Gurun opissa: Rakkauden seitsemän nimeä
Jumalan rakkaus on kuin ilma, jota hengitämme. Joskus se on kuin lämpöä tuova tuli, toisinaan kuin kahle.
"Muuta minulla ei ole, minun pitää elää rakkaudesta", kirjoittaa flaamilainen mystikko Hadewijch Antwerpeniläinen. Hänet tunnetaan rakkauden mystiikkaa tulvivista runoistaan.
Hän kirjoitti runot äidinkielellään hollannilla. Niiden riimityksessä näkyy maallisten rakkausrunojen ja -laulujen vaikutus. Hän selvästikin tunsi hyvin trubaduurilaulut. Hän oli ehkä itsekin esiintynyt trubaduurina, ennen kuin liittyi uudenlaiseen naisten yhteisöön.
Hadewijch eli 1200-luvun alkupuoliskolla. Hän oli lähtöisin varakkaasta perheestä Antwerpenin läheisyydestä. Muuten hänen taustastaan tiedetään vähän. Oman aikansa aatelistyttönä hänen olisi ollut luonnollista lähteä luostariin ja ryhtyä nunnaksi, mutta hän valitsi toisen tien.
Belgiassa ja Alankomaissa oli alkanut levitä naisten itsenäisyyttä ja keskinäistä solidaarisuutta ajava liike, josta Hadewijch innostui. Mukana oli naisia eri yhteiskuntaluokista: aatelistosta, nousevasta porvaristosta, kauppiaista, käsityöläisistä, tekstiilityöläisistä ja köyhälistöstä. Heitä kutsuttiin begiineiksi.
Naiset asuivat omissa kodeissaan tai saattoivat ostaa yhteisen talon. He etsivät elämäntapaa, jossa he voisivat olla taloudellisesti omavaraisia ja ilmaista itseään ja uskoaan vapaasti omalla tavallaan. He perustivat myös sairaaloita ja köyhäintaloja, joissa pidettiin huolta heikommista.
Hadewijchista tuli yhteisön johtaja ja hengellinen ohjaaja. Ohjauskirjeissään naisille hän puhuu paljon Jumalan rakkaudesta ja kertoo myös mystisistä näyistään. Ne paljastavat hänen vahvan itsetuntonsa.
Hän kertoo joskus miettineensä, että onkohan kukaan rakastanut Jumalaa niin kuin hän. Hän sanoo kokeneensa sellaisia Jumalan rakkauden ilmestyksiä, että niitä voi verrata vain Neitsyt Marian ja Johannes Kastajan tai Augustinuksen ja muiden pyhimysten kokemuksiin. Tämän voi nähdä piikkinä miehille, jotka kuvittelivat, etteivät naiset osaa ajatella eivätkä toimia ilman heidän ohjaustaan.
Jumalan rakkaus oli Hadewijchille kaikki kaikessa. Siitä hän tahtoi elää, sen ilmaa hengittää. Sen valloittamaksi hän tahtoi tulla. "Valloita minut, niin että voin valloittaa sinut, sinun valloittamattomassa vallassasi", hän riimitteli.
Rakkauden tavoittamiseen tarvitaan vain yksi sana, niin pieni ja niin vaikea.
Eräässä runossaan Hadewijch kuvailee rakkautta seitsemällä sanalla. Rakkaus on kuin kahle, valo, hiili, tuli, kaste, lähde ja helvetti – elämäntilanteen mukaan.
Hän kuvailee Jumalaa etsivää ihmistä ritariksi, joka yrittää tavoittaa rakastettunsa ja jonka rakkautta koko ajan koetellaan. Hän on onnellinen, mutta aavistaa, minkälaisia helvetin tuskia voi joutua kokemaan rakkautensa tähden.
Hadewijchin mukaan joku meissä pelkää koko ajan, että joku vie meiltä sen, mitä rakastamme. Samalla joku meissä vakuuttaa, että mikään ei sitä vie. Rakkauden kohde on joka päivä uusi ja yhtä aikaa niin lähellä ja niin tavoittamaton. Sen tavoittamiseen tarvitaan vain yksi sana, niin pieni ja niin vaikea. Että sanon yhä uudestaan "kyllä" hänelle, jonka edessä kaikki muu kalpenee.
Ohjaajana Hadewijhc Antwerpeniläinen
Alankomaissa syntyi 1200-luvulla luostareita kevyempiä naisten hengellisiä yhteisöjä, joita naiset johtivat itsenäisesti. Liike levisi ympäri Keski-Eurooppaa aina Ruotsiin asti. Alankomaissa oli parhaimmillaan 300 tällaista yhteisöä. Näitä naisia kutsuttiin begiineiksi.
Hadewijch oli lähellä Antwerpenia sijaitsevan begiiniyhteisön johtaja. Häneltä on säilynyt lukuisia kirjeitä naisille, joiden hengellisenä ohjaajana hän toimi. Hän kirjoitti myös kirjan uskonnollisista näyistään. Parhaiten hänet tunnetaan mystisistä runoista, joita hän kirjoitti äidinkielellään hollannilla maallisten rakkausrunojen esikuvien mukaan.
Rakkauden sana -harjoitus
Ihmisen ja Jumalan välinen suhde voi sisältää monenlaisia tunteita. Hadewijch Antwerpeniläinen antaa eräässä runossaan rakkaudelle seitsemän nimeä. Ne ovat kahle, valo, hiili, tuli, kaste, lähde ja helvetti.
Varaa 20 minuuttia aikaa. Mieti, mitkä sanat tai nimet kuvaisivat sinun ja Jumalan välistä rakkaussuhdetta. Millä sanalla kutsuisit häntä? Miltä tuntuu lausua se sana ääneen? Minkälainen rukous siitä syntyy?
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
Gurun opissa: Jumala on rajaton rakkaus
HengellisyysKun Jumalan rakkaus pysäyttää, kaikki nimet, joilla häntä kutsumme, tuntuvat köyhiltä ja kliseisiltä. Jäljelle jää vain rajaton rakkaus, sanoo urbaani erämaaisä Lev Gillet.