null Mustasaaren rantoja kiertää polku, jolla pääsee aistimaan luontoa ja omaa sisäistä maailmaa

– Pyhän kokeminen hiljaisuudessa on tullut minulle koko ajan tärkeämmäksi. Läsnäolo luonnossa ja omassa itsessä rauhoittaa ja voi avata jotain uutta, sanoo diakoni Saara Valkama.

– Pyhän kokeminen hiljaisuudessa on tullut minulle koko ajan tärkeämmäksi. Läsnäolo luonnossa ja omassa itsessä rauhoittaa ja voi avata jotain uutta, sanoo diakoni Saara Valkama.

Ajankohtaista

Mustasaaren rantoja kiertää polku, jolla pääsee aistimaan luontoa ja omaa sisäistä maailmaa

Pyhiinvaelluspolkua kannattaa edetä hitaasti ja pysähdellen, vinkkaa diakoni Saara Valkama.  

Mustasaari sijaitsee varttitunnin laivamatkan päässä Taivallahdesta. Helsingin seurakuntien omistamassa saaressa on tarjolla muun muassa pyhiinvaelluspolku. Diakoni Saara Valkama, mitä nähtävää ja koettavaa polulla on?

– 1,5 kilometrin mittainen polku kuljettaa pitkin rantoja. Reitillä kuulee lintujen laulua, ja ilma on raikasta hengittää. Meri lainehtii vieressä. Polun varrella on kristillistä ympäristötaidetta, jonka tekemiseen voi myös itse osallistua.

– Saari on kuin vehreä pieni paratiisi – levon ja rentoutumisen keidas.

Millaisia ovat reitin pysähdyspaikat?

– Polun varrella on kaksitoista pysähdyspaikkaa, joiden tekstit ja harjoitteet auttavat aistimaan ympäröivää luontoa ja omaa sisäistä maailmaa sekä kokemaan pyhää.  Reitistä valmistui pilottiversio viime kesänä, ja sitä pitkin saattoi kulkea paperioppaan kanssa.

Mikä nyt on uutta?

– Reittiä on vähän muokattu ja se avautuu myös mobiilisti Nomadi-sovelluksen avulla. Sovelluksessa pysähdyspaikkojen tekstit voi kuunnella äänitteinä. 

–  Uutta on myös se, että Nana Honkasalo ja Maria Repo-Rostedt ovat tehneet lapsille oman paperioppaan nimellä Päkä-lampaan polku.

Miten innostuit pyhiinvaelluksesta?

– Olin diakoniaharjoittelussa Sininauhaliitossa, kun minulle ehdotettiin pyhiinvaellusreitin tekemistä Uutelaan. Samalla valmistui polku Seurasaareen.

– Tämä on kolmas reitti, jota olemme suunnitelleet yhdessä puolisoni Jukka Valkaman kanssa.

Kuinka Mustasaareen pääsee?

– Mustasaareen pääsee lautalla, joka liikennöi Töölöstä, Taivallahdesta, Eteläisen Hesperiankadun päästä. Saareen voi tulla myös omalla veneellä tai vaikkapa meloen.

 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.