null "Totta vie meillä on viestintäongelma" – lähes puolet kirkon jäsenistä solmii avioliittonsa maistraatissa

Ajankohtaista

"Totta vie meillä on viestintäongelma" – lähes puolet kirkon jäsenistä solmii avioliittonsa maistraatissa

Usein syynä on käytännöllisyys, toisinaan tietämättömyys kirkollisen vihkimisen monipuolisista mahdollisuuksista.

Vuonna 2014 ylitettiin raja. Silloin yli puolet suomalaisista solmi avioliittonsa maistraatissa, ei kirkossa. Sama trendi on jatkunut. Vuonna 2016 kirkkohäiden osuus avioliittoon vihkimisistä oli enää 45,8 prosenttia.

Myös huomattava osa kirkon jäsenistä solmii avioliittonsa siviilissä: vuonna 2016 42,6 prosenttia. Usein kirkkohäiden esteeksi tulee se, että toinen osapuoli ei kuulu kirkkoon tai ole käynyt rippikoulua. Aina kyse ei kuitenkaan ole siitä. Monissa tapauksissa syyt liittyvät käytännöllisyyteen – ja tietämättömyyteen, kertoo Juhana Laine.

Laine tutki teologian gradussaan sitä, miksi kirkkoon kuuluvat pariskunnat valitsevat siviilihäät. Hänen kyselyynsä vastasi 50 kirkon jäsentä, jotka avioituivat vuonna 2013 siviilissä.

Vihittävät halusivat nopeat, vaivattomat ja pienet juhlat. "Koska olin viimeisilläni raskaana, siviilivihkiminen oli helpoin vaihtoehto. Päätimme hoitaa virallisen puolen pois alta ennen lapsen syntymää", kertoi yksi vastaaja.

Jotkut kiirehtivät avioon ennen 50-vuotissyntymäpäivää, jotta puoliso olisi oikeutettu leskeneläkkeeseen. Jotkut olivat solmineet ensimmäisen avioliittonsa kirkossa, eivätkä uudet kirkkohäät houkutelleet. Tilastojen mukaan ensimmäinen avioliitto solmitaan todennäköisemmin kirkossa kuin seuraavat.

Ei maistraatissa kysytä, mitä toiveita naimisiinmenoon liittyy tai mikä teidän parisuhteessanne on kaunista.
– Pappi Tuomo Kahenvirta

Varsinaiset uskontoon liittyvät syyt olivat jotakuinkin harvinaisia. 50 vastanneesta seitsemän perusteli päätöstään uskonnolla, uskolla tai sen puutteella.

– Vastaajat sanovat suoraan, etteivät halua jeesustelua. Ajatellaan, että Isä meidän -rukous, virret ja muu kirkolliseen vihkikaavaan kuuluva ei sovi vihkimiseen, Laine selittää.

Osa sanoi uskovansa suurempaan voimaan, mutta ei kirkon käsitykseen Jumalasta. Joku totesi ykskantaan, ettei ole uskovainen. Yksi vastaaja halusi varmistaa, että avioliittoa ei siunaa "leipäpappi" vaan uudestisyntynyt kristitty. Sellainen löytyi tutusta helluntaiseurakunnasta.

Monilla on väärä mielikuva kirkollisesta vihkimisestä

Kyselyyn vastanneista kuitenkin vain yksi oli sittemmin eronnut kirkosta. Moni sanoi jäsenyyden olevan tottumus tai tapa. Se on kuitenkin tottumus, josta ollaan valmiita maksamaan rahaa.

Juhana Laine ajattelee, että kirkolla on viestintäongelma. Liian moni luulee, että kirkollinen vihkiminen on yhtä kuin kesähäät lauantaina isolla väellä suuressa kirkossa.

"Halusimme nopean ja helpon tavan vihkimiselle. Ei suunnittelua, ei stressiä, ei vieraita, ei edes todistajia", kommentoi yksi kyselyyn vastanneista.

– Tämä porukka ei ole sitä, joka hakee häämessuilta prinsessahäämeininkiä ja suunnittelee häitään monta vuotta, Laine sanoo.

Hyvänen aika, ajattelee Hakunilan seurakunnan pappi Tuomo Kahenvirta. Jos Juhana Laineen gradussa ilmi tulleet kokemukset ovat laajemminkin totta, jotain pitää tehdä – ja nopeasti.

– Mistä ihmeestä tällainen väärinkäsitys on syntynyt? Jos ihmiset ajattelevat, että kirkkohäiden pitää olla isot juhlat ja kirkon tiloissa, totta vie meillä on viestintäongelma.

Kahenvirran mielestä kirkolla on vihkipareille paljon tarjottavaa. Pappi voi tulla vihkimään parin kotiin, suosikkiravintolaan tai vaikka Malminkartanon jätemäen huipulle, ilmaiseksi. Pappi juttelee mielellään vihittävien kanssa siitä, mikä heille on tärkeää. Kahenvirran mielestä se on arvokasta.

– Olen ollut joitain kertoja maistraatissa todistamassa siviilivihkimystä, ja niin, onhan se nopeaa. Ei siinä kysytä, mitä teille kuuluu, mitä ajatuksia ja toiveita naimisiinmenoon liittyy tai mikä teidän parisuhteessanne on tärkeää ja kaunista.

Juhana Laineen kyselyyn vastanneistakin noin neljännes halusi liitolleen papin siunauksen.

"Sovimme, että avioliiton siunaaminen kirkossa ja varsinainen hääjuhla järjestetään myöhemmin, kun en ole enää raskaana ja olemme saaneet säästetyksi rahaa juhlia varten", kertoi yksi vastaaja.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.