null Pyhiinvaellus onnistuu myös Itä-Helsingissä – yhdellä vaelluksella voi kokeilla meditatiivista valokuvausta

Ulla Lumijärvi kertoo, että ajatus meditatiivisen valokuvauksen yhdistämisestä pyhiinvaellukseen syntyi meditatiivisen valokuvauksen kurssilla.

Ulla Lumijärvi kertoo, että ajatus meditatiivisen valokuvauksen yhdistämisestä pyhiinvaellukseen syntyi meditatiivisen valokuvauksen kurssilla.

Ajankohtaista Hengellisyys

Pyhiinvaellus onnistuu myös Itä-Helsingissä – yhdellä vaelluksella voi kokeilla meditatiivista valokuvausta

Pyhiinvaellus ei edellytä lähtöä pitkien matkojen päähän. Lähimetsä tai merenranta kutsuu elpymään.

Itä-Helsingissä voi tänä kesänä osallistua ohjatuille pyhiinvaelluksille parin aikaisemman vuoden tapaan. Vaellusten reitit vaihtelevat, mutta kaikkia yhdistää Itä-Helsingin kauniissa luonnossa liikkuminen ja alueen kulttuurihistoriallisiin kohteisiin tutustuminen.

Yksi vaellusten järjestäjistä on pappi Ulla Lumijärvi, jonka mukaan olennaisinta kesän pyhiinvaelluksilla on luonnon kuulosteleminen. Lumijärvi korostaakin metsiä, merenrantoja ja muita luonnonympäristöjä pyhiinvaelluskohteina.

– Ajattelen ympäröivää luontoa eräänlaisena kirkkona, Lumijärvi toteaa.

Valokuvaus läsnäolon keinona

Keskiviikkona 28.6. järjestettävään pyhiinvaellukseen on yhdistetty uudenlainen elementti: meditatiivinen valokuvaus. Ulla Lumijärven mukaan se sopii hyvin yhteen pyhiinvaelluksen kanssa.

– Meditatiivisessa valokuvauksessa pääosassa ei ole niinkään itse valokuvan ottaminen, vaan sen tunnistaminen, mikä ympäristössä kutsuu pysähtymään luokseen. Kuvien avulla voi hakea yhteyttä luontoon, Lumijärvi sanoo.

Ajattelen ympäröivää luontoa eräänlaisena kirkkona.

Meditatiivisen valokuvauksen keskiössä on siis läsnäolo, mikä pätee myös pyhiinvaellukseen. Lumijärven mukaan valokuvien avulla voidaan lisäksi ryhmissä tai pareittain harjoitella myötätuntoista katsomista.

– Keskustelemalla kuvista voi oppia havaitsemaan asioita, joita ei itse olisi huomannut.

Jokaisen vaelluksen kulku elää hieman sen mukaan, mitä kukin osallistujaryhmä haluaa jäädä erityisesti tutkailemaan. Kävelyn ohessa pysähdytään syömään eväitä luonnon keskelle.

Lähiympäristö tarjoaa elämyksiä

Pyhiinvaellukset on suunnattu kaikille eikä niille tarvitse erikseen ilmoittautua. Mukaan voi lähteä esimerkiksi herättelemään omaa hengellisyyttä, etsimään yhteyttä luontoon tai pitämään tauon hektisestä arkielämästä.

Ohjattuja pyhiinvaelluksia alettiin järjestää Itä-Helsingissä pari vuotta sitten tiukkojen koronarajoitusten aikaan. Ne tarjosivat monille mahdollisuuden mukaviin elämyksiin omassa lähiympäristössä, kun kauas matkustaminen ei ollut mahdollista. Pyhiinvaellusten suosio on ylipäätään kasvanut Suomessa viime vuosina.

Ulla Lumijärvi toivoo ihmisten ymmärtävän, että pyhiinvaellusta varten ei välttämättä tarvitse lähteä pitkien matkojen päähän.

– Vaelluksella voi huomata oman lähialueen kauneuden.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.