null Helsingin kaupunki suunnittelee Malmin hautausmaalle rakennusta 275 vainajan yhtäaikaiseen säilytykseen

Havainnekuva Malmin hautausmaan yhteyteen tulevasta uudesta vainajien säilytystilasta. Kuva: Verstas Arkkitehdit Oy

Havainnekuva Malmin hautausmaan yhteyteen tulevasta uudesta vainajien säilytystilasta. Kuva: Verstas Arkkitehdit Oy

Ajankohtaista

Helsingin kaupunki suunnittelee Malmin hautausmaalle rakennusta 275 vainajan yhtäaikaiseen säilytykseen

Rakennukseen tulee tiloja, joissa omaiset voivat käydä hyvästelemässä läheisensä. Myös uskontoon liittyvä mahdollisuus pestä vainaja otetaan huomioon.

Helsingissä on pulaa vainajien säilytystiloista. Viime vuonna paikkoja oli 298, joista 203 sairaaloissa, 73 seniorikeskuksissa ja 22 palvelutaloissa. Monet tiloista eivät ole riittävän nykyaikaisia, eikä niissä pystytä kunnolla suorittamaan vainajien näyttöjä omaisille eikä myöskään uskonnollisia kuolleen omaisen hyvästelyyn liittyviä rituaaleja.

Yli kolmannes nykyisistä tiloista poistuu käytöstä seuraavien kymmenen vuoden aikana. Samaan aikaan väestö vanhenee. Helsingissä kuolleiden määrä on vuonna 2040 arviolta yli 1 300 enemmän kuin nyt. Tarvitaan siis uusia säilytystiloja, joissa vainajia pystytään säilyttämään keskimäärin 3–4 viikkoa ennen kuin hautaustoimisto noutaa ne.

Helsingin kaupunki aikoo ratkaista ongelman keskitetyllä vainajatilalla. Uudisrakennuksessa voitaisiin säilyttää yhtä aikaa jopa 275 ruumista viidessä vainajatornissa. Jos tilaa myöhemmin tarvitaan lisää, hankesuunnitelmaan sisältyy mahdollisuus rakentaa vielä yksi noin 15 metrin korkuinen hyllyjärjestelmä.

Uudisrakennuksesta, joka on tarkoitus sijoittaa Malmin hautausmaalle, tulee Helsingin suurin vainajien säilytystila. Sinne kuljetetaan vainajia Helsingin sisältä ja myös ulkomailta ja muualta Suomesta.

Maapohja vuokrataan Helsingin seurakuntayhtymältä

Alustavan aikataulun mukaan tilojen rakentaminen alkaa syksyllä 2023, ja ne otetaan käyttöön loppuvuodesta 2025. Hankkeen enimmäishinta-arvio on noin 10,5 miljoonaa euroa. Rakennuksen bruttoala on 1 139 neliötä.

Kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunta puoltaa tilojen rakentamista kaupunkiympäristön toimialalle antamassaan lausunnossa. Lopullisen rakentamispäätöksen tekee kaupunginvaltuusto.

Noin 6 600 neliön suuruinen määräala rakennusta varten vuokrataan Helsingin seurakuntayhtymältä. Rakennus sijoittuu Malmin hautausmaalle rakentamattomalle alueelle Kalmistotien ja Kehä I:n väliin. Hautausmaan kappelirakennus  on vajaan 200 metrin päässä. Helsingin seurakuntayhtymän hautaustoimen johtajan Risto Lehdon mukaan uudisrakennukselle katsottu paikkaan on helppo tulla ja sen liittyy hyvin hautausmaan muuhun toimintaan.

Kun läheinen kuolee, on tärkeää kunnioittaa ihmisten surua ja uskonnollisia ja kulttuurisia tapoja.

– Samalle alueelle on tehty varaus, jos myöhemmin tarvitaan uutta krematoriota joko vain Helsingin seurakuntien tarpeisiin tai yhteistyössä pääkaupunkiseudun seurakuntien kanssa. Meillä on Vantaan seurakuntien kanssa yhteinen krematorio Honkanummen hautausmaalla Vantaalla, Lehto mainitsee.

Vainajien säilytystilassa säilytetään vainajia siihen asti, kunnes ruumiit noudetaan ja laitetaan arkkuihin hautausta tai tuhkausta varten. Arkuissa olevia vainajia säilytetään puolestaan Helsingin hautausmaiden siunauskappeleiden kylmätiloissa. Helsingin seurakunnilla on Lehdon mukaan tilaa yhteensä noin 300 vainajalle.

Helsingin seurakuntayhtymän kiinteistöjohtaja Osmo Rasimuksen mukaan vuokrasopimus maapohjasta on sovittu. Lopullista vahvistusta sille odotetaan vielä Helsingin hiippakunnan tuomiokapitulista. Vuokran suuruuteen vaikuttaa muun muassa rakennuksen koko.

Ihmisten surua ja uskonnollisia tapoja on tärkeää kunnioittaa

Kaupungin uudisrakennukselle varattu paikka sijaitsee Kalmistotiellä. Sinne pääsee helposti Kehä I:ltä. Rakennuksen pääsisäänkäynti on Kalmistotien suunnasta, josta omaiset ohjataan vierailijatiloihin. Keskeinen asia rakennuksen toiminnassa on, että siellä on kunnon tilat vainajien näyttöä ja hyvästelyä varten. Tavoitteena on antaa mahdollisuus rauhalliseen ja kauniiseen hetkeen jättää jäähyväiset kuolleelle läheiselle.

Vaikka rakennus ei ole minkään uskontokunnan rakennus, tilojen suunnittelussa otetaan huomioon myös kulttuuriset ja uskonnolliset tarpeet. Niinpä uusissa tiloissa omaisilla on mahdollisuus pestä vainaja, joka on esimerkiksi islaminuskoisille osa surutyötä.

– Kun läheinen kuolee, on tärkeää kunnioittaa ihmisten surua ja uskonnollisia ja kulttuurisia tapoja. Siksi on hyvä, että uusissa säilytystiloissa on tällainen mahdollisuus. Meidän pitää seurakunnissa miettiä, miten sairaalateologit voivat omaisten niin halutessa olla mukana vainajien näytöissä, Risto Lehto sanoo.

Sosiaali- ja terveyslautakunnan 6. syyskuuta pitämän kokouksen pöytäkirjasta ilmenee, että lautakunnan antamasta lausunnosta jouduttiin äänestämään. Lautakunnan perussuomalaiset jäsenet Laura Korpinen ja Mikko Paunio olisivat hylänneet esityksen. Perusteluna oli hankkeen hinta, sen soveltumattomuus Malmin hautausmaalle ja se, että ”sosiaali- ja terveystoimialan budjetista ei tule kustantaa muslimivainajien pesutiloja”.

Korpinen ja Paunio jäivät vähemmistöön. Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti puoltaa hanketta äänin 11–2.

Malmin hautausmaasta vastaavalla Helsingin seurakuntayhtymällä ei ole mitään hanketta vastaan, päinvastoin. Myös ympäristönäkökohdat on otettu huomioon. Liito-oravien siirtymäreittien turvaamiseksi Kehä I:n varteen jätetään suojavyöhyke.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.