null Kuin valitsisi härkiksen, soijarouheen ja nyhtökauran välillä – piispaksi pyrkii samanmielinen kolmikko

Kruununhaan yläkoulun paneelissa ehdokkaat äänestivät, millä kannalla ovat. Nuoret tekivät heille kinkkisiä kysymyksiä.

Kruununhaan yläkoulun paneelissa ehdokkaat äänestivät, millä kannalla ovat. Nuoret tekivät heille kinkkisiä kysymyksiä.

Ajankohtaista

Kuin valitsisi härkiksen, soijarouheen ja nyhtökauran välillä – piispaksi pyrkii samanmielinen kolmikko

Kirkko ja kaupunki kävi neljässä piispanvaalipaneelissa ja otti selvää siitä, millaiset ihmiset pyrkivät Helsingin piispaksi.

Ainakin hän on laaja-alaisesti sivistynyt tohtori, kokenut, sanavalmis ja tietää vahvuutensa ja heikkoutensa. Sen voi sanoa Helsingin hiippakunnan seuraavasta piispasta.

Mutta valitaanko Irja Askolan seuraajaksi sosiaalietiikan professori Jaana Hallamaa, Luterilaisen maailmanliiton apulaispääsihteeri Kaisamari Hintikka vai Kallion kirkkoherra, Helsingin seurakuntayhtymän johtaja Teemu Laajasalo? Vaalipaneelien perusteella sitä on vaikea ennustaa, niin tasavahvoja ja saman mielisiä ehdokkaat ovat. Luonteeltaan ja asiantuntemukseltaan he kuitenkin eroavat.

Ensimmäisessä paneelissa Seurakuntien talolla Kalliossa 22.5. vaadittiin nopeutta. Oli tiiviitä kysymyksiä, lyhyitä vastausaikoja, kyllä vai ei -äänestyksiä.

Ehdokkaiden piti myös esimerkiksi keskustella kuvitteellisesta tapauksesta, jossa pappi kyseenalaistaa kolminaisuusopin ja laatia twaarna edellispyhän raamatuntekstistä. Yleisössä istui lähinnä pappeja, seurakuntien työntekijöitä ja luottamushenkilöitä. Helppo yleisö siis, sai puhua kirkkoa ja teologiaa niin paljon kuin sielu sietää. Toisaalta paneelin tiukka tempo loi rajoitteensa. 27 minuutin kohdalla Jaana Hallamaa protestoi.

– Minulla on sellainen olo, että kohta ollaan maitohapoilla. Tällainen hengästyttävä minuuttipeli, se pakottaa meidät epäkommunikaatioon. Me emme voi olla tekemisissä toistemme kanssa.

– Haluamme keskustella, komppasi Kaisamari Hintikka.

Toive oli ymmärrettävä, mutta toisaalta ehkä juuri minuuttiaikataulu ja yksinkertaisten vastausten antaminen monimutkaisiin kysymyksiin olivat mitä parhainta koulua piispan työhön.

Kykyosio ja tiukka tentti yläkoulussa

Kruununhaan yläkoulun Piispat tulilla -vaalipaneelissa 24.5. ehdokkaita kuunteli tarkka ja kriittinen yleisö. Ysiluokkalaiset reagoivat kiertelyyn alkamalla supattaa, he selvästi halusivat selkeitä vastauksia. Kysymykset koskivat etiikkaa tai olivat käytännönläheisiä ja paikallisia. Pitääkö Helsinkiin rakentaa suurmoskeija? Pitäisikö joulujuhla vaihtaa talvijuhlaan? Mitä ehdokkaat ajattelevat abortista, eutanasiasta, homoavioliitoista?

Hallamaa, Hintikka ja Laajasalo eivät ajattele asioista yhtä mustavalkoisesti kuin yläkoululaiset ja ajautuivat välillä jaaritteluun ja korkealentoisiin vastauksiin. Yksinkertaisimmissa kysymyksissä ja itsensä esittelyssä he taas pärjäsivät hyvin olemalla juuri niin keski-ikäisiä kuin ovat. Kukaan ei yrittänyt erityisesti kosiskella nuorisoa.

Paneeliin kuului myös kykyosio. Siinä Hallamaa esitteli lennokintekotaitojaan, Hintikka veti Leijonaa mä metsästän -leikin ja Coca-Colan suurkuluttaja Laajasalo näytti, kuinka pystyy maun perusteella erottamaan, kummassa kahdesta kolapullosta on tuoreempaa juomaa. Paneelin lopuksi oppilaat äänestivät suosikkiaan piispaksi. Laajasalo vei voiton ja sai päähänsä pahvisen piispanhiipan.

Valinnanvaraa on, mutta linja on yhtenäinen

Agricolan kirkon vaalipaneelissa 24.5. kuuntelijoina oli lähinnä potentiaalista äänestäjäkuntaa. Puhe karkasi suuriin sfääreihin, ja välillä oli vaikea vastauksen perusteella päätellä, mikä oli kysymys. Puhuttiin piispan tehtävistä ja vallasta sekä kirkon ykseydestä, mitä ikinä se tarkoittaakaan.

Ehdokkaatkin huomasivat, kuinka yhteneviä heidän mielipiteensä olivat ja kuinka vaikea päätös äänestäjillä on edessään. Vai onko sillä merkitystä, haluaako piispa pitää esillä oikeudenmukaisuutta (Hintikka), osallisuutta (Hallamaa) vai armollisuutta (Laajasalo)?

– Härkis, nyhtökaura ja soijarouhe, Hallamaa kuvasi kolmikkoa.

Itseään hän vertasi eniten maustamista vaativaan soijarouheeseen, muiden roolitukset jäivät epäselviksi.

Joka tapauksessa Helsinki saa piispan, joka kelpaa kalliolaiselle hipsterillekin.

Perusasiat ja pienet erot

Neljäs paneeli järjestettiin Myyrmäen kirkossa Vantaalla 31.5. Vantaalaisyleisön edessä ehdokkaat joutuivat osoittamaan paikallistietoutensa, kielitaitonsa ja kertomaan, millaiset asiat ovat vaikuttaneet heidän teologiseen ajatteluunsa. Lopulta päästiin puhumaan synnistä, helvetistä ja taivaasta. Eroja alkoi löytyä.

Hallamaa jättäisi taivaasta ja helvetistä puhumisen mieluusti Jumalalle, me kun juutumme vain huonoihin kielikuviin. Vanhoilla uskonnollisilla sanoilla ja kielikuvilla herkutteleva Laajasalo oli toista mieltä.

– Jos helvetistä ei kannata puhua, tarkoittaako se sitä, ettei taivaastakaan puhuta, Laajasalo haastoi.

Hintikka tasapainotteli heidän välissään ja esitti kiinnostavia ajatuksia siitä, miten helvettiä voisi kuvata nykyihmisille, joille "ikuinen ero Jumalasta" ei sano mitään.

Hallamaa, Hintikka vai Laajasalo – härkis, nyhtökaura vai soijarouhe? Joka tapauksessa Helsinki saa piispan, joka kelpaa kalliolaiselle hipsterillekin. On makuasia, kuka on paras. Hallamaa loistaa asiantuntemuksellaan eettisissä ja teologisissa kysymyksissä ja sijoittaa asioita yhteiskunnallisiin ja historiallisiin konteksteihin, Hintikka vakuuttaa kansainvälisten ja ekumeenisten asioiden hallinnalla ja esiintyy tasavarmasti. Laajasalolla on eniten kädet savessa: hän tuntee seurakuntien ja niiden johtamisen arjen ja huomioi hyvin sen, kenelle puhuu. Äänestäjät voivat makustella valintaa kesän ajan.

Uusi piispa vihitään marraskuussa

Piispanvaalin ensimmäinen kierros on 16.8.

Jos kukaan ehdokkaista ei saa yli puolta annetuista äänistä, vaalissa käydään toinen kierros kahden eniten ääniä saaneen ehdokkaan välillä. Tämä järjestetään 1.9.

Piispanvaalissa 1 786 pappia ja maallikkoa on äänioikeutettuja. Äänestäjiä ovat kaikki hiippakunnan papit ja lehtorit, niin virassa kuin eläkkeellä olevat. Maallikot ovat kirkon luottamushenkilöitä esimerkiksi kirkkovaltuustoista.

Uusi piispa vihitään 12.11. Nykyinen Helsingin piispa Irja Askola jää loppuvuodesta eläkkeelle.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Teemu Laajasalo valittiin Helsingin hiippakunnan piispaksi

Ajankohtaista

Laajasalo sai ensimmäisellä äänestyskierroksella yli puolet äänistä, joka tarkoittaa sitä, että toista äänestyskierrosta ei tarvita.








Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.