null Harras hetki: Makramee-töiden solmiminen on Emma Sappiselle rentouttavaa puuhaa, joka onnistuu vaikka lasten katsoessa Pikku Kakkosta

Emma Sappisella on parhaillaan teossa seinävaate makramee-tekniikalla.

Emma Sappisella on parhaillaan teossa seinävaate makramee-tekniikalla.

Hengellisyys

Harras hetki: Makramee-töiden solmiminen on Emma Sappiselle rentouttavaa puuhaa, joka onnistuu vaikka lasten katsoessa Pikku Kakkosta

Emma Sappisesta makramee-töiden tekeminen on parasta ilman tarkkaa suunnitelmaa.

Tuollaisen haluaisin omaan kotiini, Emma Sappinen ajatteli nähtyään kauniin makramee-seinävaatteen. Hän mietti ensin sellaisen tilaamista, mutta päätti sitten mennä kauppaan ostamaan lankaa ja etsimään metsästä sopivaa keppiä. Sitten hän alkoi opetella makramee-tekniikkaa YouTube-videoiden avulla. Se koukutti heti.  

Langan solmimiseen perustuva makramee-tekniikka on todennäköisesti peräisin arabeilta yli tuhannen vuoden takaa. Sappinen on kuullut, että tekniikalla on tehty muun muassa erilaisia koristeita ja vaatteita kameleille.

Sappinen on tehnyt makramee-tekniikalla seinävaatteita, korvakoruja, koristeita, amppeleita ja kaitaliinoja. Joskus hän vie keskeneräisen työn lastenhuoneeseen tai olohuoneeseen ja tekee sitä sillä aikaa, kun lapset leikkivät tai katsovat Pikku Kakkosta. Toisinaan työ etenee vain muutaman solmun verran, joskus hän uppoutuu työhön pitkäksikin aikaa.

Kun suuri, paljon aikaa vienyt makramee-työ on tullut valmiiksi, olo on hetken aikaa tyhjä.

Solmuja tehdessään Emma Sappinen antaa ajatuksen virrata tai kuuntelee tyttöjensä höpöttelyä. Rentouttavinta makramee-töiden tekeminen on silloin, kun hän asettelee langat paikoilleen ja alkaa tehdä työtä solmu kerrallaan ilman tarkkaa suunnitelmaa.

Aina tekeminen ei ole helppoa. Varsinkin silloin, kun kokeilee jotakin uutta, pitää miettiä, miten edetä. Jotkut haastavammat työt ovat jääneet kesken, mutta ehkä nekin vielä jonain päivänä valmistuvat. Kun suuri, paljon aikaa vienyt makramee-työ on tullut valmiiksi, Sappisen olo on hetken aikaa tyhjä. Hän antaa työn roikkua jonkin aikaa rekillä tai seinässä ja katselee kättensä työn tuloksia.

Emma Sappinen on kasvanut käsillään tekevien parissa. Erityisesti isoäiti eli mamma teki paljon käsitöitä kuten ryijyn, joka on nyt Sappisen olohuoneessa.

Makramee-seinävaatteet ovat vähän kuin moderni versio seinäryijyistä. Viime vuosina ne ovat olleet hyvin trendikkäitä ja paljon esillä esimerkiksi sisustusjutuissa ja Instagramissa. Myös Sappinen kuvaa makramee-töitään Instagram-tililleen, etsii Instagramista ideoita uusiin töihinsä ja joskus myykin tekemiään makramee-töitä. Somessa saatu palaute kannustaa häntä jatkamaan harrastusta.

Vaikka makramee-harrastajia on paljon, Emma Sappisesta tuntuu, että hän on löytänyt oman tyylinsä. Hän luonnehtii sitä selkeäksi ja värimaailmaltaan luonnolliseksi: hänen töissään on paljon luonnonvalkoista, vihreää ja okraa.

Toisinaan makramee-työ etenee vain muutaman solmun verran. Jos ympärillä on rauhallista, solmujen tekemiseen voi uppoutua pitkäksikin aikaa.

Toisinaan makramee-työ etenee vain muutaman solmun verran. Jos ympärillä on rauhallista, solmujen tekemiseen voi uppoutua pitkäksikin aikaa.

Emma Sappinen, 27, on alkuperäiseltä koulutukseltaan ompelija, mutta opiskelee nyt Omniassa leipuri-kondiittoriksi. Hän asuu Espoon Veinissä puolisonsa ja 5- ja 2-vuotiaiden tyttäriensä kanssa.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.