null Naatus: Laps’ hankeen hukkuu

Puheenvuorot

Naatus: Laps’ hankeen hukkuu

Helsingin kaupungin päätös sulkea leikkipuistoja on merkki siitä, että lapsen tarpeiden sivuuttaminen on hämmästyttävän helppoa. 

Varhaiskasvatukseen ei ole ollut pitkiin aikoihin riittävästi pätevää henkilökuntaa. Helsingissä ongelmaa ei ole saatu hallintaan, ja lopulta tuhat lasta jää ilman iltapäivätoimintaa keskellä lukuvuotta. ”Laps' hankeen hukkuu” sopivasti joulun alla.

Mitään muuta ikäluokkaa ei uskallettaisi kohdella näin huonosti. Vai voisimmeko kuvitella vaikkapa tilanteen, jossa kesken talvea tulisi tiedote, että lopputalven ajan Mannerheimintie jätetään auraamatta. Miksipä ei? 

Nyt moni vanhempi miettii, että jäädäkö pois töistä, jotta ekaluokkalaisen ei tarvitse viettää viittä tuntia yksin päivässä. Ja jossakin toisaalla työvoimavaje kasvaa. Poliitikot huutavat kolmatta sektoria apuun, mutta mistä ihmeestä sinne löytyisi nyt yhtäkkiä pätevää henkilökuntaa, jos sitä ei riitä kaupungillekaan? 

Miten on mahdollista, että palkat ja työolosuhteet eivät lasten kanssa työtä tekevillä kohennu, vaikka ongelmat ovat olleet tiedossa jo pitkään?

Pandemian seurauksena lasten ja nuorten ongelmat ovat lisääntyneet. Tästä välittämättä jatketaan samojen virheiden toistamista. Ilman ammattimaista ja aikuisten ohjaamaa koulutusta ja toimintaa lapset alkavat voida huonosti. Tämän seurauksia katsellaan vielä vuosikymmenien päästä. 

Helsingin kaupungin viranomaiset kikkailevat hallinnollisella kielellä, kun totuus on liian vaikea ääneen sanottavaksi. Tosiasiallisesti pikku koululaisten vanhemmat on jätetty oman onnensa nojaan ratkaisujen etsimisessä. Helsinki on epäonnistunut häpeällisesti. 

On myös pakko esittää ikuisuuskysymys, että miten on mahdollista, että palkat ja työolosuhteet eivät lasten kanssa työtä tekevillä kohennu, vaikka ongelmat ovat olleet tiedossa jo pitkään.

Varhaislapsuus ja ensimmäiset kouluvuodet ovat koko loppuelämän kannalta merkittäviä. Yhteiskunnan tehtävä on pyrkiä takaamaan kaikille lapsille tasa-arvoiset perusoikeudet. Kasvatus, oppiminen ja hoiva kuuluvat niihin. Niistä tinkiminen tulee lopulta sekä taloudellisesti että inhimillisesti kalliiksi. 

Kirjoittaja on viestijä, kestävyysjuoksija ja kirkon uskollinen palvelija.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.