null Harras hetki: Mia Porter valaa kynttilöitä joulumusiikin soidessa

Varsinkin oranssinväriset kynttilät ovat Mia Porterin mieleen.

Varsinkin oranssinväriset kynttilät ovat Mia Porterin mieleen.

Hengellisyys

Harras hetki: Mia Porter valaa kynttilöitä joulumusiikin soidessa

Itse tehty lahja tuo iloa lähimmille.

Aina adventin aikoihin Mia Porterin mieleen tulevat kynttilät, eivätkä mitkä tahansa tuikut vaan itse tehdyt pöytä- ja kruunukynttilät.

Porter rakastaa kynttilöitä. Ilokseen hän saa tehdä niitä paitsi omassa keittiössään myös työnsä puolesta. Helsingin työväenopiston käsityönopettajana hän pitää kynttilänvalmistuskursseja.

Kynttilöiden tekeminen on Porterille tärkeä osa joulun valmistelua. Kynttilöitä voi valmistaa kastamalla tai valamalla.

Pitkät ja kapeat kruunukynttilät valmistuvat kastamalla. Kynttilävahaa laitetaan sulamaan vesihauteeseen isoon astiaan. Mia Porter tietää, että yhdestä vahakilosta tulee neljätoista kynttilää.

Sydänlankaa kastetaan vahaan ja sen jähmettymistä odotetaan niin monta kertaa, että siitä lopulta tulee kaksi–kolme senttimetriä paksu peruskruunukynttilä. Kerran oppitunnilla Porterin oppilas laski, että hän dippasi yhtä kruunukynttilää vahaan neljäkymmentä kertaa.

Kynttilän teko kastamalla on aikaa vievää ja hyvin rauhallista tekemistä. Porter kokee sen meditatiivisena: sydänlankaa kastetaan ja odotetaan ja kastetaan ja odotetaan. Silloin ei voi olla kiire eikä tavoitteena suuren kynttilämäärän tuottaminen.

Porter tekee kynttilöitä kastamalla mielellään jonkun toisen kanssa. Joskus ennen joulua hän saattaakin pyytää kavereita kotiinsa: ”Pidetäänkö pikkujoulut ja kastetaan kynttilöitä?”

Kynttilöiden tekeminen tuo niin paljon iloa, että stressaavat asiat unohtuvat.

Useimmiten Mia Porter tekee kynttilöitä valamalla. Valamalla valmistetaan pöytäkynttilöitä, ja niiden tekemiseen tarvitaan muotit.

Muottina voi olla vaikka kaunis, vanha tee- tai kahvikuppi tai maitotölkki, mutta Porterin ehdoton suosikki on iso, tyhjä Pringles-purkki. Hänen lapsensa tietävät, ettei vuoden aikana saa heittää pois ainuttakaan perunalastupurkkia, vaan ne tuodaan äidille.

Kynttilöiden valamiseen Porter varaa koko päivän. Vahan hän lämmittää irtoliedellä, sillä kynttilöiden tekeminen on tarkkuuden lisäksi myös aika sottaista puuhaa. Ympäristön pitää olla hyvin suojattu.

Joulumusiikin soidessa kynttilät valmistuvat. Mia Porter miettii jouluisia ja ihania asioita kuten juhlaruokia ja kaksivuotiasta lapsenlastaan.

Kynttilöiden tekeminen tuo hänelle niin paljon iloa, että stressaavat asiat unohtuvat.

Pöytäkynttilöitä valmistuu useita, sillä Porterin joulutuliainen on kynttilä. Sukulaiset ja ystävät ovat jo tottuneet siihen, ja he odottavat joka joulu saavansa itse tehdyn kynttilän.

Porterin vanhemmat tekivät kynttilöitä 1960–70-luvulla. Porter muistaa sen ajan oranssit kynttilät ja huomaa nyt, että saman sävyisiä hänenkin kynttilämuoteistaan usein paljastuu.

Mia Porter työskentelee Helsingin työväenopistossa käsityönopettajana. Työvuosia on takana 25. Porter opettaa pääasiassa vaatteiden ompelua. Lisäksi hän pitää kynttilän- ja saippuan­valmistus­kursseja.

Porterille työ on myös huvi, sillä hän harrastaa käsitöitä. Kynttilöiden valmistamisen lisäksi hän ompelee, huovuttaa ja tekee betonivaluja.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.