null Helin: Mikroyrittäjän lomailu on usein lomahkoa tai jotain loman kaltaista

Puheenvuorot

Helin: Mikroyrittäjän lomailu on usein lomahkoa tai jotain loman kaltaista

Kun mikroyrittäjä lähtee lomalle, hän tekee usein töitä ainakin ihan vähän – vaikka salaa vessassa.

Muistan hämärässä menneisyydessä Ylen toimittajana kesälomat. Lomaa oli viikkokausia, sitä oli myös talvella ja jotain sai otettua myös syksyyn. En osannut arvostaa sitä silloin vaan pidin lomaa minulle kuuluvana itsestään selvänä oikeutena. Tietenkin olen heinäkuun lomalla, koska hei, niin pitää olla. 

Mikroyrittäjänä olen oppinut toisen lomatodellisuuden, joka on lomasien vietto tai lomahkon ottaminen. Suomen yrityksistä 93 prosenttia on mikroyrityksiä, joissa työskentelee alle kymmenen ihmistä. Mikroyritykset työllistävät 21 prosenttia yritysten henkilöstöstä. Mikroyrittäjän lomailu on usein lomahkoa tai jotain loman kaltaista. 

Lomaa ei voi ottaa sesonkina, koska ei saa tarpeeksi sesonkityövoimaa. Lomaa ei voi ottaa silloin, kun työntekijät ovat lomalla. Lomaa voi ottaa vähän, mutta ei paljoa, koska niin moni asia on yrittäjän hartioilla ainakin mitä tulee asiakkuuksiin ja isoihin linjoihin.  

Kun mikroyrittäjä lähtee lomalle, hän tekee usein töitä lomalta ainakin ihan vähän, huomaamatta kun vaikka perhe nukkuu. Tai salaa vessassa. Kirjoitan itse asiassa tätä kolumnia Malagassa viiden päivän lomalllani, joka on pitämättä jäänyt kesäloma. Viime kesän pitämätön kesäloma ei ollut hyvä idea. Eikä siitä voi kirjoittaa mitään yrittäjäsankaritarinaa. Ensi kesänä toimin toisin.

Kun ei voi ottaa lomaa, pyörii arjessa eli samoissa askareissa ja tilanteissa päivästä toiseen.

Pätkätöissä homma on samanlainen. Lomaa ei pysty ottamaan kunnon jaksoissa. Kun ei voi ottaa lomaa, pyörii arjessa eli samoissa askareissa ja tilanteissa päivästä toiseen. Lomalla on enemmän läsnä tilanteissa kuin arjessa johtuen siitä, että lomalla pystyy tekemään jonkinlaisen maisemanvaihdoksen tai rutiininmuutoksen.  Siksi meidän aivomme tarvitsisisivat lomaa arjesta ja työstä. 

On vahinko, että ihmisen pitää olla niin paljon tavoitettavissa. Vaikka mietelauseissa sanotaan, että on hankittava elämä, josta ei kaipaa lomaa, se on mahdottomuus. Irtiotto saa aikaan uutta ajattelua, uusia suuntia, uusia suunnitelmia ja kaikkea hyvää, jota tarvitsemme voidaksemme paremmin. 

Kirjoittaja on äiti ja Huono Äiti -yrityksien vetäjä.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.