Leikkipuistojen sulkeminen Helsingissä vierittää vastuuta seurakunnille ja järjestöille – Kallion seurakunta aikoo helpottaa perheiden tilannetta tammikuussa
Kaupunki yrittää järjestää korvaavia paikkoja helmikuusta alkaen. Monen helsinkiläisen seurakunnan iltapäivätoiminnassa on jo nyt täyttä.
Helsingin kaupungin päätös monen leikkipuiston sulkemisesta kevätkaudeksi 2023 lisää järjestöjen ja seurakuntien painetta tarjota lisää iltapäivätoimintaa. Helppoa se ei kuitenkaan ole, sillä monen seurakunnan iltapäivätoiminnassa on jo täyttä.
Helsingin kaupungin kasvatuksen ja koulutuksen toimiala ilmoitti 8. joulukuuta, että kaupunki sulkee 39 leikkipuistoa koko kevääksi ja siirtää niiden työntekijät henkilöstöpulasta kärsiviin päiväkoteihin. Noin tuhat lasta jää ilman avointa aamupäivä- tai iltapäivätoimintaa 9. tammikuuta alkaen. Joukko kuntapoliitikkoja toivoi Helsingin Sanomissa, että apua tilanteeseen saattaisiin järjestöiltä ja seurakunnilta.
Äkillinen ilmoitus hermostutti monet vanhemmat. Kallion seurakunnan kirkkoherra Riikka Reina twiittasi, että puhelimet seurakunnassa alkoivat heti soida, kun vanhemmat kyselivät korvaavia iltapäiväkerhopaikkoja. Seurakunta julkaisi myös ohjeet siihen, miten iltapäiväkerhopaikkoja haetaan.
Torstaina 15.12. Kallion seurakunta neuvotteli kaupungin edustajien kanssa siitä, miten seurakunta voi olla niiden perheiden tukena, joiden elämää leikkipuisto Linjan sulkeminen hankaloittaa.
– Kaupunki on ilmoittanut perheille, että iltapäivätoiminnan paikkoja olisi jälleen saatavilla helmikuusta alkaen. Perheet hakevat nyt paikkoja uudestaan, ja päätösten tekeminen kestää. Kallion seurakunta valmistelee omaa koululaisille suunnattua toimintaa tammikuulle helpottamaan tilannetta, kunnes kaupunki on järjestänyt iltapäiväkerhopaikkoja niitä hakeneille, sanoo Kallion seurakunnan iltapäivätoiminnasta vastaava pappi Visa Viljamaa.
Kallion seurakunta kertoo tammikuun toiminnasta omilla nettisivuillaan ja somekanavissaan ennen vuodenvaihdetta, kunhan suunnitelmat konkretisoituvat.
– Lisäksi meidän kahdessa iltapäiväkerhossamme on joitakin vapaita paikkoja, jotka kaupunki täyttää omien kriteeriensä mukaan. Valitettavasti emme pysty nyt perustamaan uutta kiinteää iltapäiväkerhoryhmää, Viljamaa sanoo.
Veräjälaakson kerhossa paikkamäärää ei voi kasvattaa
Helsingin seurakunnat ovat yksi niistä palveluntarjoajista, joilta kaupunki ostaa pienten koululaisten iltapäivätoimintaa. Eniten lapsia on Oulunkylän ja Lauttasaaren seurakuntien iltapäiväkerhoissa.
– Meillä on kaksi iltapäiväkerhoa. Oulunkylän kirkon kerhossa on 29 lasta ja kaksi ohjaajaa. Veräjälaaksossa meillä ei ole seurakunnan tiloja, eikä siellä myöskään ole muita toimijoita. Olemme jo vuosia pitäneet iltapäiväkerhoa Veräjälaakson sivukoulun tiloissa. Kerhossa on 78 lasta ja kuusi ohjaajaa, kertoo vt. johtava kasvatuksen viranhaltija Mia Mod Oulunkylän seurakunnasta.
Veräjälaakson iltapäiväkerhon paikkamäärää ei voida ensi kevääksi kasvattaa. Tämä kerho ei myöskään ole kovin lähellä suljettavia leikkipuistoja, jotka sijaitsevat Oulunkylässä ja Käpylässä. Eka- ja tokaluokkalaiset eivät voi matkustaa pitkiä matkoja koulusta kerhoon.
Perhekerhoissa on paremmin tilaa
Myös Lauttasaaren seurakunta järjestää laajaa iltapäivätoimintaa. Lapsityön työalavastaava Joel Niemi kertoo, että neljässä kerhossa on sata lasta ja neljä ohjaajaa.
– Me emme pysty lisäämään iltapäivätoimintaa. Tilat eivät riitä, ja ryhmät ovat täynnä.
Kaupungin leikkipuistojen sulkeminen merkitsee myös avoimen perhetoiminnan päättymistä, mikä vaikuttaa kotona lasta hoitavien arkipäiviin. Seurakunnan avoimeen toimintaan mahtuu lisääkin väkeä.
– Meillä on perhekerho kolmena aamupäivänä ja yhtenä iltapäivänä viikossa. Se on ollut suosittua toimintaa. Varaudumme siihen, että kävijämäärä kasvaa. Näin kävi myös syksyllä, kun leikkipuisto oli lyhyen aikaa kiinni henkilökunnan siirryttyä töihin päiväkotiin, Joel Niemi kertoo.
Me emme pysty lisäämään iltapäivätoimintaa. Tilat eivät riitä, ja ryhmät ovat täynnä.
- Joel Niemi
On myös alueita, joissa leikkipuistojen sulkeminen ei vaikuta seurakunnan iltapäivätoimintaan. Esimerkiksi Malmin seurakunnan alueella suljetaan 11 leikkipuistoa. Seurakunnalla on kaksi iltapäiväkerhoa. Varhaiskasvatuksen johtaja Johanna Laurinen Malmin seurakunnasta kertoo, että Viikin kirkon iltapäiväkerho toimii palveluntuottajana kaupungille, kun taas Puistolan kirkolla toimii perinteinen, seurakunnan oma iltapäiväkerho, jonne ei haeta kaupungin kautta.
– Avointa perhekahvilatoimintaa seurakunnan alueella on melkein joka arkipäivä, ja yhtenä iltana Malmin Varustamolla on perheiden iltaruoka ja Iltavillit, Laurinen sanoo.
Myöskään Vartiokylässä tilanne ei muutu Vartiokylän ala-asteen koulun oppilaiden osalta.
– Koulun lähellä ei ole leikkipuistoa. Vartiokylän kirkon iltapäiväkerhossa on tällä hetkellä 39 lasta ja kolme ohjaajaa. Kaikki lapset tulevat Vartiokylän ala-asteelta, ja ryhmä on täynnä, kertoo varhaiskasvatuksen ohjaaja Heli Nieminen Mikaelin seurakunnasta.
Mikaelinkirkolla Kontulassa ei ole ollut iltapäiväkerhoa kahteen vuoteen. Avoimiin perhekerhoihin mahtuu hyvin mukaan lapsen kanssa, jos kotona oleva vanhempi kaipaa korvaavaa toimintaa arkipäiviin.
Helsingin kaupunki ilmoitti jo 14. joulukuuta ”löytäneensä toimijoita” eka- ja tokaluokkalaisten lakisääteisen iltapäivätoiminnan järjestämiseen. Perheitä on pyydetty tekemään uusi hakemus lapsen iltapäivätoiminnasta.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
Seurakuntien iltapäiväkerhoissa tasapainoillaan tunnustuksettomuuden periaatteen kanssa – osa seurakunnista tahtoo keskittyä toimintaan, jossa uskonto saa näkyä
AjankohtaistaRekolan seurakunta Vantaalla päätti hiljattain luopua iltapäiväkerhostaan ja suunnata resurssit toisin.