null Helin: Terveiset homojen häistä – ”Olette upeita olentoja, jokainen”

Puheenvuorot

Helin: Terveiset homojen häistä – ”Olette upeita olentoja, jokainen”

Rakkaus voi viedä paikkoihin, joihin ei koskaan uskonut pääsevänsä. Miespari päätyi Suomen kansallispyhäkön alttarille.

Pääsin todistamaan läheisteni avioliittoon vihkimistä Turun tuomiokirkossa ja saan jakaa Janina Bermanin kirkossa esittämän, Kai Lehikoisen kirjoittaman tekstin:

”’Ystäväni, tulet huomaamaan, että se, mitä rakastat, vie sinut paikkoihin, joihin et koskaan uskonut pääseväsi’, kirjoitti yhdysvaltalainen näytelmäkirjailija Tony Kushner näytelmässään Angels in America vuonna 1991.

Vuoden 1939 elokuvamusikaalissa Ihmemaa Oz puolestaan nuorta Dorothyä esittävä Judy Garland sanoo koiralleen: ’Toto, minusta tuntuu, että emme ole enää Kansasissa.’

Tämän ilmauksen on tulkittu tarkoittavan, että olemme astuneet normaaliksi katsotun ulkopuolelle. Olemme tulleet paikkaan tai tilanteeseen, joka on vieras ja epämukava.

Epänormaali, vieras, outo, epämiellyttävä… Valtakulttuuri ja yhteiskunnalliset instituutiot, kuten kirkko, ovat määrittäneet LGBTQI-yhteisön jäseniä ulkopuolisiksi vuosisatojen ajan.

Mutta ei enää.

Emme ole enää poissuljettuja ja vaiettuja. Olemme upeita!

Aika on koittanut.

Se, ketä rakastatte, on vienyt teidät paikkaan, johon ette ehkä koskaan uskoneet pääsevänne. Teidän hääjuhlanne täällä Suomen kansallispyhäkössä on todiste siitä.

Ja kuten Kushner kirjoittaa:

’Emme kuole enää salassa. Maailma vain pyörii eteenpäin. Meistä tulee kansalaisia. Aika on koittanut. Olette upeita olentoja, jokainen. Ja siunaan teitä: Lisää elämää. Suuri työ alkaa.’”

Maailma tosiaan pyörii eteenpäin kuten Kai Lehikoisen hieno teksti muistuttaa. Siinä missä viisi kertaa eronnut heteromorsian saa liehua valkoisessa mekossaan kohti alttaria kerta toisensa jälkeen, miespari saa miettiä, missä he pääsevät vihille.

Ihmettelen välillä ei-heterojen halua edes millään tavalla kuulua mihinkään kirkkoon, sen verran kylmää kyytiä uskonnollisten yhteisöjen jäsenet ovat heille antaneet.

Häät olivat upeat, rakkaus lähti vieraiden mukaan seuraavanakin päivänä.

Rakkaus on lahja, joka kuuluu kaikille.

 

Kirjoittaja on äiti ja Huono Äiti -yrityksien vetäjä.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.