null Espoon tuomiokirkossa juhlitaan 50-vuotiasta kaupunkia

Tuomiorovasti Ari Paavilaisen mielestä Espoon tuomiokirkko on kaupungin historiallinen helmi.

Tuomiorovasti Ari Paavilaisen mielestä Espoon tuomiokirkko on kaupungin historiallinen helmi.

Hyvä elämä Ajankohtaista

Espoon tuomiokirkossa juhlitaan 50-vuotiasta kaupunkia

Espoo juhlii! -viikko huipentuu juhlamessuun Tuomiokirkossa 28. elokuuta.

Espoosta tuli kaupunki 50 vuotta sitten. Miten Espoo juhlii! -viikkoa vietetään Espoon tuomiokirkkoseurakunnassa, tuomiorovasti Ari Paavilainen?

– Espoon seurakunnat ja Tuomiokirkkoseurakunta ovat aina osallistuneet Espoo-päivän viettoon. Nyt juhlitaan koko viikko. Silloin voi tutustua Tuomiokirkon hautausmaahan ja kirkossa vietetään juhlamessu. Lisäksi annamme panoksemme myös yhteisen keskustelutilaisuuden rakentamiseen.

Juhlaviikko huipentuu sunnuntaina 28.8. juhlamessuun Tuomiokirkossa. Millainen se on?

– Kutsumme tietenkin kaupunginjohtajan ja muita kaupungin edustajia juhlamessuun, jollaista ei ole ennen vietetty tässä yhteydessä. Olemme keskustelleet messussa käytettävistä kielistä, sillä Espoo on kaupunkina kolmikielinen. Espoon tuomiokirkon messut ovat mielestäni musiikillisesti aivan Suomen huippua.

Voidaanko Espoon 1400-luvulla rakennettua Tuomiokirkkoa pitää Espoon historiallisena helmenä?

– Kyllä. Kirkossa näkyvät erittäin hyvin historian eri kerrostumat ja vanhat kirkkomaalaukset, jotka kertovat keskiajan uskonnollisuudesta. Kirkkoa on muokattu ja siitä on rakennettu ristikirkko myöhemmällä ajalla, mutta paljon alkuperäistä on onnistuttu säilyttämään.

– Toivottavasti Espoo onnistuu kaupunkina käsillä olevassa muutoksessa niin, että syntyy jotakin uutta, mutta omaleimainen suhde luontoon ja historiaan säilyy.

Millaisena kaupungin historia näyttäytyy Tuomiokirkon ympärillä olevalla Kirkon hautausmaalla?

– Espoon tuomiokirkon hautausmaa-alue on historian helmi, mutta siellä näkyy myös nykyajan nopea muutos. Siellä on vielä näkyvissä ruotsia puhuvan maalaispitäjän todellisuus, jollainen Espoo oli ennen sotia. Sankarihauta on tyypilliseen tapaan hautausmaan parhaalla paikalla niin, että hautausmaalle tulija näkee sen ensimmäisenä.

Miten sinä osallistut 50 vuotta täyttävän Espoon kaupungin juhlintaan?

– Aion olla juhlaviikolla mukana kaikessa, missä voin. Aloitin työni kirkkoherrana pandemia-aikana, joten Espoo ja sen monet toimijat ovat minulle vielä tuntemattomia.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Espoon tuomiokirkkoseurakunta lykkäsi päätöstään tiloista luopumisesta

Ajankohtaista

Tuomiorovasti Ari Paavilaisen mukaan seurakunta koostuu useista alueista, joille oma tila on erityisen merkittävä. Tämä tekee päätöksestä vaikean.

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.