null Ukrainassa tarvitaan ambulansseja ja kiristyssiteitä, evakuointitiimissä haavoittuneita pelastanut Tina Soini kertoo

Tina Soini on toiminut kansainvälisen evakuointi- ja lääkintätiimin vetäjänä Ukrainassa. Tiimi on tehnyt työtä maasturilla ja pakettiautolla. Ukrainassa on huutava pula ambulansseista.

Tina Soini on toiminut kansainvälisen evakuointi- ja lääkintätiimin vetäjänä Ukrainassa. Tiimi on tehnyt työtä maasturilla ja pakettiautolla. Ukrainassa on huutava pula ambulansseista.

Ajankohtaista

Ukrainassa tarvitaan ambulansseja ja kiristyssiteitä, evakuointitiimissä haavoittuneita pelastanut Tina Soini kertoo

Tina Soinin evakuointitiimi on kuljettanut haavoittuneita rintamalta paikoista, joihin isot avustusjärjestöt eivät mene. Työ on hengenvaarallista.

Haastateltavaksi istuu nainen hupparin huppu tukevasti päässä ja jalassaan maastokengät, joita on käytetty avustustehtävissä Ukrainan sodan rintamilla. ­Tina ­Soini, 37, on entinen markkinointipäällikkö, nykyinen lääkintämies ja eva­kuointitiimin ­vetäjä.

Soini toimii Ukrainalaisten ­yhdistys Suomessa ry:n ambulanssikeräyksen puolestapuhujana. Keräyksen tavoitteena on kerätä 100 000 euroa ambulansseihin ja niiden varusteisiin. ­Soini lähtee lähipäivinä viemään yhtä ambulanssia ja lääkintätarvikkeita Donbassin rintamalle ­Ukrainaan.

Soinin vetämä kansainvälinen tiimi on evakuoinut siviilejä ja kuljettanut haavoittuneita ja tarvikkeita pakettiautolla ja rähjäisellä maasturilla.

– Kumpaakin autoa korjataan parhaillaan Suomessa. Tosin Land Rover on niin hirveässä kunnossa, että korjaaja aikoi jo luovuttaa. Auto on kuitenkin pelastanut henkemme niin monta kertaa, että päätimme korjauttaa sen, Soini kertoo.

Venäläiset tähtäävät lääkintätiimeihin

Tina Soini palasi Ukrainasta muutama viikko sitten. Sitä ennen hän auttoi tiimeineen siviilejä ja sotilaita Donbassin rintamalla.

Tuleva ambulanssi saa Ukrainassa nimen Winter War eli talvisota. Soinin tiimin maasturi on saanut ukrainalaisilta sotilailta nimen Saatana, koska se on käynyt monta kertaa sota-alueen helvetillisimmässä paikassa Bahmutissa. Tuulilasin sisäpuolella pidetään kuitenkin aina Jeesuksen kuvaa.

On ihme, että olen elossa.

Kun evakuointitiimi menee Bahmutiin ja muihin sotauutisista tuttuihin paikkoihin, se ajaa aina todella lujaa, vähintään sata kilometriä tunnissa. Tämä johtuu siitä, että autoon on tällöin vaikeampi osua. Toisin kuin kansainvälisten humanitaaristen sääntöjen mukaan pitäisi, venäläiset sotilaat pyrkivät osumaan erityisesti lääkintätiimeihin kaikella mahdollisella, mitä heiltä löytyy.

– Ajamme kirjaimellisesti henkemme edestä. Minulle on sattunut monia läheltä piti -tilanteita. On ihme, että olen elossa. Olen uskovainen ja kuljen koko ajan mummolta saatu risti kaulassani. Nekin, jotka eivät ole ennen uskoneet, alkavat rintamaoloissa uskoa johonkin. Joku isompi taho on katsonut meidän peräämme, Soini sanoo.

Tina Soinin mukaan evakuointitehtävissä pitää ajaa mahdollisimman lujaa, henkensä edestä, sillä venäläiset tähtäävät lääkintätehtävissä oleviin.

Tina Soinin mukaan evakuointitehtävissä pitää ajaa mahdollisimman lujaa, henkensä edestä, sillä venäläiset tähtäävät lääkintätehtävissä oleviin.

Tieteen ja todennäköisyyden mukaan jossain vaiheessa ammus osuu kohdalle, Tina ­Soini arvioi. Niin kävi helmikuussa tiimin kollegalle, lääkintämies Pete Reedille, kun tämä yritti pelastaa siviilejä lähellä aluetta, josta Soinin tiimi oli hetkeä aiemmin poistunut. Venäläiset ampuivat panssarintorjuntaohjuksen autoon, jonka vierellä lääkintäryhmä oli auttamassa 75-vuotiasta haavoittunutta naista.

Soini on päättänyt, että seuraava matka Ukrainaan on hänen viimeisensä. Sen tehtyään hänen ei enää tarvitse nauhoittaa omaisilleen videota siltä varalta, että kuolee työssään. Hän haluaa jatkaa elämäänsä Suomessa.

Haavoittuneita tulee jatkuvasti lisää

Millaista Ukrainan sodassa nyt on, ja millaista apua siellä tarvitaan?

– Minua hämmentää, kun tulen Suomeen. ­Uutiset Ukrainasta ovat liian positiivisia. Bahmutissa Venäjä on hyökännyt koko ajan ja vallannut pala palalta uusia alueita. Siellä tulee tosi paljon haavoittuneita. Kenttäsairaalaan, johon mekin veimme potilaita, tulee puolen tunnin välein pieni bussi, jossa on noin kahdeksan haavoittunutta. Joukossa on aina ainakin yksi vakavasti loukkaantunut, Soini sanoo.

Vammat, joita evakuointitiimi kohtaa kentällä, ovat kauheita. Pommien sirpaleet eivät vain revi vaan myös polttavat, sillä ne ovat tulikuumia.

Tina Soinin ryhmä on saanut koulutusta ja ohjausta eri alojen lääkäreiltä ja sotalääkintäkursseilta. Tiimistä löytyy myös entisiä sotilaita, joista yksi on sekä lääkäri että Yhdysvaltain erikoisjoukoissa toiminut sotilas.

Soini aloitti avustustyön Puolan rajalla auttamalla sinne saapuneita ukrainalaisia pakolaisia. Sittemmin hän on saanut koulutusta ja oppinut lääkintämieheksi.

Ambulansseja on aivan liian vähän, ja ne ovat vanhoja, huonokuntoisia ja sodan kuluttamia.

Lääkintäavun lisäksi tiimi vie ruokaa ja muita tarvikkeita rintaman läheisyydessä oleviin kyliin ja pelastaa myös eläimiä. He menevät paikkoihin, joihin YK ja Punainen Risti eivät mene.

– Ukrainassa ei tarvita ruokaa eikä kirpputorivaatteita banaanilaatikoissa, sillä siellä on ruokaa ja vaatteita. Enemmän kuin villasukkia tarvitaan kiristyssiteitä. Sellaisen saa kahdellakympillä, ja sillä pelastetaan ihmishenkiä. Ambulansseja on aivan liian vähän, ja ne ovat vanhoja, huonokuntoisia ja sodan kuluttamia.

Tiimi on pelastanut myös eläimiä.

Tiimi on pelastanut myös eläimiä.

“Löysin elämääni merkityksen muiden auttamisesta”

Apua saaneet ovat ihmetelleet, miksi Tina Soini ja hänen johtamansa tiimi riskeeraavat elämänsä auttamalla sotaan joutuneita ukrainalaisia. Soini itse on jättänyt aiemman työnsä ja käyttänyt auttamiseen myös säästönsä. Hän uskoo, että se on kannattanut.

– Sain työpaikalta viikon aikaa miettiä, tulenko takaisin. Valitsin Ukrainan – ja löysin elämääni merkityksen ja tarkoituksen muiden ihmisten auttamisesta.

Toki hintakin on ollut kova. Kun Soini palasi Suomeen ensimmäiseltä keikaltaan, hän säpsähti lentokoneita ja pelkäsi auringonlaskua, joka merkitsi Ukrainassa vaaraa ja yön pimeydessä mahdollisesti liikkuvaa vihollista.

Soini kertoo, että hän on saanut Suomessa apua muun muassa rauhanturvaveteraaneilta ja päässyt terapiaan.

Kun viimeinen keikka Ukrainaan on tehty, ­Soini aikoo auttaa ihmisiä kertomalla siitä, miten vaikeista tilanteista elämässä voi selviytyä. Häntä on pyydetty opettamaan sotalääkintää ja puhumaan sodasta esimerkiksi ensihoitajille. Soini uskoo, että hänen kokemuksistaan ja tiedoistaan on apua ihmisille myös mielenterveyspuolella.

Ukrainalaisten yhdistys Suomessa ry kerää 31.5. asti rahaa, jotta Ukrainaan voidaan toimittaa ambulansseja. Lisätietoja keräyksestä ja mahdollisuuksista osallistua siihen täällä.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.