Musta morsian tuo syrjittyjen kokemukset esiin Helsingin tuomiokirkossa – käsikirjoittaja–ohjaaja toivoo, että esitys saa miettimään sekä rakkautta että asioihin vaikuttamista
Anne-Maria Haapala katsoi Hailuodon kirkon vihkiryijyä ja mietti, miksi kirkko ei kohtele kaikkia tasavertaisesti. Oulussa Musta morsian -esitys sai lämpimän vastaanoton.
Musta morsian -esityksessä mustaan huntuun pukeutuneet morsiamet kertovat miltä tuntuu, kun toive kirkkohäistä ei toteudu. Syy tähän on yksinkertainen: he ovat rakastuneet ihmiseen, joka on samaa sukupuolta, mutta kirkon nykyisen avioliittokäsityksen mukaan avioliitto on miehen ja naisen välinen liitto. Joissakin seurakunnissa, kuten Helsingin tuomiokirkkoseurakunnassa, samaa sukupuolta olevia pareja vihitään, mutta asia herättää yhä keskustelua.
Oulussa kantaesityksensä huhtikuussa saanut Musta morsian nähdään Helsingin tuomiokirkossa 19. syyskuuta. Näytelmätekstin pohjana on seksuaalivähemmistöön kuuluvien ihmisten haastatteluja eli todellisia kokemuksia, joita on kuitenkin käsikirjoitusvaiheessa yhdistelty. Käsikirjoittaja ja toinen ohjaaja Anne-Maria Haapala näki jo alkuvaiheessa, että nämä kokemukset pitää kuulla juuri kirkossa.
– Tämä vaatii mahtipontiset puitteet, koska asia on niin iso, ei vain teatterilavojen asia, Haapala sanoo.
– Kuulun kirkkoon ja haluan nostaa keskusteluun asioita, jotka koen tärkeiksi.
Taputuksista ei meinannut tulla loppua
Kirkon avioliittokäsitykseen ja seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asemaan kantaa ottava esitys on saanut jotkut ihmiset kirjoittamaan ikäviä viestejä Anne-Maria Haapalalle. Katsomaan tulleilta esitys sai kuitenkin lämpimän vastaanoton.
– Oulun tuomiokirkko oli lähes täynnä, eikä taputuksista meinannut tulla loppua. Se oli pysäyttävää.
Vihkiryijyä katsoessani ajattelin ihmisiä, jotka eivät saa polvistua sen päälle.
Yleisössä oli myös ihmisiä, jotka eivät muuten kirkossa käy.
– Yksi ihminen sanoi minulle, että jos olen joskus ajatellut, että on olemassa joku Jumala tai Pyhä Henki, se oli äsken tuolla kirkossa, Haapala kertoo.
Idea Mustaan morsiameen lähti Hailuodon kirkon vihkiryijystä, jonka päällä hääpari seisoo ja on polvistuneena vihkitoimituksen ajan.
– Vihkiryijyä katsoessani ajattelin ihmisiä, jotka eivät saa polvistua sen päälle. Kirkko ei tunnusta samaa sukupuolta olevien avioliittoa, joka on kuitenkin avioliitto Suomen lainkin mukaan. Se tuntui epäreilulta.
Kommenttipuheenvuorot täydentävät esitystä
Mustaa morsianta tehdessään Anne-Maria Haapala kertoo miettineensä paljon representaatioon liittyviä kysymyksiä kuten sitä, kuka saa esittää toisten kertomuksia. Hän kävi keskustelua esimerkiksi Sateenkaariperheet ry:n, Setan ja Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskuksen kanssa ja luetutti tekstiä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön kuuluvilla ihmisillä.
– En halua puhua ohi enkä sanoittaa sellaista elämää, jota en itse elä. Siksi teos pureutuu enemmän kirkon rakenteisiin ja siihen, miten ihmisiä on kohdeltu.
Esityksen jälkeen kirkossa kuullaan kommenttipuheenvuorot. Helsingin tuomiokirkossa ne pitävät yliopisto- ja LHBTIQA-pappi Late Mäntylä, taiteilija Jani Toivola, kirjailija Pirkko Saisio sekä Helsingin tuomiokirkkoseurakunnan seurakuntaneuvoston puheenjohtaja Viivi Ali-Löytty. Juontajana toimii Helsingin tuomiokirkkoseurakunnan kirkkoherra Marja Heltelä.
Esitykseen kuuluu myös pieni orkesteri, jossa on yksi varsin nimekäskin ”häämuusikko”, Samuli Putro. Kappaleet nousevat esitykseen liittyvistä tarinoista.
Anne-Maria Haapala toivoo, että Musta morsian saa katsojat pohtimaan rakkautta ja herättelee vaikuttamaan kirkossa.
– Toivon, että katsojat lähtevät esityksestä miettien, että "niin, miksi ei", ja että he tekisivät kaikkensa sen eteen, että seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat saavat tasavertaisen kohtelun.
– Toivon myös, että ihmiset miettisivät, kuinka hienoja asioita rakkaus ja sitoutuminen ovat ja että rakkaus kantaa. Asiat voivat muuttua myös alhaalta päin.
Musta morsian Helsingin tuomiokirkossa ma 19.9. klo 19. Vapaa pääsy, ohjelma 25 euroa.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
Janoavaiset-näytelmässä löytää kutsumuksensa kaksi 1900-luvun alun hengellistä profeettaa – keskeisenä on naisen asema kristinuskossa
Hyvä elämä HengellisyysHorrossaarnaaja Helena Konttisesta ja spiritualisti Helmi Krohnista kertova näytelmä sai alkunsa ohjaaja Helena Kallion omasta henkisestä etsinnästä.