null Helsingin seurakuntien yhteistoimintaneuvottelut päättyivät – irtisanomisista päätetään vasta syksyllä

Yhteistoimintaneuvotteluiden piirissä ovat olleet seurakuntayhtymän yhteisten palveluiden ja hallinnon työntekijät. Heitä on 493.

Yhteistoimintaneuvotteluiden piirissä ovat olleet seurakuntayhtymän yhteisten palveluiden ja hallinnon työntekijät. Heitä on 493.

Ajankohtaista

Helsingin seurakuntien yhteistoimintaneuvottelut päättyivät – irtisanomisista päätetään vasta syksyllä

Neuvottelujen alussa työnantaja arvioi mahdollisten henkilöstövähennysten yhteismääräksi enintään 90 henkilötyövuotta.

Helsingin seurakuntayhtymän yhteisiä palveluita koskevat tuotannollis-taloudelliset yhteistoimintaneuvottelut saatiin päätökseen tänään joitakin teknisiä tarkistuksia lukuun ottamatta. Mitään merkittäviä isoja kokonaisuuksia ei ole enää avoinna.

Arvioitu toimintakatteen vähennystarve yhteisissä palveluissa vuoteen 2025 mennessä on noin 4,8 miljoonaa euroa, josta noin miljoona euroa pyritään toteuttamaan kustannussäästöin ja 300 000 euroa toimintatuottoja lisäämällä.

Neuvottelujen alussa työnantajan arvioi mahdollisten henkilöstövähennysten yhteismääräksi enintään 90 henkilötyövuotta. Seurakuntayhtymän johtaja Juha Rintamäki ei tässä vaiheessa lähde tarkentamaan, onko tämä määrä se, mihin lopulta päädytään. Asia selviää syksyllä työnantajan päätösten jälkeen.

Neuvotteluja on Rintamäen mukaan käyty hyvässä yhteishengen ilmapiirissä. Kaikilta osin yksimielisyyttä ei saavutettu, eivätkä neuvotteluiden sisällöt ole vielä julkisia. Ne tulevat julkiseksi aikaisintaan syyskuussa.

Keskustelut olivat rakentavia.

Ovatko jatkopäätökset pelkästään työnantajapäätöksiä vai vieläkö asioista neuvotellaan työntekijöiden edustajien kanssa?

– Huhtikuun lopulla alkaneissa neuvotteluissa on nyt saatu loppuun se vaihe, jossa työntekijäjärjestöt keskustelevat työnantajien kanssa sisällöstä. Keskustelut olivat rakentavia. Työntekijäjärjestöt haastoivat vähennysten perusteita ja vaativat lisäselvityksiä, ja niitä on toimitettu, Rintamäki sanoo.

Neuvottelujen päätyttyä seuraa kesätauko. Sen jälkeen tavoitteena on heti syyskuun aikana tehdä päätökset toimenpiteistä, joilla seurakuntayhtymän yhteisten palveluiden talous tasapainotetaan ja toimintaa suunnataan uudelleen.

Kuka tai mikä elin päättää mahdollisista irtisanomisista?

– Yhteinen kirkkoneuvosto saa varmasti isoimman kokonaisuuden käsiteltäväkseen, sillä monet asiat kuuluvat sen päätösvaltaan. Niistä, jotka eivät kuulu, päättää yhteinen kirkkovaltuusto.

Kaikki vähennykset eivät  tarkoita irtisanomisia, vaan Rintamäen mukaan vastuullinen työnantaja tutkii myös muita vaihtoehtoja, kuten eläköitymisiä tai työtehtävien muutoksia. Hän lisää, että neuvotteluissa on käyty läpi tehtävänkuvia, digitaalisen osaamisen lisäämistä ja seurakuntalaisten osaamisen parempaa hyödyntämistä. Yhteisenä tavoitteena on, että kirkko olisi jatkossakin vahvasti läsnä helsinkiläisten elämässä.

Neuvottelujen piirissä ovat olleet seurakuntayhtymän yhteisissä palveluissa ja hallinnossa olevat työntekijät. Heitä on 493.

 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.