null Helin: Elämän muuttaminen on mahdollista, mutta se ei ole helppoa

Puheenvuorot

Helin: Elämän muuttaminen on mahdollista, mutta se ei ole helppoa

Suurelle osalle meistä elämä antaa muutoksen, vaikka emme toivo muutosta.

”Ota elämä haltuun ja muuta sitä” sekä tuhannet muut kulahtaneet lauseet kannustavat uuden vuoden päätöksiä tekeviä ihmisiä, ja itsehoito-oppaita tilaillaan. Oman elämän haltuunotto ei ole millään tavalla väärä idea, mutta toteutus on sitten toinen juttu.

Oman elämän perusteellinen muuttaminen on pirullisen vaikeaa, vaikka se on mahdollista. Olen tehnyt suuria muutoksia elämäni aikana: muuttanut mantereelta toiselle, hylännyt turvallisen työn Ylessä ja ryhtynyt epäturvalliseen yrittäjyyteen, olen kasvattanut lapsia teineiksi ja olen rakastanut, sitten eronnut.

Mikään näistä elämänmuutoksista ei ollut helppo. Ja niissä kaikissa on ollut pakko astua pois siitä omasta pihapelin ruudusta, jossa on aina tottunut seisomaan. Pois siitä tutusta. Jos haluaa muuttaa elämää, pitää kestää epävarmuutta ja kulkea pää pystyssä siitä huolimatta.

Vaikka suuret muutokset alkavat kaaoksesta, siitä ei ole lohtua, kun on kaaoksen silmässä.

Suurelle osalle meistä elämä antaa muutoksen, vaikka emme toivo muutosta. Sairastuminen, menetykset, perhesurut, työpaikkojen muutokset ja taloudelliset vaikeudet voivat osua kaikki yhteen ihmiseen yhtä aikaa. Vaikka suuret muutokset alkavat kaaoksesta, siitä ei ole lohtua, kun on kaaoksen silmässä. Sen näkee vasta myöhemmin.

Ilman työikäisten vanhempieni äkillistä poismenoa ja sen aiheuttamaa kaaosta ruuhkavuosien ytimessä en olisi ryhtynyt yrittäjäksi. Mutta en nähnyt sitä silloin, kun mietin hautakiviä ja kuolinpesiä. Näen sen vasta nyt. Kun minulta on mielestäni katkerasti viety jotakin, minua on kuitenkin samalla ohjattu uuteen suuntaan.

Jossain elämänvalmennusoppaassa – kyllä tietenkin luen niitä – sanottiin näin: jos hengailet kanojen kanssa, sinusta tulee yksi kotkottaja muiden joukossa. Jos taas pääset kotkien seuraan, sinäkin lennät.

Se on todellakin totta. Elämän muuttamisen ja elämän tuomat muutokset pystyy käsittelemään ystävien ympäröimänä. Ystävät nostavat ja tukevat, parhaimmillaan jopa johdattavat.

Viime vuodet ovat menneet, tämä vuosi on nyt. Alkuun ei voi enää kelata, mutta tästä hetkestä lähtien voin muuttaa sitä, mitä on lopussa näköpiirissä.


Kirjoittaja on äiti ja Huono Äiti -yrityksien vetäjä.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.