null Helsingin diakoniatyöntekijät vetoavat poliitikkoihin vähävaraisten puolesta – ”Olemme erityisen huolissamme sosiaaliturvaleikkausesityksistä”

Monella suomalaiselle on nyt taloudellisesti tiukka tilanne. Diakoniatyöntekijät ovat huolissaan siitä, että vähävaraisten tilanne pahenee entisestään poliittisten päätösten seurauksena.

Monella suomalaiselle on nyt taloudellisesti tiukka tilanne. Diakoniatyöntekijät ovat huolissaan siitä, että vähävaraisten tilanne pahenee entisestään poliittisten päätösten seurauksena.

Ajankohtaista

Helsingin diakoniatyöntekijät vetoavat poliitikkoihin vähävaraisten puolesta – ”Olemme erityisen huolissamme sosiaaliturvaleikkausesityksistä”

Helsingin seurakuntien diakoniatyöntekijöiden kannanotto luovutettiin eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtajalle Krista Kiurulle.

Joukko Helsingin seurakuntien diakoniatyöntekijöitä on ilmaissut huolensa vähävaraisten asemasta Suomessa. Diakoniatyöntekijät luovuttivat kannanottonsa keskiviikkona 18. lokakuuta sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtajalle Krista Kiurulle (sd) eduskuntatalolla. Samaan aikaan, kello 11, Helsingin tuomiokirkossa soitettiin lähimmäisenrakkauden kelloja.

– Olemme olleet pitkään huolissamme Helsingin korkeista asumiskustannuksista ja nyt olemme erityisen huolissamme hallituksen sosiaaliturvaleikkausesityksistä, jotka yhdessä vaarantavat vähävaraisten helsinkiläisten ihmisarvoisen elämän perusedellytykset, Helsingin tuomiokirkkoseurakunnan johtava diakoniatyöntekijä Merja Korpela sanoo seurakuntien tiedotteessa.

Kannanoton luovuttanut työryhmä toteaa, että kyseessä ei ole puoluepoliittinen kannanotto, vaan kirkon tapa osallistua yhteiskunnalliseen keskusteluun. Kannanotto on linjassa kirkon hallitusohjelmatavoitteiden kanssa.

– Työhömme on kuulunut jo vuosia yhteiskunnallinen vaikuttaminen ja osallistuminen arvokeskusteluun. Nyt käsillä oleva huoli nousee diakonian asiakkaiden omista kokemuksista ja elämäntilanteista.

Hallituksen esitykset ovat siirtyneet nyt valiokuntiin ja siksi kannanotto ohjataan sinne. Kannanoton laatineen työryhmän mukaan kyseessä on perustuslaissa taatun turvan vaarantuminen.

– Perustuslaissa taataan, että jokaisella, joka ei kykene hankkimaan ihmisarvoisen elämän edellyttämää turvaa, on oikeus välttämättömään toimeentuloon ja huolenpitoon. Lailla taataan jokaiselle oikeus perustoimeentulon turvaan työttömyyden, sairauden, työkyvyttömyyden ja vanhuuden aikana sekä lapsen syntymän- ja huoltajan menetyksen perusteella.

– Julkisen vallan tehtävänä on myös muun muassa edistää jokaisen oikeutta asuntoon ja tukea asumisen omatoimista järjestämistä. Olemme huolissamme, että leikkaukset vaarantavat nämä lailla säädetyt ihmisarvoisen elämän perusedellytykset, Merja Korpela sanoo.

Diakoniatyöntekijöiden kannanotossa kerrotaan, että vuonna 2022 Helsingin seurakuntien diakoniatyön vastaanotoilla kohdattiin yli 25 000 avuntarpeessa olevaa vähävaraista ihmistä. ”Tällä hetkellä toimimme sosiaaliturvan vajeiden paikkaajana, vaikka diakoniatyön tehtävä on toimia ennaltaehkäisevästi ja kriisitilanteissa”, diakoniatyöntekijät kirjoittavat.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.