null Halauksen ammattilaisen vastaanotolla saa köllötellä turvallisessa syleilyssä – Suomessa halaaminen ja koskettaminen on seksualisoitu aivan turhaan

Halauksella on monia kulttuurisia, sosiaalisia, poliittisia ja lääketieteellisiä merkityksiä.

Halauksella on monia kulttuurisia, sosiaalisia, poliittisia ja lääketieteellisiä merkityksiä.

Hyvä elämä

Halauksen ammattilaisen vastaanotolla saa köllötellä turvallisessa syleilyssä – Suomessa halaaminen ja koskettaminen on seksualisoitu aivan turhaan

Yhdysvalloissa konservatiivikristityt suosittelevat teineille nuhteetonta kristillistä sivuhalausta. Jotkut harrastavat myös kirkkohalaamista. 

Halaus on eleenä tuttavallisempi kuin kädenpuristus, mutta vähemmän intiimi kuin suudelma. Halauksella on monia kulttuurisia, sosiaalisia, poliittisia ja lääketieteellisiä merkityksiä. Halaaminen alentaa verenpainetta ja tuottaa oksitosiinia, joka helpottaa pelkoa ja ahdistusta. 

Hali voi olla tervehdys tai rakkauden osoitus. Sillä voi ilmaista myös anteeksiantoa, kuten isä Luukaksen evankeliumissa (15:20) tekee halatessaan tuhlaajapoikaa, joka palaa reissuiltaan kotiin.  

Halaus voi olla radikaali teko, kuten Intian uskontoja tutkinut dosentti Jyri Komulainen on aiemmin todennut.  Komulainen viittasi sanoillaan maailman kuuluisimpaan halaajaan intialaiseen äiti Ammaan eli Mata Amiritanandamayihin, joka halaa ihmisiä yli kastirajojen ja on syleillyt noin 40 miljoonaa ihmistä ympäri maailmaa.

Seksuaalineuvoja Aura Kaskisydän hoitaa osaa asiakkaistaan halaamalla. Haliterapia ei ole millään tavalla seksuaalissävytteistä.

– Me kaikki kaipaamme yhteyttä, ja halaaminen on yhteyttä toiseen ihmiseen kehon kautta, Kaskisydän sanoo. 

Haliterapeutin vastaanotolle hakeutuvat hänen mukaansa kaikki sukupuolet, kaikenikäiset ja erilaisissa elämäntilanteissa olevat ihmiset.

– Asiakas voi olla elämäntilanteessa, jossa hänellä ei ole kumppania tai ystäviä. Voin tarjota ei-seksuaalista läheisyyttä asiakkaan toiveilla ja tarpeilla.

Seksuaalineuvoja Aura Kaskisydän tarjoaa ei-seksuaalista kosketusta asiakkailleen. Kuva: Emma Huttu

Seksuaalineuvoja Aura Kaskisydän tarjoaa ei-seksuaalista kosketusta asiakkailleen. Kuva: Emma Huttu

Suomessa halaaminen on seksualisoitu

Kaskisydän etenee vastaanotolla aina asiakkaan ehdoilla. Ennen tapaamista hän keskustelee aina asiakkaan kanssa tämän toiveista. Joku voi toivoa pötköttelyä sohvasängyllä lähekkäin. 

– Minulla on myös painopeitto ja painopehmoeläimiä, jotka voidaan nostaa asiakkaan päälle ja minä halaan häntä samalla takaa päin.

– Voimme myös katsoa samalla elokuvaa tai sarjaa tai jutella hömppiä ja syödä keksejä tai jäätelöä. Samalla voin silittää asiakkaan hiuksia ja hieroa hartioita.

Haliterapia ei ole virallinen terapiasuuntaus. Yhdysvaltalaisen cuddlist.com-sivuston kautta haliterapeutiksi voi kouluttautua verkko- tai viikonloppukurssilla.

Joitakin halaaminen voi pelottaa myös siksi, että häntä pelottaa päästää toinen niin lähelle.

Etelä-Euroopan kulttuureissa halaaminen ja poskipusut kuuluvat päivittäiseen kanssakäymiseen perheenjäsenten ja ystävien kesken.

Kaskisydän harmittelee sitä, että Suomessa aikuisten välinen halaaminen ja koskettaminen – etenkin eri sukupuolten välillä – on hänen mukaansa pitkälti romantisoitu ja seksualisoitu. Siitä ajattelusta pitäisi päästä pois.

– Joitakin halaaminen voi pelottaa myös siksi, että häntä pelottaa päästää toinen niin lähelle. Myös se voi pelottaa, haluaako se toinen tulla niin lähelle minua.

Myös pariskunnat tulevat Kaskisydämen vastaanotolle opettelemaan ei-seksuaalista kosketusta.

Jokaisen rajoja tulee kunnioittaa

Nuoret suhtautuvat Kaskisydämen mukaan kosketukseen avoimemmin. Vanhemmille ikäluokille suhde keholliseen läheisyyteen ja halaamiseen voi edelleen olla hankala.

–  Myös perhepiirissä saatetaan taputtaa selkään ja halata sivuttaisella puolihalauksella.

Sivuhalausta eli halausta, jossa halaavien henkilöiden kyljet ja lantiot nojaavat toisiinsa ja toinen käsi kietoutuu kumppanin ympärille, kutsutaan Yhdysvalloissa myös nimellä Christian side hug, kristillinen sivuhalaus.

Nimi tulee siitä, että konservatiiviset kristilliset tahot ovat suositelleet nuoria pidättäytymään perinteisestä halauksesta, jossa vartaloiden etuosat koskettavat toisiaan. Perinteisen halauksen tilalle on suositeltu sivuhalausta.

Tsemppihali olisi nyt tosi kiva.

Nettisanakirja Urban dictionary tuntee myös toisen kristillisyyteen liitetyn halaustavan. Church hug eli kirkkohali on halaus, jossa toisiaan syleilevien henkilöiden rintakehän yläosat ovat kosketuksissa ja alaruumiit pysyvät etäällä toisistaan.

Haliterapeutti Kaskisydän julistaa halaamisen voimaa, mutta haluaa muistuttaa, että ketään – ei aikuisia eikä lapsia – saa halata ilman lupaa. Jokaisen henkilökohtaisia rajoja tulee kunnioittaa.

Sen sijaan niitä, jotka kaipaavat välittävää kosketusta, Kaskisydän kannustaa rohkeasti pyytämään läheisyyttä.

–  Voi vaikka pyytää ystävää harjaamaan hiukset tai sanoa, että tsemppihali olisi nyt tosi kiva.

Ota haliasiantuntijan neuvot käyttöön ja opi luontevaksi halaajaksi. Lue vinkit tästä

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.