Helsingin piispan sauva ja hiippa odottavat uutta piispaa.
Helsingin piispanvaali on loppusuoralla – ehdokkaisiin pääsee vielä tutustumaan eri tilaisuuksissa
Piispanvaalin äänioikeutetuille on lähetetty äänestysliput. Ehdokkaita on vielä mahdollisuus tavata sekä omissa että kahdessa yhteisessä tilaisuudessa.
Helsingin piispanvaalin äänioikeutetut ovat saaneet tai lähipäivinä saamassa postia lääninrovasteilta. Postissa on piispanvaalin äänestyslippu. Varsinainen vaalipäivä on 16. elokuuta ja vaali tapahtuu kussakin hiippakunnan rovastikunnassa samanaikaisesti eli kello 13 pidettävissä vaalikokouksissa.
Mikäli äänioikeutettu ei pääse kokoukseen, hän voi äänestää ennakkoon lähettämällä vaalin toimittajalle taitetun äänestyslippunsa suljetussa kirjekuoressa. Äänioikeutettuja on 1 786, joista puolet on pappeja ja puolet maallikoita.
Piispa Irja Askolan seuraajaksi on kolme ehdokasta, joille Helsingin hiippakunnan tuomiokapituli on arponut äänestysnumerot. Kallion kirkkoherran Teemu Laajasalon äänestysnumero on 2, Helsingin yliopiston sosiaalietiikan professorin Jaana Hallamaan 3 ja Luterilaisen maailmanliiton apulaispääsihteerin Kaisamari Hintikan 4.
Vaalia on edeltänyt vilkas kampanjointi
Piispanvaalia on edeltänyt ennennäkemättömän vilkas vaalikampanja, jossa ei ole tyydytty virallisiin vaalipaneeleihin. Kullakin ehdokkaalla on omat kannattajaryhmänsä, netti- ja Facebook-sivut ja omia tilaisuuksia. Lisäksi ehdokkaiden eteen on tehty taustatyötä ja annettu äänestyssuosituksia. Niitä on näkynyt sosiaalisessa mediassa tälläkin viikolla, kun äänestysliput ovat tulleet.
Facebook-sivujen tykkäyksissä selvä ykkönen on Teemu Laajasalo, jonka kampanjasivulla oli tänä aamuna 1 111 tykkääjää. Jaana Hallamaalla tykkääjiä oli 424 ja Kaisamari Hintikalla 429. Yhteensä tykkääjiä on siis enemmän kuin äänioikeutettuja ja heissä on runsaasti muitakin kuin äänioikeutettuja. Sama koskee ehdokkaiden kannattajalistoille nimensä antaneita, heissäkin on ihmisiä, joilla ei ole vaalissa äänioikeutta.
Nimilistat ja tykkääjien määrät eivät kerro vaalin tulosta, mutta ne kertovat ehdokkaiden taustaryhmien aktiivisuudesta. Laajasalon kampanja on ollut näkyvin ja verkostoitunut laajimmin.
Niin äänestäjillä kuin suurella yleisöllä on kuitenkin ollut runsaasti mahdollisuuksia tutustua kaikkiin ehdokkaihin ja tilaisuuksia on vielä jäljellä.
Teemu Laajasalolla on kaksi omaa tilaisuutta eli 31.7. kesäkinkerit Suomenlinnassa, yhteislähtö lautalla Kauppatorilta kello 18. Sään ollessa epäsuotuisa tilaisuus pidetään Paavalin kirkolla (Sammatintie 5). Myllypuron kirkolla on niin ikään Laajasalon kesäkinkerit 9.8. kello 18. Laajasalosta ja tilaisuuksista on lisätietoa ehdokkaan nettisivuilla ja Facebookissa.
Jaana Hallamaahan voi tutustua 9.8. kello 18 HelsinkiMissiossa Albertinkatu 33 pidettävässä tilaisuudessa. Toinen mahdollisuus on Malmin kirkolla, (Kunnantie 1), jossa Hallamaa saarnaa 13.8. kello 10 alkavassa messussa. Hallamaan nettisivuilta ja Facebookista löytyy lisätietoa hänestä.
Kaisamari Hintikalla on vielä yksi oma tilaisuus 10.8. klo 18 Kontulan Mikaelinkirkolla (Emännänpolku 1). Muuten ehdokkaasta voi ottaa selvää hänen nettisivuiltaan ja Facebookista.
Vaalipaneeli ja yhteiset seurat
Ennen vaalia on myös kaksi yhteistä tilaisuutta, joista toinen on virallinen vaalipaneeli ja toinen hengellinen tilaisuus. Paneelin järjestävät Helsingin hiippakunta ja Helsingin Sanomat. Tilaisuus pidetään Sanomatalon mediatorilla 14.8. kello 17–19 ja sen juontaa toimittaja Noona Bäckgren.
Keskustelutilaisuuksien lisäksi kaikki ehdokkaat ovat muun muassa saarnanneet Tuomasmessussa. Nyt he ovat vielä mukana Siioninvirsiseuroissa, joissa mitataan, miten ehdokas pystyy puristamaan sanottavansa seurapuheen mittaiseksi. Siioninvirsiseurat ovat kirkon toiseksi suurimman herätysliikkeen herännäisyyden perinteinen tilaisuus ja puheen mitta on noin viisi minuuttia.
– Siioninvirsiseuroissa veisataan herännäisyyden uudistetun laulukirjan virsiä ja pidetään välissä seurapuheet. Seurat ovat lähetysseurat ja toivomus on, että seurapuheissa tulee jollain lailla esille ehdokkaan suhde kirkon missioon. Seurapuhe on puhujansa näköinen ja siinä pitää tiivistää sanottavansa. Seuratuvalle mahtuu vajaat 100 henkeä, mutta ajatus on, että tilaisuus striimataan suorana. Tästä voi lähempänä tapahtumaa saada tietoa ehdokkaiden omilta sivuilta, selvittää Herättäjä-Yhdistyksen aluesihteeri Leena Väyrynen-Si.
Siioninvirsiseurat järjestetään Helsingin Seuratuvalla, Salomonkatu 17 D, vaaleja edeltävänä päivänä eli 15.8. kello 18. Ne ovat siis viimeinen tilaisuus tutustua ehdokkaisiin ennen äänestystä.
Mikäli uutta piispaa ei valita vaalien ensimmäisellä kierroksella, mahdollinen toinen äänestyskierros kahden eniten ääniä saaneen ehdokkaan välillä on 1. syyskuuta. Sitä ennen pidetään vielä vaalipaneeli.
Korjattu 26.7. klo 16.15 piispanvaalin kellonaika.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee

Suonpää: Likaista peliä piispanvaaleissa
PuheenvuorotOn älyllisesti epärehellistä kuvitella, ettei sukupuolella olisi merkitystä uutta piispa valittaessa. Joissakin asioissa on kuitenkin päästy eteenpäin sitten viime vaalien.

Hiippakunta julkaisee piispaehdokkaiden esittelyvideot
Ajankohtaista