null Hävikkiruokaa jaetaan jo 25 paikassa Vantaalla

Aila Korp on yksi Yhteinen pöytä -hankkeen tekijöistä. Hän esitteli uusia kylmäsäilytystiloja.

Aila Korp on yksi Yhteinen pöytä -hankkeen tekijöistä. Hän esitteli uusia kylmäsäilytystiloja.

Ajankohtaista

Hävikkiruokaa jaetaan jo 25 paikassa Vantaalla

Uuden hävikkiruokavaraston ansiosta myös kaupoilta saatavaa ruokaa voidaan nyt jakaa sitä tarvitseville.

Hävikkiruoan jako on päässyt vauhtiin Vantaalla. Yhteinen pöytä -projektin puitteissa jaettavan ruoan määrä on kymmenkertaistunut siitä mitä se oli aluksi, ja tiistaina Koivukylässä vietettiin hävikkiruokavaraston avajaisia. Varaston ansiosta ruokaa jaetaan nyt noin 5000 kiloa viikossa, 25 jakelupisteeseen eri puolille kaupunkia. Tilaa hävikkiruokavarastossa on 350 neliötä, kylmätilaa 40 neliötä. Kuljetusta varten käytössä on yksi kylmäauto ja yksi pakettiauto.

Yhteinen pöytä -projekti ei itse jaa ruokaa, mutta vastaa sen kuljetuksesta ja varastoinnista. Samalla hanke työllistää, luo yhteisöllisyyttä ja mahdollisuuksia toimia vapaaehtoisena. Käytännössä ruokaa jakavat yhteistyökumppanit: yhdistykset, seurakunnat, asukastilat ja nuorisotilat.

"On vaikea arvioida, kuinka monta vantaalaista viikossa jo hyötyy ruoka-avusta, koska yksi ruokakassillinen saattaa mennä vaikkapa perheeseen, jossa on seitsemän lasta. Joka tapauksessa puhutaan tuhansista ihmisistä", Yhteinen pöytä -projektin päällikkö Hanna Kuisma kertoo. Toiminnan tavoitteena on päästä eroon nöyryyttävistä leipäjonoista ja löytää uusi tapa hyödyntää hävikkiruokaa ja auttaa ihmisiä. Mallia on saatu Saksan evankelisesta kirkosta ja Berliner Tafel -järjestöstä.


Jaettava lämmin ruoka on peräisin muutamasta Varian ammattioppilaitoksista. Kaupoista ylijäänyttä ruokaa toimittavat HOK-Elanto, Suomen Lähikauppa ja pian myös yksi K-Citymarket. Maitotuotteita on kesäkuusta lähtien saatu Arla Foodsin Sipoon tehtailta.
"Ruokaa saamme nyt riittävästi ja kaikki on saatu menemään eteenpäin. Leivän määrää on jouduttu välillä rajaamaan, lihatuotteita saisi tulla enemmänkin", Hanna Kuisma arvioi.

Päärahoittajia Yhteinen pöytä -projektissa ovat Vantaan kaupunki ja Vantaan seurakunnat. Myös Diakonia-ammattikorkeakoulu eli DIAK on mukana kansalaistoiminnan luomisessa sekä rahoituksessa. Toiminnan mahdollistavat myös useat kymmenet vapaaehtoiset, jotka ovat joko suoraan Yhteisen pöydän vapaaehtoisia tai yhteistyökumppaneiden. Hanna Kuisman mukaan vapaaehtoisiksi ilmoittautuneiden määrä on ollut iloinen yllätys.

"Olemme itsekin hämmästelleet vapaaehtoisten määrää. Idea on sellainen, joka kiinnostaa ja joka koetaan hirmu järkeväksi. Tässä työmuodossa yhdistyvät ympäristöystävällisyys ja yhteisöllisyys."


Yhteinen pöytä -hanke haki alkuvuodesta rahaa Euroopan sosiaalirahastolta, mutta ei saanut sitä. Työ pääsi kuitenkin laajenemaan, sillä Vantaan seurakunnat myönsi tukea 50 000 euroa, DIAK 10 000 euroa ja Vantaan kaupunki maksaa muun muassa palkka-, logistiikka- ja varastokuluja. Vantaan seurakuntien palveluksessa aloitti elokuun alussa myös diakoni, joka työskentelee Yhteinen pöytä -projektissa, koordinoiden erityisesti vapaaehtoistoimintaa.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Hakunilan kirkolla on tarjolla perinteistä kotiruokaa ja kohtaamisia

Ajankohtaista

Matalan kynnyksen maanantai -ruokailussa syödään vapaaehtoisten valmistamaa ruokaa.





Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.