null Lievitä stressiä ja opi levollisuutta kissan seurassa – tuoreet elämäntaito-oppaat tarjoavat ilosanomaa väsähtäneille

Hyvä elämä

Lievitä stressiä ja opi levollisuutta kissan seurassa – tuoreet elämäntaito-oppaat tarjoavat ilosanomaa väsähtäneille

Nämä elämäntaito-oppaat eivät vaadi muuttumaan paremmaksi versioksi itsestään.

Jos kotisi kelpaa sinulle, se kelpaa muillekin

Jos kotisi tuntuu vuodesta toiseen kaipaavan järjestystä ja roinan karsintaa samalla, kun tavarapaljous ja ehkä häpeäkin vain kasvavat, ammattijärjestäjä Ilana Aallon kirjasta saattaisi olla apua. Se pilkkoo loputtomalta ja mahdottomalta tuntuvan raivausurakan vartin mittaisiin osatehtäviin. Niitä voi hoitaa yhden päivässä – tai olla hoitamatta, jos ei huvita tai jaksa.

Samalla kirja myös ohjaa ennaltaehkäisemään kaaosta. Monella on esimerkiksi fantasiaminä, joka innostuessaan hankkii urheiluvälineitä, askartelutarvikkeita, kauneudenhoitotuotteita tai keittiökoneita. Ne jäävät käyttämättä, mutta vievät hirveästi tilaa. Vaatekaappeja taas täyttävät liian pienet tavoitevaatteet ja kaduttavat heräteostokset.

Unohda silti itseruoskinta ja -syytökset – itseään ei Aallon mukaan tarvitse ottaa niskasta vaan kädestä kiinni. Kotia järjestetään itseä, ei muita varten, eikä asioita tarvitse tehdä vain siksi, että äiti opetti. Elämä on hyvää ilman viikkaamista ja mankeloimistakin, jouluvaloja ei tarvitse raivata koskaan pois eikä ikkunaverhoja vaihtaa vuodenajan vaihtuessa.

Ilana Aalto: Vartin voima – 365 nopeaa konstia kodin järjestämiseksi. Atena 2024.

Köllöttele itsellesi parempi olo kissan kyljessä

”Niistä huokuu koko ajan, että kaikki on hyvin juuri niin kuin nyt on”, kirjoittaa ruotsalainen toimittaja Carina Nunstedt kahdesta kissastaan. Hän on kollegansa Ulrica Norbergin kanssa kirjoittanut kirjan siitä, miten monenlaista hyvää kissat voivat tuoda ihmisten elämään. He ovat koonneet kirjaan niin omia kokemuksiaan kissanomistajina kuin eri alojen tutkimustietoa ja asiantuntijahaastatteluja.

Kissoilla on siis ihan tutkitusti paitsi henkistä myös fyysistä hyvinvointia parantavia vaikutuksia. Pelkkä kissan läsnäolo vähentää yksinäisyydentunnetta ja ahdistusta ja lisää iloa. Sen kehräys rauhoittaa ja vähentää stressihormoni kortisolin eritystä, ja siten alentaa verenpainetta ja pienentää riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin. 2550 hertsin taajuudella värähtelevä kehräävä kissa voi myös lievittää kipua ja tulehdusta. Lisäksi kissan silittely ja sylissä pitäminen vapauttavat elimistössä rakkaushormoniksi kutsuttua oksitosiinia.

Kissa käy ihmiselle myös opettajaksi levollisempaan olemiseen ja omien tarpeiden kuunteluun. Jokainen kissan kanssa elänyt tietää, ettei kissaa saa tekemään mitään, mikä sitä ei huvita. Kissa nukkuu silloin kun siltä tuntuu, vetäytyy välillä omaan rauhaansa ja hakeutuu seuraan silloin, kun se sitä kaipaa. Välillä se saattaa istua pitkäänkin tekemättä mitään tuijotellen tyhjää seinää tai ulos ikkunasta.

Ulrica Norberg ja Carina Nunstedt: Cat Power – Kissan parantava voima. Into 2024.

Olet hyvä itsenäsi, joten ota kehut vastaan

Turha kiemurrella: itsensä tunteminen arvostetuksi, kykeneväksi ja rakastetuksi on yksi ihmisen perustarpeita. Jokainen haluaa tulla nähdyksi ja hyväksytyksi juuri sellaisena kuin on. Ja silti sekä arvostuksen osoittaminen että ehkä vielä enemmän sen vastaanottaminen tuntuu olevan vaikeaa. Moni kokee, ettei riitä tai kelpaa.

Organisaatiopsykologi Pekka Tölli puhuu arvostusvajeesta, jonka voi kiteyttää vaikka näin: arvostamme toisiamme enemmän kuin tulemme osoittaneeksi, mutta saamme vähemmän arvostusta kuin ansaitsemme. Tilanne on tuttu niin työpaikoilta kuin parisuhteistakin. Tölli muistuttaa, että yksi suurimmista syistä työpaikan vaihtamiseen on tunne siitä, ettei työntekijöitä arvosteta tai kohdella oikeudenmukaisesti. Parisuhteissa nähdyksi tulemisen ja kohtaamisen puute on yleisimpiä syitä riitoihin ja eroon.

Arvostusvajetta voi Töllin mukaan korjata kohtaamisella, kuuntelulla, hyväksyvillä katseilla, kiittävillä sanoilla ja yksinkertaisesti olemalla läsnä. Samalla itse kukin voisi opetella ottamaan tarjotun arvostuksen vastaan ilolla ja kiitoksella ja unohtaa perisuomalaisen kursailun.

Pekka Tölli: Minä näen sinut – Arvostuksen psykologiaa. Tammi 2024.

 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.