null Espoon Velskolassa korona ei vienyt riparitunnelmaa, vaikka vaikuttikin leikkeihin ja ruokailuihin

Larissa Riekki uskoo saaneensa saman kokemuksen kuin aiempien vuosien riparilaiset.

Larissa Riekki uskoo saaneensa saman kokemuksen kuin aiempien vuosien riparilaiset.

Hengellisyys

Espoon Velskolassa korona ei vienyt riparitunnelmaa, vaikka vaikuttikin leikkeihin ja ruokailuihin

Espoon Tuomiokirkkoseurakunnan Väentupa 2 -rippileiri järjestettiin kesä–heinäkuun vaihteessa. Kirkko ja kaupunki kysyi riparin vetäjältä, isoselta ja rippileiriläiseltä, kuinka koronatilanne näkyi järjestelyissä.

Espoon seurakunnat peruivat alkukesän rippikoululeirit koronaepidemian vuoksi. Kaikki juhannuksen jälkeiset rippileirit päätettiin pitää entisen mittaisina, ilman pilkkomista. Seurakunnat järjestävät heinä–elokuussa uusia leirejä peruttujen tilalle. 

Väentupa 2 oli yksi näistä juhannuksen jälkeisistä rippileireistä. Leiri järjestettiin 29.6.–6.7. Espoon Velskolassa. 

Espoolainen rippikoululainen Larissa Riekki kertoi saaneena Väentupa 2 -rippileiriltä uusia ystäviä. Hän kehuu leirillä vallinnutta yhteishenkeä. Leirin kautta rippikoululaiset saivat uusia näkökulmia elämän eri osa-alueisiin. Myös Velskolan leirikeskuksen ympäristö oli kiehtova.

– On ollut mahtava leiri. Aika on mennyt todella nopeasti, Riekki sanoo.

Korona-aika vaikutti Riekin mukaan esimerkiksi ruokailujärjestelyihin. Leirin alussa ruokalassa käytiin porrastetusti kahdessa ryhmässä ja tuolit oli laitettu suuremman etäisyyden päähän toisistaan. Isoset ja rippikoulun vetäjät tarjoilivat annokset. Muuten Riekki ei koe korona-ajan suuremmin vaikuttaneen leirikokemukseen. 

Sofia Kanen aikoo jatkaa isostoiminnassa myös ensi vuonna.

Sofia Kanen aikoo jatkaa isostoiminnassa myös ensi vuonna.

Koronasta puhuttiin leirillä jonkin verran. 

– Messuissa on rukoiltu sen puolesta, että koronatilanne menisi parempaan päin ja että huoli sekä stressi vähenisivät, Riekki kertoo.

Rippikoulussa Riekki oppi lisää kristinuskosta ja sai hengellistä näkökulmaa arjen tilanteisiin. Hän mainitsee kiehtovina osa-alueina esimerkiksi Jumalan kolminaisuuden sekä henkilökohtaisen jumalasuhteen tutkiskelun. Erityisesti mieleen jäi Pyhä Henki ja se, kuinka jokainen kokee Pyhän Hengen kosketuksen omalla tavallaan.

Ei liian läheisiä leikkejä

Sofia Kanenille Väentupa 2 oli ensimmäinen rippileiri isosena. Hän kertoo rippileirin poikenneen jonkin verran omastaan. Kaikkia leikkejä ei voinut ottaa mukaan, ja esimerkiksi solmuleikistä luovuttiin. Siinä nuoret pitävät toisiaan käsistä ja vievät ihmisketjun ”solmuun” toisten koettaessa selvittää solmua.

Kanen kertoo ryhmähengen olleen hyvä ja riparilaisten liittyneen hyvin ryhmään.

– Monet pysyttelivät omissa kaveriporukoissaan, mutta kaikki kuitenkin tutustuivat uusiinkin ihmisiin ja ilmapiiri oli myönteinen, Kanen kertoo.

Palaute rippileireistä ja siitä, että niitä ei pilkota tai lyhennetä, on ollut hyvää, kertoo pastori Vilppu Huomo. 

Palaute rippileireistä ja siitä, että niitä ei pilkota tai lyhennetä, on ollut hyvää, kertoo pastori Vilppu Huomo. 

Isosten suunnittelemissa raamattutunneissa käsiteltiin muun muassa tulevaisuutta, yksinäisyyttä ja joukkoon kuulumista. Korona ei raamattutunneissa Kanenin mukaan näkynyt.

Hyvää palautetta on tullut siitä, että rippikoulut järjestetään kesällä ja normaalin mittaisina.

– Vilppu Huomo

Kanen kertoo, että ensimmäinen kerta isosena jännitti jonkin verran. Parasta olivat iltaohjelmat, leiriläisten kanssa yhdessä vietetty vapaa-aika ja pelaaminen.

Kanenille isostoiminta on harrastus. Hänellä on kesällä edessä vielä toinen leiri isosena.

Ei vieraita leireille

Yksi konkreettinen koronan vaikutus Espoossa on se, että rippileirit eivät ota kesällä vierailijoita, kertoo Espoon tuomiokirkkoseurakunnan pappi Vilppu Huomo. Päätöksen vierailukiellosta teki Espoon seurakuntien valmiusryhmä.

– Koronatilanne vaikuttaa myös konfirmaatioon. Espoon tuomiokirkossa pidettävään tilaisuuteen pääsee nuorten ja konfirmaation toimittajien lisäksi enintään 150 ihmistä. Tämä rajoittaa sitä, paljonko vieraita nuoret pystyvät kutsumaan, Huomo kertoo.

– Hyvää palautetta on tullut siitä, että rippikoulut järjestetään kesällä ja normaalin mittaisina. Aiemmin keväällä perheiltä kysyttiin mikä on heidän kannaltaan paras vaihtoehto, jos rippikouluja joudutaan koronan vuoksi perumaan. Ylivoimaisesti suurin osa toivoi, että rippikoulut järjestetään siinäkin tilanteessa kesällä, Huomo jatkaa.

Koronaepidemia vaikutti välillisesti myös rippileirin sisältöihin: tavallisesti sisältöä suunnitellaan yhdessä nuorten kanssa, mutta koska ryhmää ei voinut keväällä tavata normaalisti, ei yhteistä suunnittelua ollut niin paljoa kuin tavallisesti.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.