null "Minulla on yhä seitinohut toive, että saisin lapsen" – myös miehet kärsivät lapsettomuudesta

Lapsettomuus ei ole vain naisten ongelma, sillä myös moni mies haaveilee omista lapsista. Myös Perttu haluaisi tulla isäksi ja touhuta lapsen kanssa.

Lapsettomuus ei ole vain naisten ongelma, sillä myös moni mies haaveilee omista lapsista. Myös Perttu haluaisi tulla isäksi ja touhuta lapsen kanssa.

Ajankohtaista

"Minulla on yhä seitinohut toive, että saisin lapsen" – myös miehet kärsivät lapsettomuudesta

Äitienpäivän aattona Ison Omenan Chapplessa vietetään Lapsettomien lauantaita.

Lapsettomuus ei ole vain naisten murhe. 43-vuotiaan Pertun (nimi muutettu) syli on ollut tyhjä kohta kymmenkunta vuotta.

– Siinä 35 vuoden hujakoilla aloin kaivata lasta. Kavereilla oli lapsia ja itsellä oli pitkä suhde päättynyt. Toki pieni haave lapsista on ollut aina, kertoo Perttu.

Pertun elämässä lapsettomuus on ollut tapetilla sekä nyt sinkkuna että aiemmin kumppanien kanssa. Se on vaikuttanut myös parisuhteiden päättymiseen. Viimeisimmässä suhteessa pari kävi lapsettomuushoidoissa, jolloin Pertun siittiöitä otettiin pakkaseen säilöön.

– Siellä ne siittiöt ovat yhä säilössä varmuuden vuoksi.

– Minulla on yhä seitinohut toive, että saisin lapsen yhdessä kumppanin kanssa. Samalla pelkään, että raja lyö jossain vaiheessa vastaan. En halua olla vanha isä, vaan haluan jaksaa touhuta lapsen kanssa.

Vaikka asia on henkilökohtainen, se ei tarkoita, että sen kanssa täytyy olla yksin.

– Perhetyön pappi Inari Varimo

Kauppakeskus Ison Omenan Chapplessa Espoossa järjestetään äitienpäivää edeltävänä päivänä 12.5. Lapsettomien lauantai ja Tyhjän sylin kirkkohetki.

Chapplen tapahtumassa on mukana asiantuntijoita Väestöliitosta ja lapsettomuusklinikoilta, esimerkiksi perhesosiologi Heli Vaaranen ja Dextran lääketieteellinen johtaja Eero Varila.

Päivän pääpuheenvuorot pitävät lapsettomuuden kanssa paininut Pirre Saario sekä valokuvaaja Raisa Kyllikki Ranta, joka kuvasi Odotus-valokuvateokseen viittä lapsettomuudesta kärsivää naista.

– Kirkko ei ole vain äidin ja isän sekä kahden tai kolmen lapsen ydinperhekirkko. Täällä ymmärretään erilaisissa elämäntilanteissa eläviä, ja niinkin yksityistä surua kuin lapsettomuus, sanoo tapahtumasta vastaava perhetyön pappi Inari Varimo Olarin seurakunnasta.

Lapsettomien lauantai tuo vaietun aiheen näkyväksi

Omassa elämässäänkin lapsettomuuden kanssa kipuillut Varimo toivoo, että vaiettu aihe tulee näkyväksi ja ihmiset saavat tietoa ja tukea.

– Täällä voi nähdä muita samassa tilanteessa eläviä. Vaikka asia on henkilökohtainen, se ei tarkoita, että sen kanssa täytyy olla yksin, rohkaisee Varimo.

Lapsettomien lauantai päättyy kello 14.30 Tyhjän sylin kirkkohetkeen. Silloin lakkaa puhe, ja musiikki ja rukoukset puhuvat.

– Tyhjän sylin kirkkohetki on tarkoitettu jokaiselle, jonka syli on tyhjä syystä tai toisesta. Sinne ovat tervetulleita niin sinkut, lapsettomat parit kuin samaa sukupuolta olevat parit.

Chapplessa järjestettävä tapahtuma ja vertaistuki ovat Pertulle uutta.

– Kyllä sitä voisi mennä tällaiseen tapahtumaan. Haluaisin kuulla, miten ihmiset ovat omassa elämässään ottaneet asian vastaan, miten se on ratkaistu ja onko heillä yhä haaveita.

Pertulla itsellään on haaveita. Avioeron jälkeisten uusien parisuhteiden myötä hän on päässyt myös kurkistamaan lapsiperhe-elämään.

– Kun kumppanin lasten kanssa sai luotua suhteen, sitä tunsi lapset kuin omakseen.

Nykyään Perttu toivoo, että saisi elää tavallista lapsiperhe-elämää yhdessä kumppanin kanssa.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.