null Monica Cleve valittaa hallinto-oikeuteen Vantaan ruotsinkielisen seurakunnan kirkkoherranvaalista

Tikkurilan kirkko on myös Vantaan ruotsinkielisen seurakunnan kotikirkko. Seurakunta saa odottaa uutta pysyvää kirkkoherraa, kunnes Monica Cleven valitus on ratkaistu.

Tikkurilan kirkko on myös Vantaan ruotsinkielisen seurakunnan kotikirkko. Seurakunta saa odottaa uutta pysyvää kirkkoherraa, kunnes Monica Cleven valitus on ratkaistu.

Ajankohtaista

Monica Cleve valittaa hallinto-oikeuteen Vantaan ruotsinkielisen seurakunnan kirkkoherranvaalista

Valitus voi lykätä kirkkoherran viran täyttöä jopa parilla vuodella. Porvoon tuomiokapituli käsittelee viran väliaikaista hoitoa kokouksessaan kesäkuussa.

Vantaan ruotsinkielisen seurakunta ei saa uutta pysyvää kirkkoherraa vielä pitkään aikaan. Seurakuntaneuvosto valitsi 13.4. uudeksi kirkkoherraksi Helsingin seurakuntien englanninkielisen työn papin Karl-Kristian Willisin äänin 6−4.

Hänen vastaehdokkaansa Monica Cleve ei tyytynyt päätökseen. Hän haki päätökseen oikaisua. Seurakuntaneuvosto hylkäsi oikaisupyynnön äänin 9−2 kokouksessaan 17.5.

Porvoon hiippakunnan tuomiokapitulin arvioinneissa molemmat hakijat olivat päteviä ja kykeneviä tehtävään. Clevellä oli arvioinnin perusteella enemmän kokemusta. Seurakuntaneuvosto perusteli valintaansa kokonaisarviolla, jossa painottuivat Willisin näkemykset seurakuntalaisten roolia korostavasta johtajuudesta.

Cleve kertoo Kirkko ja kaupungille valittavansa päätöksestä hallinto-oikeuteen. Sen tarkemmin hän ei tässä vaiheessa asiaa kommentoi.

Nykyinen kirkkoherra Martin Fagerudd jää eläkkeelle kesäkuun lopussa, joten seurakunnan johtoon pitää toistaiseksi määrätä virkaatekevä kirkkoherra. Porvoon hiippakunnan tuomiokapituli käsittelee asiaa kokouksessaan 15.6.

− Tuomiokapitulin istunnossa otetaan kantaa siihen, miten virkaa hoidetaan, kunnes valitus on ratkaistu. En osaa sitä ennen sanoa, mikä ratkaisumme tulee olemaan, sanoo tuomiokapitulin lainoppinut asessori Lars-Eric Henricson.

Sinä aikana, kun valitusta käsitellään, virkaa hoitamaan voidaan määrätä joko kirkkoherraksi valittu tai seurakunnan oma pappi.

Vantaan ruotsinkielinen seurakunta voi joutua olemaan ilman pysyvää kirkkoherraa vielä pitkään, sillä valitusprosessin käsittely hallinto-oikeudessa vie aikaa. Päätöksestä on mahdollista vielä valittaa Korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Tähän vaaditaan valituslupa, johon tarvitaan painavat syyt.

Vuonna 2016 Helsingin hallinto-oikeus kumosi Helsingin ruotsinkielisen Petrus församling -seurakunnan kirkkoherranvaalin tuloksen. Siellä seurakuntaneuvosto valitsi kirkkoherraksi virkaa puolitoista vuotta hoitaneen Daniel Björkin.

Toiseksi jäänyt Monica Heikel-Nyberg valitti päätöksestä, koska hän koki tulleensa hakijana syrjityksi ikänsä ja sukupuolensa takia. Heikel-Nyberg päätti sittemmin vetäytyä vaalista, joten Björk aloitti seurakunnassa helmikuun alussa 2017.

Turun hallinto-oikeus ratkaisi 14.4. Turun Henrikinseurakunnan kirkkoherranvaalista tehdyn valituksen. Tässä tapauksessa valituksen teki virkaan kokeneempi Loimaan kirkkoherra Richard Laukkanen. Virkaan valittiin teologian ja musiikin maisteri Pauliina Uhinki-Suominen. Hallinto-oikeuden mukaan Laukkasta ei syrjitty tasa-arvolain vastaisesti eikä viran täyttäminen muutenkaan perustunut epäasiallisiin tai syrjiviin syihin. Valitus hylättiin. Prosessi kesti lähes kahden vuoden ajan, sillä vaali oli 22.5.2019.

Sinä aikana, kun valitusta käsitellään, virkaa hoitamaan voidaan määrätä joko kirkkoherraksi valittu tai seurakunnan oma pappi. Jos valitus menee läpi, ja valituksen tehnyt haluaa edelleen pyrkiä kirkkoherraksi, seurakunta joutuu uusimaan vaalin.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.