null Helsingin seurakuntayhtymä aloittaa yt-neuvottelut yhteisissä palveluissaan – voivat johtaa enintään 90 henkilön työsuhteen päättämiseen

Ajankohtaista

Helsingin seurakuntayhtymä aloittaa yt-neuvottelut yhteisissä palveluissaan – voivat johtaa enintään 90 henkilön työsuhteen päättämiseen

Yhteisten palveluiden työntekijät hoitavat monenlaisia tehtäviä aina kiinteistöistä perheneuvontaan ja henkilöstöasioista hautausmaihin. 

Helsingin seurakuntayhtymän yhteisissä palveluissa käynnistyvät yhteistoimintaneuvottelut 26. huhtikuuta. Neuvottelut käydään taloudellisista, tuotannollisista ja toiminnallisista muutoksista johtuvien syiden perusteella. Asiasta päätti yhteinen kirkkoneuvosto 7. huhtikuuta.

Yhteisten palveluiden työntekijät hoitavat esimerkiksi seurakuntien talous-, henkilöstö- ja jäsenrekisteriasioita, kiinteistöjä, hautausmaita, viestintää ja yhteistä hallintoa. Yhteisiin palveluihin kuuluvat myös muun muassa perheneuvonta, erityisdiakonia ja sairaalasielunhoito.

Helsingin seurakuntayhtymässä on 1 200 työntekijää, joista yhteisissä palveluissa 493. Yhteistoimintaneuvottelut koskevat kaikkia yhteisten palveluiden osastoja ja yksiköitä. Alustavan arvion mukaan neuvottelut voivat johtaa enintään 90 työntekijän tai viranhaltijan palvelussuhteen päättämiseen. Yhteistoimintaneuvottelut eivät koske yksittäisiä Helsingin seurakuntia.

– Valitettavasti olemme tilanteessa, että joudumme käynnistämään yhteistoimintaneuvottelut. Yhteisten palveluiden johtajisto on etsinyt kevättalven aikana erilaisia keinoja säästötavoitteisiin pääsemiseksi, mutta tehdyt talouspäätökset edellyttävät kipeitäkin ratkaisuja toimintaedellytysten turvaamiseksi, seurakuntayhtymän johtaja Juha Rintamäki sanoo. 

– Tällä hetkellä eletään poikkeuksellisen isojen muutosten keskellä. Vaihtoehto ei ole jäädä nykyiselleen tekemättä ratkaisuja. Muutosten keskellä pitää keskittyä niihin asioihin, joihin itse voi vaikuttaa ja tehdä ratkaisut, jotka vievät yhteisöä suuntaan, jossa voi tehdä merkityksellisiä asioita jatkossa.

Yhteisten palveluiden arvioitu säästötarve vuoteen 2025 mennessä on noin 4,8 miljoonaa euroa, josta noin 1,0 miljoonaa euroa pyritään toteuttamaan kustannussäästöin ja 300 000 euroa toimintatuottoja lisäämällä. Neuvottelujen ja niiden jälkeen tehtävien päätöksien tavoitteena on löytää keinot saada 3,5 miljoonan euron säästöt rakenteellisilla ja muilla ratkaisuilla.

Yhteistoimintaneuvotteluiden osana voidaan myös neuvotella mahdollisista toimintojen yhdistämisistä, työnjaon tarkastelusta, organisaatio- ja palvelurakenteen muutoksista, tehtäväkuva- ja virantoimitusvelvollisuuden muutoksista, lomautuksista, osa-aikaistamisista, nimikemuutoksista ja tehtävien siirrosta.

Yt-neuvottelut saadaan päätökseen kesäkuun loppuun mennessä. Yhteisten palveluitten työntekijöistä noin neljäsosa on 60 vuotta täyttäneitä, joten myös erilaiset eläköitymisratkaisut ovat mahdollisia.

Uutista päivitetty 8.4. klo 11.10. Lisätty tieto yt-neuvotteluiden arvioidusta kestosta ja henkilöstön ikärakenteesta.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.