Haagan Tönössä ollaan kodinomaisessa ympäristössä – yli 700 helsinkiläislasta käy seurakunnan ip-kerhossa
Seurakunnan iltapäiväkerhoissa käy ykkös- ja kakkosluokkalaisia perheen vakaumuksesta riippumatta.
No äsken me leikittiin kettuja, kertovat Pihla Sämpi, 7, ja Ellen Kvest, 7, kun heiltä kysytään, mitä iltapäiväkerhossa on kiva tehdä.
– Ja me tehdään esityksiä. Nyt just me tehdään Frozen 2:ta, lisää Isabella Koskela, 8.
Tytöt ovat Haagan peruskoulun ekaluokkalaisia, jotka käyvät Haagan seurakunnan iltapäiväkerhoa Huopalahden kirkolla sijaitsevassa lasten- ja nuortentila Tönössä.
On maanantai ja kello on pian yksi. Kerho on alkanut puoliltapäivin kirkon pihasta.
– Ainakin tunti päivässä ollaan ulkona. Sen lisäksi on paljon vapaata leikkiä, välipala ja usein retkiä, kertoo lastenohjaaja Minna Rosenborg.
Tälläkin viikolla 25 lapsen ja kahden ohjaajan joukko on suuntaamassa vielä pohjoishaagalaiselle palvelutalolle talvitapahtumaan ja toiselle palvelutalolle pelaamaan lautapelejä vanhusten kanssa.
Hengellisiä elementtejä ei ole
Seurakuntien iltapäivätoiminta on Helsingin kaupungin alaista toimintaa, ja se on tarkoitettu ensimmäistä ja toista luokkaa käyville lapsille. Perheen ei tarvitse kuulua kirkkoon, eikä seurakuntien järjestämissä iltapäiväkerhoissa ole hengellisiä elementtejä.
Haagan kerhossa näkyvää uskontoa edustavat vain Lasten Raamatut kerhotilan sivupöydällä.
– Mutta tämä on hyväksi ihmiseksi opettelua. Se on minusta kristillisyyden ydintä, Minna Rosenborg sanoo.
Tämä on hyväksi ihmiseksi opettelua. - lastenohjaaja Minna Rosenborg
Kerhon valtteja ovat pieni ryhmä ja kodinomainen ilmapiiri. Osa lapsista on yhdeksän vuotta Haagassa työskennelleelle Rosenborgille tuttuja jo päiväkerhoajoilta. Lapsetkin suitsuttavat kerhoaan.
– Paras ip-kerho, kiteyttää Oona Vainio, 7.
– On kivaa, että on paljon vapaata leikkiaikaa, sanoo Elli Koistinen, 8.
Rosenborgin mielestä hän on asian ytimessä: vaikka lapset käyvät ip-kerhossa joka päivä, se on heille vapaa-aikaa.
– Ainoa huono puoli on, että täällä ei saa pelata, toteaa Vilho Tapio, 7.
Hän viittaa kännykkäpeleihin.
– Mutta on kyllä ihan hyväkin, ettei me olla koko ajan kännykällä, lisää Pauli Vainikka, 7.
Pojat ovat ulkoa tultuaan päätyneet rakentelemaan legoilla ja suunnittelevat aikaista lähtöä Vilhon kotiin leikkimään. Lapset saavat lähteä kerhosta jo ennen sen päättymistä kello 16, jos vanhempien kanssa on niin sovittu.
– Syksyn aluksi pidämme vanhempainvartit, joissa tällaisista asioista sovitaan ja joissa vanhemmat voivat kertoa omasta lapsestaan, Minna Rosenborg kertoo.
Jokaista kuunnellaan
Ennen kahta kerholaiset kokoontuvat yhteiseen piiriin. Tällä kertaa jokainen saa kertoa hiihtolomakuulumisia ja synttärisankareille lauletaan. Välillä Minna Rosenborg ja toinen ohjaaja Emma Saloranta hyssyttelevät äänekkäimpiä.
– Toisinaan melutaso nousee, mutta se kuuluu asiaan, Rosenborg sanoo.
Jos oikeita ongelmia – vaikkapa kiusaamista – tulee, hän kutsuu kaikki osapuolet vanhempineen Tönölle dialogiseen piiriin.
– Se on vähän epämukavaa kaikille, mutta yleensä se auttaa.
Nyt ei ole vaikeuksia, vaan lapset asettuvat vähitellen välipalajonoon. Tarjolla on tänään vihanneksia, marjoja, juustovoileipää ja kaikkien suosikkia, kaakaota. Leikkeleitä tässä kerhossa ei enää tarjota – ympäristösyistä.
Välipalan jälkeen leikit taas jatkuvat. Ehkä iltapäivästä ehditään taas harjoitella sitä Frozen-näytelmääkin.
Elokuussa alkaviin iltapäiväkerhoihin haetaan 23.3.–24.4.2020 hakulomakkeella, joka palautetaan haettuun toimipisteeseen.
Helsingissä touhuaa 725 kerholaista
Helsingin seurakuntien iltapäiväkerhoissa käy 725 ensi- ja toisluokkalaista lasta. Kerhoja on 23 toimintapaikassa 14 seurakunnan alueella. Ne toimivat koulupäivän päättymisestä neljään tai viiteen saakka. Hinta on yleensä 100 euroa kuussa.
Seurakuntien ip-kerhot ovat osa kaupungin iltapäivätoimintaa. Kerhot noudattavat perusopetuslakia ja ovat poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumattomia. iltapäivätoimintaa 1.-2.-luokkalaisille ja erityisen tuen oppilaille järjestävät koulut, järjestöt, seurakunnat ja yksityiset palveluntuottajat kouluissa tai koulun lähellä olevissa tiloissa.
Viime joulukuussa toteutetussa vanhemmille ja lapsille suunnatussa asiakaskyselyssä seurakuntien iltapäiväkerhotoiminta sai yleisarvosanaksi 8,93. Kaupungin iltapäivätoiminnan yleisarvosana oli 8,7.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
Leikkipuistojen sulkeminen Helsingissä vierittää vastuuta seurakunnille ja järjestöille – Kallion seurakunta aikoo helpottaa perheiden tilannetta tammikuussa
AjankohtaistaKaupunki yrittää järjestää korvaavia paikkoja helmikuusta alkaen. Monen helsinkiläisen seurakunnan iltapäivätoiminnassa on jo nyt täyttä.