa seurakunnille tietoa, jonka avulla ne voivat sovittaa yhteen hiilinielujen vahvistamisen ja metsien talouskäytön tavoitteita sekä muita metsiin liittyviä arvoja.