null Helsingin seurakunnat suosittaa taukoa kuorotoiminnalle koronaviruksen vuoksi

Laulaessa viruksen leviämisen riski on suurempi kuin puhuessa.

Laulaessa viruksen leviämisen riski on suurempi kuin puhuessa.

Ajankohtaista

Helsingin seurakunnat suosittaa taukoa kuorotoiminnalle koronaviruksen vuoksi

Helsingin seurakunnat ottavat käyttöön uusia, aiempaa järeämpiä keinoja suojatakseen seurakuntien toimintaan osallistuvia kaupunkilaisia.

Helsingin seurakuntayhtymän varautumisryhmä päätti antaa uusia suosituksia, joilla kirkko pyrkii osaltaan hillitsemään koronaviruksen leviämistä. Varsinaiset päätökset asiasta tehdään seurakunnissa ja yhteisissä yksiköissä.

Kuorojen suositellaan pitävän taukoa kasvotusten tapahtuvista kokoontumisista ja harjoituksista lokakuun loppuun asti.

Koska kyseessä on suositus, osa Helsingin seurakunnista ja niiden kuoroista saattaa tehdä tästä poikkeavia ratkaisuja. Silloin kuorot kuitenkin varmistavat, että harjoituksissa pidetään esimerkiksi tavallista pidemmät turvaetäisyydet tai kuorolaiset käyttävät visiiriä tai suojaavaa maskia.

Viime kädessä päätös harjoituksiin osallistumisesta on jokaisella kuorolaisella itsellään. Suositeltavinta kuitenkin on, että alkusyksyn ajan harjoitukset toteutetaan etänä.

Suositukset on tehty seurakuntien omille kuoroille. Muut kuorot päättävät itse käytännöistään, mutta seurakuntien tiloja ei niiden kokoontumisiin suositella käytettäväksi syys–lokakuussa.

Kuorotoimintaa rajoitettiin sen vuoksi, että se vaatii fyysistä kokoontumista, joka sinällään on riski.

– Helsingin seurakuntayhtymän työsuojelupäällikkö Heta Laurell

Suositus aiempaa tiukemmista rajauksista koskee myös kuorokonsertteja. Nämä konsertit ovat lähtökohtaisesti tauolla syys–lokakuun. Mahdolliset poikkeukset liittyvät pääsylipullisiin konsertteihin. Instrumentaalikonsertteja voi edelleen järjestää, ja niitä koskevat normaalit korona-ajan hygienia- ja turvaetäisyysohjeet.

Miksi seurakuntien uudet koronatoimet kohdistuvat nimenomaan kuoroihin?

– Kuorotoimintaa rajoitettiin sen vuoksi, että se vaatii fyysistä kokoontumista, joka sinällään on riski. Lisäksi ääntä tuottaessa ympäristöön tulee hengitysteistä pisarointia, mitä enemmän ääntä tuotetaan ja mitä enemmän ihmisiä on ääntä tuottamassa. Maailmalla pandemia jyllää, ja vaikka tilanne on Suomessa parempi, ylimääräisiä riskejä on syytä välttää, Helsingin seurakuntayhtymän työsuojelupäällikkö Heta Laurell sanoo.

Viime vuonna laulamisessa ei ollut ongelmia, vaikka paikalla olisi ollut valtavasti väkeä. Kuva Senaatintorin kuorotapahtumasta Taiteiden yönä.

Viime vuonna laulamisessa ei ollut ongelmia, vaikka paikalla olisi ollut valtavasti väkeä. Kuva Senaatintorin kuorotapahtumasta Taiteiden yönä.

Laurellin mukaan kuoroharjoituksissa ja -konserteissa käy runsaasti väkeä, josta osa on iäkästä ja kuuluu riskiryhmiin. Siksikin rajoitus on nyt perusteltu.

– Osa seurakunnista on jo ennen tätä linjausta perunut erityisesti ikäihmisille suunnattuja kuoroja.

Asiaa valmisteltiin kysymällä mielipiteitä myös eri seurakuntien musiikista vastaavilta henkilöiltä. Vaikka näkemykset vaihtelivat, moni toivoi yhteistä linjausta, jotta vastuu ei jäisi yksittäiselle työntekijälle.

– Kaikilta kanttoreilta ei kysytty, mutta riittävän monilta, Laurell kertoo.

Kuoro- ja laulurajoituksia tarkastellaan uudelleen lokakuun alkupuolella.

Varautumisryhmä suosittelee myös koronavilkun asentamista työpuhelimiin ja jatkoa etätöiden tekemiselle jopa vuoden loppuun asti, kunhan työtehtävät sen sallivat.

Juttua on muokattu 3.9. kello 14.22, koska Heta Laurell halusi täsmentää lausuntoaan.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.