null Helsingissä soitetaan MM-kultakelloja, kun Leijonien kone laskeutuu – Huopalahdessa ”mörkökellot” soivat jo viime yönä

Kenelle kellot soivat? No Leijonille tietysti!

Kenelle kellot soivat? No Leijonille tietysti!

Ajankohtaista

Helsingissä soitetaan MM-kultakelloja, kun Leijonien kone laskeutuu – Huopalahdessa ”mörkökellot” soivat jo viime yönä

Leijonien maailmanmestaruus innostaa myös kirkkoa. Helsingin kirkkojen kellot soivat tänään kello 14.30, kun kultajoukkue palaa kotimaan kamaralle. Lisäksi kelloja soitetaan myös Vantaalla.

Helsingin luterilaiset seurakunnat päättivät juhlistaa Bratislavan hallissa kiekkoihmeen tehnyttä joukkuetta MM-kultakelloilla. Kirkonkellot soivat Helsingissä, kun jääkiekon maailmanmestaruuskisoissa kultaa voittaneet Leijonat laskeutuvat kotimaan kamaralle. Aiemmin kellojen piti soida kello 14.30, mutta ainakin osa Helsingin seurakunnista päätti siirtää ajankohtaa koneen laskeutumishetkeen. Leijonien koneen arvioidaan nyt laskeutuvan kello 16.05.

– Poikkeuksellisissa tilanteissa vaaditaan poikkeuksellisia tekoja. Kirkonkellojen soittaminen toimii nyt kunnianosoituksena Leijonien huippusuoritukselle. ”Iloitkaa iloitsevien kanssa, itkekää itkevien kanssa”, sanotaan Raamatussa. Eilen voitiin kerrankin itkeä ilosta, sanoo Helsingin seurakuntayhtymän johtaja Juha Rintamäki.

– Tämä kulta oli juuri sitä mitä Suomi tarvitsee: yhdistämistä. Jääkiekon MM-joukkue oli nimenomaan joukkue. Kirkko Helsingissä haluaa osallistua suomalaisten yhteiseen iloon ja juhlaan, hän jatkaa.

Kirkkoherra Nenonen soitti kelloja jo viime yönä

Haagan seurakunnassa Huopalahden kirkonkellot soivat jo viime yönä pelin loppuvihellyksen jälkeen. Asialla olivat seurakunnan kirkkoherra Heikki Nenonen ja pappi Sami Lahtinen. Kellojensoiton tallensi livenä kirkkoherran tytär Viena ja sitä jaettiin yöllä muun muassa seurakunnan Facebook-sivuille.

– Kaikki lähti liikkeelle Twitteristä, missä kaikki hyvä syntyy. Lahtisen Sami laittoi viestin päivää ennen finaalia ja kysyi, jos kultaa tulee, niin soitetaanko Huopalahden kirkon kelloja. Mietin ehkä viisi minuuttia ja vastasin, että soivat. Heti ottelun loppuvihellyksen jälkeen lähdimme kirkkoon, Nenonen kertoo.

Hän nimesi yöllisen soiton ”mörkökelloiksi” Suomen joukkueen kapteenin, kaksi maalia Kanadaa vastaa finaalissa tehneen Marko ”Mörkö” Anttilan kunniaksi. Eikä kelloja, joiden nimi on ”mörkökellot”, voi soittaa päivällä. Niitä piti soittaa yöllä. Sen verran Nenonen kuitenkin ympäristön kenties huonounisia asukkaita sääli, että kelloja paukutettiin vain minuutin ajan.

Melodia oli karsea, voisin kuvata sitä postmoderniksi progressiiviseksi jazziksi.
– Heikki Nenonen

– Nämä ovat Helsingin ainoat käsikäyttöiset kellot, eli paukutus on oikea sana. Melodia oli karsea, voisin kuvata sitä postmoderniksi progressiiviseksi jazziksi. Tähän mennessä on tullut vain positiivista palautetta ja myös ihan tuntemattomilta, ihmisiltä, jotka eivät yleensä reagoi mihinkään kirkollisiin juttuihin, Nenonen myhäilee.

Hän kertoo olevansa aktiivinen liikkuja ja innokas penkkiurheilija. Suosikkilajeja ovat jalkapallo ja jääkiekko. Jääkiekossa hän kertoo olevansa ”Tapparan mies”, vaikka onkin vuosien varrella helsinkiläistynyt.

Nenosen esimerkin mukaisesti myös muiden seurakuntien kirkkoherrat päättivät, että tänään kellot soivat kaikissa kirkoissa. Tavallisestikin kirkonkellot soivat niin iloissa kuin surussa eli niitä soitetaan yleensä jumalanpalvelusten alkamisen merkiksi sekä vihkimisen tai hautajaisten yhteydessä.

Huopalahden kirkonkellot soivat myös vuoden 2011 maailmanmestaruusyönä.

Mörkö eli Marko Anttila poseeraa 6-vuotiaan  Mikael Brullin kanssa.

Mörkö eli Marko Anttila poseeraa 6-vuotiaan Mikael Brullin kanssa.

Kevin Lankinen pelasi sählyä Korsossa

MM-kellot soivat tänään myös Korson, Rekolan, Hakunilan ja Länsimäen kirkoissa Leijonien koneen laskeutuessa.

– Tämä on kansallinen ilon päivä. Leijonien kone laskeutuu Vantaalle, joten on luontevaa, että Vantaan seurakunnat on mukana kellojen soitossa, kertoo Korson seurakunnan kirkkoherra Tuomas Antola.

Korson seurakunnassa on lisäksi erityinen aihe juhlaan, sillä Suomen joukkueen maalivahti Kevin Lankinen on entinen Korson seurakunnan sählyjoukkueen kantava voima. Hän pelasi seurakunnan salibandykerhojoukkue Holyducksien maalivahtina vuosina 2005–2008.

– Mm-finaalia saattaa seurata 2–3 miljoonaa suomalaista. Tuskin on olemassa muuta ilmiötä, joka tällä tavalla yhdistää kansaa, kuin tämä urheiluhulluus. Me tarvitsemme yhteisiä sankaritarinoita, tämä jos mikä on sellainen, jääkiekkoilijaksi ja urheiluhulluksi itsekin tunnustautuva kirkkoherra Antola muotoilee.

Hakunilan ja Korson MM-kellojen soittoa voi seurata seurakuntien Facebook-sivuilta livenä.

Artikkelia on päivitetty 27. toukokuuta kello 14.12 lisäämällä kokonainen kappale Vantaan seurakuntien kirkonkelloista. Lisäksi artikkelia on päivitetty 27. toukokuuta, kun Leijonien koneen laskeutumisaika tarkentui.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.