null Malmin kirkkoon tehdään jättiremontti, jossa vaihdetaan ulkotiiletkin – enimmäiskustannusarvio on 14,6 miljoonaa euroa

Malmin kirkko on kipeästi remontin tarpeessa.

Malmin kirkko on kipeästi remontin tarpeessa.

Ajankohtaista

Malmin kirkkoon tehdään jättiremontti, jossa vaihdetaan ulkotiiletkin – enimmäiskustannusarvio on 14,6 miljoonaa euroa

Helsingin seurakuntien yhteinen kirkkovaltuusto hyväksyi peruskorjauksen hankesuunnitelman. Kirkossa on ollut muun muassa vesivuotoja kattorakenteissa.

Malmin kirkkoa korjataan seuraavien kahden vuoden aikana todella perusteellisesti. Helsingin yhteinen kirkkovaltuusto hyväksyi torstaina hankesuunnitelman, jonka mukainen enimmäiskustannusarvio on 14,6 miljoonaa euroa. Sitowise Oy:n arvio rakentamisen kustannuksista on hieman tätä alempi, sillä budjettiin sisältyy myös mahdollisia muutto- ja väistötilakustannuksia 125 000 euron edestä.

Kirkkovaltuuston hyväksymän hankesuunnitelman korjausperiaatteineen ja luonnossuunnitelmineen on laatinut arkkitehtitoimisto Arkviiri. Urakoitsijat on tarkoitus kilpailuttaa vielä tänä vuonna, jolloin kustannukset tarkentuvat.

Mittavan korjauksen taustalla on vuonna 1981 valmistuneen punatiiliverhoillun kirkon huono kunto. Kirkon käyttäjät ovat kokeneet kirkon ilmanvaihdon riittämättömäksi ja sisäilman laadun puutteelliseksi. Kirkossa on viime vuosina ollut useita vesivahinkoja kattorakenteissa. Kuntotutkimuksen mukaan kirkossa on rakennevaurioita ja sen talotekniikka alkaa olla elinkaarensa päässä.

Malmin kirkon ulkotiilet uusitaan.

Malmin kirkon ulkotiilet uusitaan.

Maailmantilanne asettaa hintapaineita

Kirkon kunnosta kertoo sekin, että hankesuunnitelman mukaan julkisivun kaikki tiilet ja ulkoseinien lämmöneristeet uusitaan. Ulkoseinien rakennetta parannetaan niin, että lämmöneristeen ja sisäpinnan väliin jätetään ilmarako ja sisäpinnan ilmatiiviyttä parannetaan. Helsingin seurakuntayhtymän kiinteistöjohtaja Osmo Rasimus, miksi tiilivuoraus joudutaan rakentamaan kokonaan uusiksi?

− Julkisivu joudutaan ottamaan alas sen takia, että eristeissä julkisivun takana on mikrobeja ja sieltä puuttuu ilmarako, joka siellä täytyy olla, Rasimus sanoo.

Tämä on erittäin laaja rakennus- ja talotekninen korjaus.

Hänen mukaansa rakennuksen ilmanvaihtoa täytyy parantaa. Vesikatto, vesikaton lämmön eristeet ja kattoviemäröinnit uusitaan, kirkko- ja seurakuntasalien puupaneelikatot pyritään säilyttämään. Vedenpoistojärjestelmät, kuten salaojat uusitaan. Talotekniikka vaihdetaan ja kirkon energiatehokkuutta parannetaan. Kirkkoon rakennetaan maalämpö ja lämmön talteenottoa parannetaan, lisäksi tulee varaus aurinkopaneeleille.

− Tämä on erittäin laaja rakennus- ja talotekninen korjaus. Kustannusarvion kannalta tilanne on haastava, sillä maailmantilanne asettaa kovia hintapaineita. Asiaa tarkastellaan, kun olemme saaneet urakkatarjoukset. Kustannuksissa pysyminen on keskeistä hankkeelle, Rasimus kertoo.

Monikäyttöisempiä ja ekologisempia neliöitä

Malmin kirkkoherran Elina Perttilän mukaan remontti merkitsee seurakunnalle paljon.

− Malmin kirkko on meidän pääkirkkomme. Se sijaitsee liikenteellisesti hyvällä paikalla ja on seurakunnan kannalta maantieteellisesti keskeisessä kohdassa. Kirkko on huonossa kunnossa ja sisäilmaongelmainen. Lisäksi nyt kirkkoa voidaan korjata entistä monikäyttöisemmäksi. Tällä hetkellä äänieristys kirkkosalin ja seurakuntasalien välillä ei mahdollista yhtaikaisia tapahtumia.

Perttilän mukaan tavoitteena on terve talo, joka toimii monenlaisissa tarpeissa pitkälle tulevaisuuteen.

− Remontti on kallis, ja seurakuntaneuvostomme on sen fiksusti ymmärtänyt. Meidän täytyy priorisoida tilamme, joista ensimmäinen ja tärkein on Malmin kirkko. Tästä seuraa se, kuten muuallakin Helsingin seurakunnissa, että tiloja on tulevaisuudessa vähemmän, Perttilä sanoo.

Malmin kirkkoherran Elina Perttilän mukaan Malmilla ymmärretään, että kaikkeen rahat eivät riitä. Seurakunnan pääkirkko on siksi ykköskohde.

Malmin kirkkoherran Elina Perttilän mukaan Malmilla ymmärretään, että kaikkeen rahat eivät riitä. Seurakunnan pääkirkko on siksi ykköskohde.

Seurakuntaneuvoston lausunnossa todettiin, että Pihlajamäen kirkko tarvitsisi yhtä ison remontin kuin Malmi. Tätä ei Perttilän mukaan tehdä, vaan kirkko käytetään ilman peruskorjausta käyttöikänsä loppuun. Tapulin ja Siltamäen seurakuntakodeista on tehty luopumispäätökset jo aiemmin. Nyt odotetaan sitä, mitä kaupunki ja muut toimijat alueilla tekevät, eli tiloista ei olla vielä luovuttu.

Edellä mainittuja tiloja sekä Varustamoa tarvitaan entistä enemmän myös Malmin kirkon korjauksen aikana. Varsinaisia väistötiloja ei aiota hankkia. Pienten lasten muskareille etsitään paikkaa.

− Sen haluan vielä lisätä, että ekologisesti kestävän seurakunnan ajatus on minulle tärkeä. Ja siinä keskeistä on, että myös rakentaminen ja tilankäyttö kestävät kriittisen tarkastelun. Kun tiloja on vähemmän ja niitä käytetään tehokkaasti ja vielä lämmitetään ekologisesti, ollaan oikealla tiellä, Perttilä kiteyttää.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.