null Pääkaupunkiseudun seurakunnat siirtyvät varovaisesti kohti normaalia

Seurakunnat avaavat toimintaansa. Samalla ohjeistetaan pitämään huolta hygieniasta ja turvaväleistä.

Seurakunnat avaavat toimintaansa. Samalla ohjeistetaan pitämään huolta hygieniasta ja turvaväleistä.

Ajankohtaista

Pääkaupunkiseudun seurakunnat siirtyvät varovaisesti kohti normaalia

Turvavälejä suositellaan pitämään edelleen ja hygieniasta muistutetaan. Ryhmätoiminta alkaa syksyllä, ellei koronatilanne pahene.

Pääkaupunkiseudun seurakunnat ovat palaamassa pikkuhiljaa kohti normaalia. Syksyn pienryhmätoimintaakin jo suunnitellaan. Edellytyksenä mahdollisimman normaalille toiminnalle on se, että koronatilanne pysyy aisoissa. Seurakunnissa seurataan maan viranomaisten ja piispojen antamia ohjeita.

Vantaan seurakunnat tiedottaa verkkosivuillaan, että seurakuntien kerhot, retket, piirit ja ryhmät alkavat pääosin jälleen syyskuun alussa, mikäli koronatilanne sen sallii. Jumalanpalvelusten verkkolähetyksiä ja etäosallistumismahdollisuus järjestetään myös syksyllä samalla kun jumalanpalveluksiin pääsee osallistumaan paikan päälle. Kutakin toimintoa koskevat aloitusajankohdat ja ohjeet päivitetään seurakuntien nettisivuille ja tapahtumakalenteriin elo-syyskuun aikana.

Vantaalla noudatetaan Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen, aluehallintoviraston ja piispojen ohjeita. Tämän mukaisesti sairaana pitää jäädä kotiin ja toimintaan osallistuessa hyvä käsihygienia on tarpeen.

Elokuusta alkaen yli 500 henkilön tilaisuuksia on mahdollista järjestää myös sisätiloissa, mutta turvavälejä suositellaan pitämään. Häiden, hautajaisten ja ristiäisten sekä muiden yksityistilaisuuksien kohdalla osallistujamäärää ei enää rajata. Niissäkin kuitenkin suositellaan noudattamaan turvavälejä ja hyvää hygieniaa.

Vahtimestarit tarvittaessa ohjeistavat asiaa tilakohtaisesti. – Vantaan seurakuntien viestintäpäällikkö Meri-Anna Hintsala

– Meillä Vantaalla on ollut tiloissa tarkat henkilömäärät, joita ei ole saanut ylittää. Nyt tilannetta tulkitaan hieman väljemmin, esimerkiksi perhekunnat voivat istua vierekkäin. Näin tilaan voi mahtua alkukesää enemmän väkeä samalla, kun turvavälit säilyvät. Vahtimestarit tarvittaessa ohjeistavat asiaa tilakohtaisesti, viestintäpäällikkö Meri-Anna Hintsala kertoo.

Samansuuntaisia ovat periaatteet myös Espoossa ja Helsingissä.

Vaikka koronaviruksesta johtuvat kokoontumisrajoitukset lievenevät elokuun alussa, Espoon seurakunnissa pidetään kiinni tilojen enimmäishenkilömääristä, joka suhteutetaan tilan kokoon ja 1–2 metrin turvaväleihin. Kunkin tilan henkilömäärä kerrotaan Espoon seurakuntien verkkosivuilla. Kastekahvien ja muistotilaisuuksien järjestäminen seurakuntien tiloissa on jälleen mahdollista.

Helsingin seurakuntien viestintäpäällikkö Kimmo Holappa kertoo, että Helsingissä mennään tällä hetkellä piispojen heinäkuun alussa antaman ohjeistuksen mukaan. Vaikka erityisjärjestelyt, kuten turvavälit, eivät ole enää elokuussa pakollisia alle 500 hengen tilaisuuksissa, piispat suosittelevat, että jumalanpalveluksissa, seurakunnan tiloissa järjestettävissä kirkollisissa toimituksissa ja seurakuntien tilaisuuksissa noudatetaan viranomaisohjeita koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Tähän sisältyy se, että henkilömäärä suhteutetaan yhä 1–2 metrin turvavälein tilaan sopivaksi.

– Syksyn toimintaa suunnitellaan normaalisti. Olemme hereillä. Jos tilanne hankaloituu uudestaan, palaamme asiaan, Holappa sanoo.

Seurakunnat päivittävät Holapan mukaan syksyn toimintoja verkkosivuilleen vähitellen.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.