null Etunimien kirjo kasvaa – jopa suosikkinimien osuus kaikista annetuista nimistä on pieni

Viime vuonna suosituimmat nimet olivat Sofia ja Onni. Viimeksi Sofia oli suosituin nimi vuonna 2011, Onni vuonna 2008.

Viime vuonna suosituimmat nimet olivat Sofia ja Onni. Viimeksi Sofia oli suosituin nimi vuonna 2011, Onni vuonna 2008.

Ajankohtaista

Etunimien kirjo kasvaa – jopa suosikkinimien osuus kaikista annetuista nimistä on pieni

Viime vuoden suosikkinimet olivat Sofia ja Onni. Myös klassikkonimet Maria ja Juhani pysyvät tilastokärjessä.

Viime vuoden suosikkinimet olivat Sofia ja Onni. Myös klassikkonimet Maria ja Juhani pysyvät tilastokärjessä.
Vuonna 2016 yleisin tytölle annettu etunimi oli Sofia. Sen sai ensimmäiseksi nimekseen 349 tyttöä. Poikien suosituin etunimi oli Onni, jonka sai ensimmäiseksi nimekseen 400 lasta.

Viime vuonna syntyneiden Sofia- ja Onni-vauvojen ei tarvitse kuitenkaan pelätä, että tulevaisuudessa samalla luokalla olisi monta samannimistä. Onni-nimisten poikien osuus kaikista viime vuonna nimen saaneista oli 1,31 prosenttia, Sofia-nimen saaneita tyttöjen 1,2. Luvut ovat toisenlaisia kuin vaikkapa silloin, kun muodissa olivat sellaiset nimet kuin Mika (2 381 poikaa huippuvuonna 1969) tai Sari (2662 tyttöä huippuvuonna 1966).

Sofian lisäksi tyttöjen nimien kärjessä olivat viime vuonna Aino, Eevi, Venla ja Emma. Poikien nimissä Onnin jälkeen tulivat Elias, Leo, Väinö ja Oliver. Kun huomioidaan myös toiset ja kolmannet nimet, kärkeen nousee myös kestosuosikkeja. Tyttöjen nimien kärjessä olivat Maria, Sofia, Emilia, Aurora ja Olivia, pojilla Juhani, Olavi, Johannes, Mikael ja Onni.

Ruotsinkielisissä perheissä on osittain eri suosikit. Siellä suosituimmat tyttöjen nimet olivat Ellen, Emma, Edith, Saga ja Stella, toiset ja kolmannet nimet mukaan laskien Maria, Sofia, Alice, Emilia ja Elisabeth. Pojilla suosituimpia olivat Adrian, Lucas, Emil, William ja Hugo, toiset ja kolmannet nimet mukaan laskien Alexander, Johannes, Erik, Karl ja Emil.

50 viime vuoden suosituinta nimeä löytyy Väestörekisterikeskuksen sivuilta.

Noin 100 000 nimeä, joista valita

Aikaisemmin suvussa saattoivat kiertää tietyt nimet ja ideoita otettiin esimerkiksi Raamatusta tai pyhimysten nimistä. Nyt Suomessa on käytössä jo noin 100 000 nimeä, kun vielä 1980-luvulla niitä oli noin 34 000.

Moni haluaa nykyään antaa lapselleen harvinaisen tai ainutkertaisen nimen. Tällaisia tapauksia käsitellään oikeusministeriön alaisessa nimilautakunnassa, joka antaa lausuntoja tuomioistuimille, maistraateille ja muille viranomaisille etu- ja sukunimeä koskevissa asioissa.
Nimilautakuntaan tulee tällä hetkellä noin 100 lausuntopyyntöä kuukaudessa, joista suurin osa koskee sukunimiasioita. Etunimiä koskevat tapaukset liittyvät usein uniikkeihin nimiin. Monikulttuuristuminen näkyy: välillä tulee myös sellaisia nimiä, jotka ovat muualla käytössä, mutta uusia Suomessa

– Monikulttuurisia nimiä käsitellessä huomioidaan esimerkiksi sitä, miten nimi taipuu. Meillä on osaava esittelijä, joka käy hakemukset läpi ja pystyy kertomaan myös nimen kulttuurisesta taustasta, kertoo nimilautakunnan puheenjohtaja, siviilioikeuden professori Urpo Kangas.

Nimen täytyy olla etunimityyppinen eikä se saa mennä sekaisin yleisesti käytössä olevien sukunimien kanssa.

Nimilautakunnassa on myös huomattu, kuinka luontonimet kuten Kuura, Kaarna ja Tuisku ovat kasvattaneet suosiotaan. Urpo Kankaan mukaan harva asia on niin ehtymätön kuin ihmisten mielikuvitus nimiä keksiessään.

– Kyllä näistä luontonimistä keskustellaan. Nimen täytyy olla etunimityyppinen eikä se saa mennä sekaisin yleisesti käytössä olevien sukunimien kanssa, Kangas kertoo.
Hylkäyksiä tehdään silti varsin vähän.

Nimilaki uudistuu

Joissakin maissa vanhemmat saavat vapaasti valita lapsen nimen. Nimilautakunnan puheenjohtaja Urpo Kangas on kuitenkin sitä mieltä, että on hyvä, että Suomessa lapsen nimeämistä valvotaan.

– Kyse on ennen kaikkea lapsen edusta.

Nimilautakunta tulkitsee työssään vuonna 1986 voimaan tullutta nimilakia, jonka uudistaminen on parhaillaan vireillä. Uudistuksessa ehdotetaan lapsen edun huomioon ottavaa säännöstä kirjattavaksi lakiin. Muutoin etunimiä koskeva lainsäädäntö säilyisi pääosin ennallaan.

Arvioitavana lakiuudistuksessa ovat nimenmuutoshakemuksiin liittyvät menettelyt ja se, miten prosessia voitaisiin lyhentää. Muutostarpeita tuo myös muun muassa kansainvälistyminen. Ehdotusta uudeksi nimilaiksi valmistelee parhaillaan oikeusministeriössä toimiva työryhmä.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.