null Harras hetki: Liisa Väisänen vaeltaa merkittyjä väyliä, joista vaikuttavin on ollut Egyptin pakomatkan reitti

Yksi Liisa Väisäsen Italiassa vaeltamista pyhiinvaellusreiteistä kulkee Roomasta Brindisiin.

Yksi Liisa Väisäsen Italiassa vaeltamista pyhiinvaellusreiteistä kulkee Roomasta Brindisiin.

Hengellisyys

Harras hetki: Liisa Väisänen vaeltaa merkittyjä väyliä, joista vaikuttavin on ollut Egyptin pakomatkan reitti

Pyhiinvaelluksella yhdistyvät luonto, hiljaisuus, kulttuurihistoria ja liikunta.

Pyhiinvaellus on matka eteenpäin, ­sisäänpäin ja ylöspäin. Merkityt reitit helpottavat vaellusta, mutta pyhiinvaeltaa voi vaikka kotimetsässä: jalat vievät eteenpäin, ja ajatuksissa kuljetaan sisään- ja ylöspäin.

Liisa Väisäsen pyhiinvaellus vaatii merkityn reitin, sillä häntä kiinnostavat erityisesti kulttuurihistoria ja kristinuskon historia. Hänelle pyhiinvaellukset ovat myös matkantekoa taaksepäin. Pyhiinvaellusreitit kulkevat vanhoja teitä pitkin.

Väisänen on kävellyt monia pyhiinvaellusreittejä, pitkiä ja lyhyitä, muutamia niistä useasti. Hän on taivaltanut Espanjassa, Italiassa ja Egyptissä.

Muutama viikko sitten hän vaelsi Ranskassa Lourdesissa, jossa kulkee lyhyt päivän reitti. Seuraavaksi haaveena on kävellä hugenottien jalanjäljissä Ranskasta Sveitsiin.

Espanjassa ja Italiassa kulkevilla upeilla pyhiinvaellusreiteillä katolisuus on voimakkaasti läsnä. Väisänen on kiinnostunut katolisesta taiteesta ja hän on tutkinut sitä, muttei koe olevansa omalta sielunmaisemaltaan kovin katolilainen.

Kun Väisänen kokee olevansa yhtä maailmankaikkeuden kanssa, hän tuntee sielun tasolla jotakin rauhoittavaa, mikä laittaa oman itsen kohdalleen. 

Egyptissä Väisänen on pyhiinvaeltanut kerran. Reitti ei ollut helppokulkuinen eikä nykypäivänä edes kovin turvallinen. Silti Kairosta alkava Egyptin pakomatkan reitti on hänelle kaikkein isoin juttu, koska se kiertää uskomme alkulähteillä. Sisäistä rauhoittumista ajatellen se on antanut hänelle eniten.

Liisa Väisänen tietää, että kävellessä on aikaa olla itsensä kanssa – kyseessä ovat ihmisen mittaiset askeleet. Lentokoneessa ihminen ei ehdi asettua matkantekoon, eikä nopeasti kiitävässä autossakaan. Kävellessä on aikaa miettiä.

Pyhiinvaelluksella Väisänen hakee ihmisenä olemisen avaimia. Mikä on ihmisen mikrokosmoksen ja maailmankaikkeuden makrokosmoksen suhde?

Väisäselle voi tulla hetkiä, jolloin oma itse on yhtäkkiä yhtä makrokosmoksen kanssa. Ei kuitenkaan niin, että sen pystyisi järjen tasolla sanoittamaan kaavaksi. Kun Väisänen kokee olevansa yhtä maailmankaikkeuden kanssa, hän tuntee sielun tasolla jotakin rauhoittavaa, mikä laittaa oman itsen kohdalleen. Se on kuin valo ja valaistuminen.

Tuollaista tapahtuu pyhiinvaelluksella joskus, ei aina. Väisänen saattaa mielessään pyydellä, että saisi taas tuon kokemuksen, muttei se tule pyytämällä vaan silloin, kun sitä vähiten ­odottaa.

Tietokirjailija ja pyhiinvaellus­ryhmien vetäjä Liisa Väisänen asuu aviomiehensä kanssa Espanjassa. Väisänen muutti Suomesta Ranskaan vuonna 1986, ja hän on asunut myös Egyptissä ja Italiassa. Väisänen on väitellyt tohtoriksi islamilaisesta taidefilosofiasta.

Liisa Väisänen on ­yksi asiantuntija­luennoitsijoista Pyhiinvaellusseminaarissa, joka järjestetään perjantaina 15.10. klo 13–16.30 Tikkurilan kirkossa. Tilaisuuteen voi osallistua myös verkossa. Tarkemmat tiedot ja ilmoittautumiset 8.10. mennessä osoitteessa vantaanseurakunnat.fi/­tapahtumat.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.