null Rippileiri keskeytettiin koronatartunnan vuoksi – ”Tämä on sellaista kosmista arpapeliä”, sanoo kirkon kasvatus- ja perheasioiden johtaja

Ajankohtaista

Rippileiri keskeytettiin koronatartunnan vuoksi – ”Tämä on sellaista kosmista arpapeliä”, sanoo kirkon kasvatus- ja perheasioiden johtaja

Kansan Raamatuseuran rippileiri Lohjan Vivamossa keskeytettiin tiistaina 28. heinäkuuta.

Rippileireillä on todettu ensimmäistä kertaa koronavirustartunta. Kansan Raamattuseuran (KRS) rippileiri Lohjan Vivamossa keskeytettiin tiistaina 28.7., koska yhdellä leirille osallistuneella henkilöllä varmistettiin tartunta. Kansan Raamattuseura on luterilaisen kirkon piirissä toimiva valtakunnallinen järjestö. 

KRS:n julkaiseman Sana-lehden uutisen mukaan 37 ihmistä on altistunut tartunnalle 22.–28.7. välisenä aikana, mutta muita sairastumisia ei toistaiseksi ole tiedossa. Kaikki tartunnalle altistuneet henkilöt on asetettu kahden viikon karanteeniin.

Rippileiriä ehdittiin käydä vähän yli puoliväliin ennen keskeyttämistä. KRS:ssä mietitään, miten kyseisen rippileiriryhmän opetusta voitaisiin jatkaa, jotta nuoret voitaisiin konfirmoida.

Kansan Raamattuseuran rippileireille osallistuu nuoria eri puolilta Suomea.

– Nuorille ja heidän vanhemmilleen leirin keskeytyminen on ollut tietenkin tosi kova pettymys. Opettajien mukaan leiri oli hyvässä vaiheessa ja hyvin ryhmäytynyt, KRS:n toiminnanjohtaja Ulla Saunaluoma kertoi Sana-lehdelle.

Luterilaisen kirkon piispat linjasivat toukokuussa, että rippileirejä voidaan alkaa pitää juhannuksen jälkeen, kunhan leireillä kiinnitetään erityistä huomiota hygieniaan ja koronaviruksen tartuntariskiin.

Luterilaisen kirkon kasvatus- ja perheasioiden johtajan Jarmo Kokkosen mukaan oli odotettavissa, että joillain rippileireillä ilmenee koronavirustartuntoja.

– Se, että näin laaja toimintamuoto Suomessa välttyisi koronalta täysin koko kesän, tuntuisi suorastaan ihmeeltä. Monta leiriä on jo järjestetty ilman tartuntoja, ja kesä on mennyt monella tapaa hyvin.

Vaikka tartuntariski on olemassa, Kokkosen mielestä kesän rippileirejä ei kannata perua.

– Osa rippileireistä on siirtynyt syksyyn, mutta niiden kanssa eletään samanlaisessa epävarmuudessa. Meillä ei ole mitään takuita siitä, että tilanne olisi syylomalla ratkaisevasti parempi. Tilanne voi mennä huonommaksikin, Kokkonen sanoo.

– Seurakunnat ovat varautuneet koronatilanteeseen hyvin, mutta tämä on sellaista kosmista arpapeliä, jossa kenelläkään ei ole viisautta sanoa, että näin kannattaa ehdottomasti tehdä.

Myös Porvoon suomalaisen seurakunnan rippileiri keskeytettiin maanantaina 20.7., kun leiriläisten keskuudessa esiintyi flunssaoireita. Testeissä ilmeni sittemmin, että kyseessä ei ollut koronavirus.

Pääkaupunkiseudun rippileirit ovat sujuneet normaalisti.

– Seurakuntien yhteistyö terveysviranomaisten kanssa on ollut hyvää, Jarmo Kokkonen sanoo.

Kokkosen mukaan kirkko ei ainakaan vielä ole muuttamassa rippileirejä koskevia ohjeistuksiaan.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.