null Helka Pärssinen osti kaupasta luomumunia ja laittoi ne hautumaan lampun alle – nyt hänellä on pari kukkoa ja kanaparvi

Helka Pärssinen tykkää seurata seurallisten ja hauskojen kanojen touhuja.

Helka Pärssinen tykkää seurata seurallisten ja hauskojen kanojen touhuja.

Hyvä elämä

Helka Pärssinen osti kaupasta luomumunia ja laittoi ne hautumaan lampun alle – nyt hänellä on pari kukkoa ja kanaparvi

Kotikanalan pitäjän mukaan tarkkaa arvojärjestystä noudattavat kanat ovat olleet vaikeinakin aikoina iso voimavara ja ilon lähde. 

Kanalasta astuu ulos Helsingin herraksi ristitty komea kukko. Sen perässä ulkotarhaan tepastelee kuusi eriväristä kanaa ja yksi kukko­poika.

Kyseessä on espoolaisen Helka Pärssisen kotikanala. Se sai alkunsa, kun Pärssinen kuutisen vuotta sitten osti lähikaupasta 12 luomumunaa ja laittoi ne hautumaan styroksilaatikkoon lampun alle. Jonkin ajan kuluttua seitsemästä munasta kuoriutui poikanen.

Kääpiökoch-rotua edustava Helsingin herra on kanalan vanhin. Lisäksi siellä kotkottaa kaksi silkki­kanaa ja kaksi kääpiökochia sekä kolme uutena vuotena kuoriutunutta sekarotuista kanaa.

Kukko ilmoittaa jopa sen, kun on aika mennä illalla nukkumaan.

Kanat ovat Helka Pärssisen mukaan seurallisia ja hauskoja eläimiä. Ne ovat olleet vaikeinakin aikoina iso voimavara ja ilon lähde.

– On kiinnostavaa seurata niiden touhuja ja sosiaalisia kuvioita. Kanoilla on tarkka arvojärjestys. Helsingin herra pitää huolta koko katraasta. Kukko ilmoittaa jopa sen, kun on aika mennä illalla nukkumaan.

Tänä keväänä nuori kukko on pyrkinyt ottamaan valtaa vanhalta kukolta. Pärssinen aikoo siirtää ne eri asumuksiin, jos niiden välille uhkaa tulla tappelu.

– Kanalassa huomaa kyllä, jos jotain on pielessä. Kanat nokkivat toisiaan esimerkiksi silloin, kun kanalassa on liian vähän virikkeitä tai liikaa porukkaa.

Kotikanalan pitäjän on noudatettava tarkkoja säädöksiä. Kanalan perustamisesta on ilmoitettava kunnan maaseutuviranomaiselle ja terveystarkastajalle. Tietoa saa valtion ruokaviraston nettisivuilta, joilta löytyy muistilista kesä- ja harrastekanojen pitäjille.

Toista video

Helka Pärssisen kanalassa on sisä- ja ulkotilat. Sisäasumus on vuorattu turpeella ja heinällä, ja ulkotarhan pohjana on heinää ja puu­haketta.

Kanojen hoitaminen vaatii tietyt päivärutiinit.

– Kanat tarvitsevat päivittäin vettä ja rehua. Välillä annan niille herkkuja kuten porkkanankuoria, leipäpaloja ja salaattia. Tällä hetkellä ainoastaan silkkikanat munivat, koska kääpiökocheilla on sulkasato, Pärssinen kertoo.

– Tärkeää on, että kanalassa on siistiä ja raikasta. Kerran vuodessa se tyhjennetään ja pestään. Kanalan pehkusta saa uskomattoman hyvää lannoitetta kasvisten, hedelmien ja marjojen kasvattamiseen.

Pärssisen kanat ovat olleet monena kesänä lapsiperheiden ilona Helsingin seurakuntien omistamassa Mustasaaren toimintakeskuksessa. Tänä vuonna Mustasaari on suljettu koronatilanteen vuoksi.

27.5. kello 8.18: Muutettu otsikossa ollut sana kanalauma kanaparveksi. 28.5. Kello 8.50: Muutettu sana syntyä kuoriutumiseksi.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Viljelijä Melina Heimsch, 27, vaalii espoolaisella maatilalla monimuotoisuutta entisaikojen tapaan – ”Tässä työssä ovat läsnä syntymä ja kuolema”

Hyvä elämä

PieniKylä-tilalla Espoon Takkulassa kasvatetaan noin 250 kasvia, minkä lisäksi tilalla elää joukko eläimiä. Monimuotoisuus tuo turvaa, kun ilmasto muuttuu.





Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.