null Hallinto-oikeus: Pakilan seurakunnan kirkkoherran valinta 2018 oli lainvastainen

Pakilan seurakunnan kirkkoherranvaali saatetaan joutua järjestämään uudelleen.

Pakilan seurakunnan kirkkoherranvaali saatetaan joutua järjestämään uudelleen.

Ajankohtaista

Hallinto-oikeus: Pakilan seurakunnan kirkkoherran valinta 2018 oli lainvastainen

Helsingin hallinto-oikeus arvioi, että Pakilan seurakunnan kirkkoherran virkaa hakenut Antti Yli-Opas olisi ollut valituksi tullutta Tiia Valve-Tuovista pätevämpi. Jos päätös jää voimaan, Pakilan seurakunnan kirkkoherranvaali käynnistetään uudelleen.

Pakilan seurakunnan seurakuntaneuvosto valitsi 13.11.2018 seurakunnan kirkkoherraksi Tiia Valve-Tuovisen. Valinnasta tehtiin kaksi oikaisuvaatimusta. Toisen takana oli joukko seurakuntalaisia. Toisen oikaisuvaatimuksen laati samaa virkaa hakenut pappi, teologian tohtori Antti Yli-Opas.

Seurakuntaneuvosto hylkäsi molemmat oikaisuvaatimukset joulukuussa 2018.

Hallinto-oikeus katsoo, että molemmat hakijat ovat sinänsä päteviä, mutta Yli-Opas olisi ollut Valve-Tuovista ansioituneempi.

Hallinto-oikeus on kesäkuun 14. päivänä kuluvaa vuotta antamallaan päätöksellä ratkaissut molemmat oikaisuvaatimukset. Seurakuntalaisten tekemä oikaisuvaatimus ei ollut saapunut määräaikaan mennessä, joten hallinto-oikeus jätti sen tutkimatta.

Sen sijaan hallinto-oikeus kumoaa seurakuntaneuvoston päätöksen hylätä Antti Yli-Oppaan oikaisuvaatimus.

Hallinto-oikeus piti valintaa sukupuolisesti syrjivänä

Hallinto-oikeus katsoo, että molemmat hakijat ovat sinänsä päteviä, mutta Yli-Opas olisi ollut Valve-Tuovista ansioituneempi. Hallinto-oikeuden mukaan Yli-Opas todettiin myös soveltuvuuskokeessa kirkkoherran virkaan sopivammaksi.

Hallinto-oikeus arvioikin, että kirkkoherran valinnassa on saattanut vaikuttaa hakijoiden sukupuoli. Hallinto-oikeus toteaa, että ”koska Antti Yli-Opas on kysymyksessä olevaan virkaan valittua, toista sukupuolta olevaa Tiia Valve-Tuovista ansioituneempi, ei voida sulkea pois mahdollisuutta, että Antti Yli-Oppaan valitsematta jääminen on johtunut hänen sukupuolestaan”.

Pakilan seurakuntaneuvosto ei kuitenkaan ole kyennyt osoittamaan, että Valve-Tuovisen valinta on johtunut tasa-arvolaissa tunnetusta ”muusta, hyväksyttävästä seikasta kuin sukupuolesta”.

Hallinto-oikeuden mukaan virantäytössä valinta voi kyllä perustua hakijan henkilökohtaisiin ominaisuuksiin, mutta Pakilan seurakuntaneuvosto ei kuitenkaan ole kyennyt osoittamaan, että Valve-Tuovisen valinta on johtunut tasa-arvolaissa tunnetusta ”muusta, hyväksyttävästä seikasta kuin sukupuolesta”.

Niinä hallinto-oikeuden johtopäätös on, että Pakilan seurakuntaneuvoston päätös kirkkoherran valinnassa on kumottava lainvastaisina.

Päätös ei ole lainvoimainen

Hallinto-oikeuden päätös ei ole lainvoimainen, ja siitä on mahdollista valittaa korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Pakilan seurakunnan seurakuntaneuvostoneuvoston puheenjohtaja Samuel Kopperoinen ei tässä vaiheessa arvioi, haetaanko – tai hakeeko joku muu – valituslupaa korkeimmasta hallinto-oikeudesta. Jos valituslupaa haetaan ja se myönnetään, prosessi jatkuu korkeimmassa hallinto-oikeudessa.

Antti Yli-Opas valittiin viime toukokuussa Laihian kirkkoherraksi.

– Jos taas korkein hallinto-oikeus hylkää valituslupahakemuksen, hallinto-oikeuden päätös jää voimaan. Tällöin kirkkoherran valintaprosessi käynnistetään uudelleen, Kopperoinen sanoo.

– Tällä hetkellä kukaan ei myöskään osaa sanoa, mistä kohtaa prosessi pitäisi käynnistää uudelleen, mikäli hallinto-oikeuden päätös jää voimaan, hän sanoo.

Tällä hetkellä Valve-Tuovisella on virkamääräys hoitaa Pakilan seurakunnan kirkkoherran virkaa, kunnes oikaisuvaatimus on käsitelty loppuun. Antti Yli-Opas valittiin viime toukokuussa Laihian kirkkoherraksi.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.