null Etsitään jouluenkeleitä köyhille – ”Lapset eivät paljon muita lahjoja saaneet, mutta meille tuli kiva joulu”

Annika hankki Rakenna joulupuu -keräyksestä saamallaan supermarketin lahjakortilla jouluruoat ja lahjat lapsille. Kuopus sai tämän nuken.

Annika hankki Rakenna joulupuu -keräyksestä saamallaan supermarketin lahjakortilla jouluruoat ja lahjat lapsille. Kuopus sai tämän nuken.

Ajankohtaista Hyvä elämä

Etsitään jouluenkeleitä köyhille – ”Lapset eivät paljon muita lahjoja saaneet, mutta meille tuli kiva joulu”

Rakenna joulupuu -keräyksessä voi antaa lahjakortin vaikkapa supermarkettiin tai koko perheen elämykseen. Yksineläjä saattaisi ilahtua hieronta- tai kampaamolahjakortista.

Haluatko ilahduttaa jouluna vaikeassa elämäntilanteessa olevia ihmisiä? Se onnistuu osallistumalla Rakenna joulupuu -keräykseen.

Vantaalla lahjoittaja voi hankkia lahjakortin supermarkettiin, perheen yhteiseen elämykseen kuten Heurekaan, SuperParkiin tai elokuvaan tai sitten lahjoittaa joulukukan vanhukselle. Keräystavat ja -kohteet vaihtelevat hieman pääkaupunkiseudun eri seurakunnissa, mutta kaikkien tavoitteena on hyvän joulumielen levittäminen.

3000–3600 vähävaraista on saanut viime jouluina lahjan keräyksen kautta.

Diakoniatyöntekijä Saara Huhanantti.

Diakoniatyöntekijä Saara Huhanantti.

– Lapsiperheet antavat mielellään aineettomia lahjakortteja toisille lapsiperheille. Haastan antajia miettimään, millaisesta yhteisestä tekemisestä itse pitävät, ja lahjoittamaan sitä, sanoo Tikkurilan seurakunnan johtava diakoniatyöntekijä Saara Huhanantti.

Huhanantin mukaan yhteiset elämykset ovat perheille harvinaisempia kuin tavarat, joita löytyy myös edullisesti käytettyinä.

– Pienituloisen perheen lapsi ei ole välttämättä koskaan päässyt Megazoneen tai HopLoppiin, joista kaverit puhuvat. Aineeton lahja on myös ekologinen.

Tikkurilassa uutta on se, että aineettoman lahjakortin voi antaa myös aikuiselle.

– Tämä vuosi on ollut monelle poikkeuksellisen rankka. Hemmottelu kampaajalla tai hierojalla tai ammattilaisen tekemä kotisiivous tulee tarpeeseen, Huhanantti sanoo.

Lahjakortin ostamalla lahjoittaja voi tukea samalla koronakauden kurittamaa pienyrittäjää.

Annikan perheen saamasta lahjakortista riitti rahaa myös joulukoristeisiin.

Annikan perheen saamasta lahjakortista riitti rahaa myös joulukoristeisiin.

Lapselle Baby Born -nukke ja Frozen 2

Baby Born -nukke kuopukselle, anime-elokuva Totoro esiteinille ja pelikuulokkeet murrosikäiselle. Lisäksi jouluruoat ja kuusenkoristeita.

Kaiken tämän Annikan, 45, perhe hankki viime vuonna supermarketin lahjakorteilla, jotka he saivat Rakenna joulupuu -keräyksestä. Lisäksi heille annettiin elokuvaliput, joilla he kävivät katsomassa pienimmän toivoman Frozen 2 -elokuvan. Teini kävi kaverinsa kanssa toisessa leffassa.

– Liikutuin joululahjasta. Lapset eivät paljon muita lahjoja saaneet, mutta meille tuli kiva joulu.

Annika elätti viime vuonna perhettään satunnaisten työkeikkojen tuloilla. Pitkään työttömänä ollut puoliso saa peruspäivärahaa.

Elämässä on ollut runsaasti vaikeuksia: huostaanottoja, riitainen ero yhden lapsen isän kanssa, masennusta, ulosottopäätöksiä.

– Kävin viime vuonna säännöllisesti diakonissan luona. Hän kuunteli ja neuvoi minua vähän kuin terapeutti. Yhteys säilyy edelleen, soitan jos tulee tarvetta.

Nyt Annikalla on ensimmäistä kertaa kymmeneen vuoteen vakinainen työpaikka. Kolmasosa lähihoitajan palkasta menee ulosottoon, mutta tulot ovat silti liian suuret esimerkiksi toimeentulotukeen.

– Tänä vuonna emme yritä saada lahjaa Rakenna joulupuu -keräyksestä. Jotkut muut tarvitsevat lahjaa varmasti meitä enemmän, Annika miettii.

Hän toivoo, että joku vuosi rahat riittäisivät keräykseen lahjoittamiseen.

– Se on tosi hyvä tapa ilahduttaa vähävaraista perhettä.

Haastateltavan nimi on muutettu.

Jouluapua tarvitaan johtavan diakoniatyöntekijä Saara Huhanantin arvion mukaan Vantaalla tänä vuonna aiempaa enemmän. Työttömyys on kaksinkertaistunut kaupungissa viime vuodesta. Diakoniatyöntekijät ohjaavat lahjat Rakenna joulupuu -keräyksen kautta hyvin pienituloisille vantaalaisille.

– Koronan aikaan diakoniasta on hakenut apua monta uutta perhettä, jotka kertovat, etteivät ole aiemmin joutuneet hakemaan tukia mistään.

Ohjeet jouluavustuksen hakemiseen löytyvät seurakuntien verkkosivuilta. Vantaalla on Hakunilan, Hämeenkylän, Korson, Rekolan, Tikkurilan ja Vantaankosken suomenkieliset seurakunnat.

– Saatamme välittää lahjansaajalle lahjakortin Prismaan, josta saa sekä jouluruokia että tavaralahjoja. Lisäksi voimme liittää kylkeen vaikkapa pari leffalippua, jos saamme paljon lahjoituksia, Huhanantti sanoo.

Rakenna joulupuu -keräys täyttää Vantaalla kymmenen vuotta. Se on levinnyt koko pääkaupunkiseudulle. 3000–3600 vähävaraista on saanut viime jouluina lahjan keräyksen kautta.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.