null Sipoonkorven metsämeditaatiossa on puhelin tarpeen, sillä reitillä hiljennytään Google Mapsista löytyvillä ohjeilla

Minna Paavola (oik.) tutustui Sipoonkorven metsämeditaatioreittiin Pia Olkkosen opastuksella.

Minna Paavola (oik.) tutustui Sipoonkorven metsämeditaatioreittiin Pia Olkkosen opastuksella.

Ajankohtaista

Sipoonkorven metsämeditaatiossa on puhelin tarpeen, sillä reitillä hiljennytään Google Mapsista löytyvillä ohjeilla

Vantaan seurakuntien uudella metsämeditaatioreitillä sijaitsee useita pysähdyspaikkoja, joissa voi rauhoittua ja pohtia omaa elämäänsä myös hengellisestä näkökulmasta.

Paljon retkeilevä ­Minna Paavola lähti Sipoonkorven metsämeditaatioreitille Korson seurakunnan diakoniatyöntekijän Pia Olkkosen opastamana. He tutustuivat reitin varrelle suunniteltuihin pysähdyspisteisiin Google Maps -sovelluksen avulla.

Paavolan mukaan puhelimen ohjeilla tehtävät pysähdykset toimivat hyvin.

– Vaelluksen tukena oli 6–7 meditaatiotekstiä. Niissä pohdittiin esimerkiksi metsässä risteileviä polkuja ja oman elämän polkuja, kaatuneen sammaloituneen puun uutta elämää ja kalliota, joka on yhtä pysyvä ja vakaa kuin Jumala.

– Tekstien avulla pystyi syventymään ja aistimaan ympäristöä. Se oli todellista hiljentymistä luonnon helmassa.

Paavolan mielestä kolmen kilometrin mittainen reitti on sen verran lyhyt, helppokulkuinen ja selkeästi merkitty, joten sitä voi suositella myös sellaiselle, joka ei juuri retkeile.

Sipoonkorpi on Paavolalle ennestään tuttu retkipaikka. Hänestä siellä on hienoa alkuperäistä luontoa ja paljon nähtävää ja koettavaa. Tähän aikaan vuodesta kevään valo, lintujen äänet ja alkava vihreys tuntuvat erityisen kiehtovilta.

– Kyseisellä meditaatioreitillä on vaihtelevaa maastoa, metsää, kalliota ja järvenrantaa. Varsinaisen reitin ulkopuolella risteilee pieniä kinttupolkuja. Maisemat vielä muuttuvat kesää kohden, kun ne rehevöityvät.

Paavolan mielestä kolmen kilometrin mittainen reitti on sen verran lyhyt, helppokulkuinen ja selkeästi merkitty, joten sitä voi suositella myös sellaiselle, joka ei juuri retkeile.

– Matkan varrella voi rauhassa pysähdellä ja syödä eväitä. Ja jos ottaa reitistä selvää etukäteen, siellä liikkuminen on vielä helpompaa.

Luonnosta saa voimaa vaikeina hetkinä

Minna Paavola kulkee luonnossa melkein päivittäin, koska hän asuu lähellä Tussinkosken luonnonsuojelualuetta. Viime aikoina hän on nauttinut ulkoilusta entistä enemmän, kun mukana on koiranpentu Diva, jolle kaikki on uutta ja ihmeellistä.

– Luonto on muutenkin ollut aina minulle se paikka, josta olen saanut voimaa, jos elämässä on ollut vaikeita hetkiä, Paavola sanoo.

Tietoinen läsnäolo, askelten rauhallinen tahti ja hengittäminen avaavat aistit kaikelle ympäröivälle..
– Tarja Korpela

Silloin tällöin Paavola suuntaa pidemmälle retkelle. Parhaana paikkana hän pitää nimenomaan Sipoonkorpea, jonka laajalta alueelta löytyy aina uusia retkeilyreittejä tulisijoineen ja levähdyspaikkoineen.

– Sipoonkorvessa reitit on merkitty niin hyvin, että siellä uskaltaa retkeillä yksinäänkin. Tosin alue on ollut korona-aikana vähän turhankin suosittu. Parasta onkin, jos ehtii retkelle hiljaisempina aikoina, arkena tai aikaisin aamulla, hän sanoo.

Tietoista läsnäoloa ja hengittämistä

Vantaan seurakuntien johtavan kasvatuksen pastorin Tarja Korpelan mukaan Sipoonkorven metsäreitin pysähdyspaikkojen meditaatiovirikkeet tarjoavat vaellukselle hiljentymishetken ja mahdollisuuden katsella omaa elämäänsä myös hengellisestä näkökulmasta.

– Metsässä kulkeminen tekee hyvää. Tietoinen läsnäolo, askelten rauhallinen tahti ja hengittäminen avaavat aistit kaikelle ympäröivälle. Kulkija voi kuunnella metsän ääniä ja antaa katseen vaeltaa. Tässä kaikessa voi nähdä Luojan kädenjäljen ja liittää oman elämänsä osaksi tätä kokonaisuutta, Korpela sanoo.

Reitin maasto vaihtelee metsästä ja kallioista Bisajärven rantamaisemiin.

Metsämeditaatioreitin pituus on kolme kilometriä. Kävelymatka Kuusijärven parkkipaikalta Sudentassun sillan kautta reitin alkupisteeseen on noin puolitoista kilometriä, joten kuljetun matkan yhteispituus on noin kuusi kilometriä.

Reitin maasto vaihtelee metsästä ja kallioista Bisajärven rantamaisemiin. Jalkaan kannattaa laittaa kunnon jalkineet. Polkujen kapeudesta johtuen reittiä ei voi kulkea esimerkiksi pyörätuolilla.

Sipoonkorven metsämeditaatioreitistä löytyy tietoa Vantaan seurakuntien sielunlataus.­fi -sivustolta. Sivuston ideana on tarjota vinkkejä lähiluonnossa olevista rauhallisista ja kiinnostavista vaellusreiteistä, joita voi mobiiliavusteisesti kulkea omana aikanaan ja omassa tahdissaan.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.