null Pääkirjoitus: Venäjän julmuuden täytyy loppua

Puheenvuorot

Pääkirjoitus: Venäjän julmuuden täytyy loppua

Venäjä käy imperialistista sotaa, jonka päämääränä on toisen kansan alistaminen ja kulttuurin tuhoaminen. Suomalaisille tulee mieleen talvisota.

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin yllätysvierailu Suomessa oli viime viikon suuri uutinen. Vierailulla kävi ilmi Suomen vankka tuki Ukrainalle julmassa sodassa, jonka Venäjä aloitti jo vuonna 2014.

Pitkään tuo sota ylitti uutiskynnyksen vain satunnaisesti, kunnes Venäjän täysimittainen hyökkäys viime vuoden helmikuussa vihdoin avasi silmät. Kyseessä on imperialistinen sota, jonka päämääränä on toisen kansan alistaminen ja kulttuurin tuhoaminen. ­Venäjä ei piittaa mistään sodan säännöistä vaan ottaa kohteekseen siviilit ja lääkintähenkilökunnan, kiduttaa vankeja, kidnappaa lapsia ja tuhoaa kulttuurikohteita. Joka päivä tekee mieli huutaa: julman murhaamisen täytyy jo loppua!

Suomen valtiovalta ja suomalaiset eivät ole tyytyneet seuraamaan tilannetta vierestä. Toimimme aktiivisesti Ukrainan tukemiseksi ja sodan loppumiseksi. Monella on mielessä talvisodan muisto oikeudettomasta hyökkäyksestä ja uhreista, joita itsenäisyys vaati. Talvisota on lähellä myös ukrainalaisten sydäntä, sillä meitä yhdistää sama uhka.

Jos kirkot vaikenisivat, Tuomiokirkon portaat huutaisivat!

Suomen evankelis-luterilainen kirkko ja ortodoksinen kirkko sekä Ekumeeninen neuvosto, muut kirkkokunnat ja eri uskontokuntia yhdistävä ­USKOT-foorumi ovat selkeäs­ti ilmaisseet, mitä mieltä ne ovat sodasta. On rukoiltu, marssittu rauhan puolesta, tuomittu Venäjän hyökkäys, kerätty rahaa ukrainalaisten auttamiseksi ja tuettu tänne saapuneita pakolaisia. Pääkaupunkiseudun luterilaiset seurakunnat ovat olleet tässä hyvin aktiivisia.

Suomalaiset kirkot ovat myös jyrkin sanoin kritisoineet Venäjän ortodoksisista kirkkoa sen tuesta sodalle. Helsingin seurakuntayhtymä on ollut mukana järjestämässä jo kahta isoa tapahtumaa Senaatintorilla Ukrainan tueksi. Hyvä niin, sillä jos kirkot vaikenisivat, Tuomiokirkon portaat huutaisivat!

Suomalaiset ymmärtävät, mistä on kyse ja ovat auttaneet ukrainalaisia monien eri kanavien kautta. Yksi hyvin konkreettinen tapa auttaa on parhaillaan menossa oleva Ukrainalaisten Yhdistys Suomessa ry:n ambulanssikeräys. Sodan uhrit tarvitsevat apua ja tällä keräykselle pelastetaan henkiä.

 

Kirjoittaja on Kirkko ja kaupungin päätoimittaja.

pauli.juusela@kirkkojakaupunki.fi 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.