null Näin tehdään hautaustestamentti – toimittaja kokeili ja rauhoittui

Hautaustestamenttia tehdessä tulee mietittyä monenlaista, ja usein olo helpottuu.

Hautaustestamenttia tehdessä tulee mietittyä monenlaista, ja usein olo helpottuu.

Hyvä elämä

Näin tehdään hautaustestamentti – toimittaja kokeili ja rauhoittui

En tee kuolemaa, mutta aloin hoitaa elämäni loppuun liittyviä asioita. Marssin hautaustoimistoon ja tein hautaustestamentin.

Isäni kuoleman jälkeen elämäni oli pitkään kaaoksen hallintaa. Niinpä päätin vähentää omien lähimmäisteni vaivaa ja laatia hautaustestamentin, jossa kerron, miten haluan hautausjärjestelyistäni huolehdittavan. Testamentin ohella tehtiin myös hautaussuunnitelma, johon yksilöitiin toivomiani palveluita ja tuotteita.

Saan apua Itä-Helsingin hautauspalvelun Johanna Muurinmäeltä, jonka kanssa käymme läpi aivan ensiksi sen, missä ja miten siunaus ja hautaus tulevat tapahtumaan. Asioita kirjataan pikkuhiljaa ylös niistä puhuttaessa.

Jo pitkään ajatukseni on ollut, että kuoltuani minut tuhkataan. Siunaustilaisuuden jälkeen toivon pientä muistohetkeä.

– Eri hautausmailla on erityyppisiä hautapaikkoja. Joillakin on muistolehtopaikkoja, jonne tuhka sirotellaan. Tällöin hautausmaalla voi olla myös yhteismuistomerkki, jonne voidaan haluttaessa laittaa vainajan nimilaatta. Monilla paikkakunnilla tuhka voidaan sirotella myös mereen, valmiiksi määrättyyn paikkaan, Muurinmäki kertoo.

Tuhkan voi sirotella myös vainajan omalle maalle. Tällöin seurakuntaan ja krematorioon ilmoitetaan kiinteistön nimi, kiinteistötunnus ja paikkakunta, jonne tuhka sirotellaan.

Koska haluan tuhkahautauksen, kirjasimme testamenttiin, että siunaus ja tuhkaus tapahtuvat Honkanummen hautausmaalla ja tuhkani sirotellaan mereen, mahdollisesti Harmajan edustalle, Abrahamin kallioille. Tällöin tarvitaan vene, mutta jos se omaisiltani puuttuu, löytyy Helsingistä taksiveneitä, jotka järjestävät kuljetuksen luodolle.

Toista video

Arkun ja uurnan valinta

Päädyn hyvin pelkistettyyn, käsittelemättömään mäntylautaiseen arkkuun, jonka hinta on noin 300 euroa. Erityisen tärkeänä pidän sitä, että kaikissa hautajaisjärjestelyissä huomioidaan ekologisuus ja taloudellisuus niin pitkälle kuin mahdollista.

– Meillä on nykyisin tarkat säännöt siitä, miten ekologisuus täytyy huomioida. Esimerkiksi kaikki arkut ovat mahdollisimman ympäristöystävällisiä, Muurinmäki kertoo.

Hautaustoimiston hyllyltä löytyvä uurnavalikoima on kaunis. Oma suosikkini erottuu yllättävän helposti: käsintehdystä loktapaperista valmistettu, pahvia muistuttava uurna. Uurnan tilavuuden on oltava vähintään neljä litraa, jotta siihen mahtuu ihmisestä syntyvä, painoltaan neljän ja viiden kilon välillä vaihteleva tuhkamäärä.

– Kun tuhka sirotellaan mereen, on mahdollista käyttää lainauurnaa, jossa tuhka säilytetään sirotteluhetkeen saakka. Toki on myös merihautaukseen tarkoitettuja, savipitoisia uurnia, joiden valmistuksessa on huomioitu esimerkiksi paino niin, että uurna painuu laskettaessa kauniisti mereen. Se myös maatuu, hajoaa ja haihtuu meressä muutamassa viikossa.

Hautaussuunnitelma luo rungon

Testamentin lisäksi täytämme myös hautaussuunnitelmaa, johon merkataan yksityiskohtia. Samalla kustannuksista hahmottuu laskelma, joka toimii pohjana sitten, kun kuolema koittaa.

Vainajan vaatetus. Vanhan, perinteisen tavan mukaan vainajan päälle puetaan hautaustoimistossa puuvillaiset tai pellavaiset, valkoiset sukat ja paita. Hautaussuunnitelmaan kirjattu toiveeni on, että minut puetaan omiin yövaatteisiini.

Kukkalaite. Hauta-arkun päälle on tapana laittaa kukkalaite, johon löytyy kuvastoista toinen toistaan kauniimpia vaihtoehtoja. Oma toivomukseni on, että kukkasina käytetään pelkästään luonnosta löytyviä materiaaleja eli talvella lähinnä havuja ja mustikan tai puolukanvarpuja.

Hautakivi. Tämä asia jää myöhemmin päätettäväksi, sillä tällä hetkellä oma mielipiteeni eroaa lasteni ajatuksista. Yksi varteenotettava vaihtoehto on nimilaatta yhteismuistomerkkiin, johon joillakin hautausmailla on mahdollisuus.

Musiikki. Siunaustilaisuuden kaavassa on urkusoolo, kaksi virttä ja lopuksi urkusoolo. Musiikista voi neuvotella siunaavan papin ja soittavan kanttorin kanssa. Omaan hautatestamenttiini kirjataan, että tietoa täydennetään myöhemmin hautaussuunnitelmaan, koska vielä en tiedä, mitä musiikkia hautajaisiini haluan.

Hautajaisvieraat. Omaisille on hyvä tehdä selväksi, toivooko julkista hautajaiskutsua vai pidetäänkö tilaisuus tietyille kutsuvieraille vai ihan vaan perhepiirissä. Itse toivon, että hautajaiseni vietetään lähipiirin kesken, ja tämä kirjattiin testamenttiin.

Kuolinilmoitus. Koska hautajaiseni järjestetään pienessä lähipiirissä, päätän, että kuolinilmoitukseni julkaistaan lehdessä jälkikäteen, siunauksen jälkeen.

On ihmisiä, jotka eivät halua edes ajatella tällaista asiaa ja se heille suotakoon.

Johanna Muurinmäki

Lopuksi olo on helpottunut

Hautaustestamentti tehdään kahtena kappaleena ja allekirjoitetaan. Se tarvitsee kaksi todistajaa ollakseen lainvoimainen. Toisen alkuperäisistä kappaleista saan mukaani. Kotona kerron läheisilleni, että olen tehnyt hautaustestamentin ja sen, mistä asiakirja löytyy.

Loppujen lopuksi hautaustestamentin teko ei tuntunut ollenkaan oudolta. Muurinmäki kertoi, että yleensä hautaustestamenttia tehtäessä vallitsee positiivinen tunnelma.

– Toki silloin on tilanne toinen, kun tätä tekevä on perheetön eikä hänellä ole ketään, joka asioista huolehtisi. Se yksinäisyys pysäyttää.

Itse ihmettelin, miten omien hautajaisten suunnitteleminen saattoi olla niin luontevaa.

– Olemme tässä kovin erilaisia. On ihmisiä, jotka eivät halua edes ajatella tällaista asiaa ja se heille suotakoon. Mielestäni on kuitenkin tärkeää, että heille, jotka haluavat tätä etukäteen hahmotella, asia on tehty mahdollisimman helpoksi.

Muurinmäki tähdentää, että hautaustestamentin teko ei jouduta kuolemaa mitenkään eikä henkilön tarvitse olla vanha tai sairas suunnitelman tehdäkseen. Kiinnostus hautaustestamenttia kohtaan on hänen mukaansa kasvanut.

– Moni haluaa helpottaa asioita omille lapsilleen. Toinen iso ryhmä ovat he, joilla ei ole lähiomaisia ja jotka haluavat määrätä sijaisen hoitamaan järjestelyt. Sitten ovat he, joilla ei ole ketään. Silloin testamentista jää yhteiskunnan virkamiehille tieto siitä, miten edesmennyt on toivonut asiat hoidettavan.

Muurinmäen mukaan liki jokainen hänen asiakkaansa on todennut suunnitelman tai testamentin tehtyään, että olo on helpottunut. Asia on käsitelty ja sen voi unohtaa. Näin koin minäkin. Varmaan jokaisella meistä mieli kaipaa järjestystä, ja kun saa jotakin ulkoisesti kuntoon, tuo se mukanaan myös sisäistä rauhaa.

Hautaustestamentti on virallinen asiakirja

Hautaustestamentti on maksuton. Siinä voi määrätä lähes kaikesta hautajaisiin liittyvästä. Se on juridinen asiakirja, joka velvoittaa toimimaan kuten siinä määrätään. Testamentin lisäksi tehdään hautaussuunnitelma, joka on ikään kuin testamentin tueksi laadittu toimintaohje. Suunnitelmaa voi vuosien saatossa täydentää.

Hautaussuunnitelma on ollut käytössä liki 20 vuotta eli kysymys ei ole mistään uudesta ilmiöstä. Aluksi käytössä oli kevyempi versio, vihkonen, jonne toiveita täytettiin ja joka säilytettiin asianomaisen kotona.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.