null Helsingin tuomiokirkkoseurakunta luopuu Suomenlinnan kirkosta vuoden 2026 alussa

Suomenlinnan kirkon torni toimii myös majakkana ohikulkevalle laivaliikenteelle.

Suomenlinnan kirkon torni toimii myös majakkana ohikulkevalle laivaliikenteelle.

Ajankohtaista

Helsingin tuomiokirkkoseurakunta luopuu Suomenlinnan kirkosta vuoden 2026 alussa

Kirkko siirtyy tämän jälkeen Helsingin seurakuntayhtymän hallintaan, mutta mitä sitten tapahtuu, on vielä epävarmaa.

Helsingin tuomiokirkkoseurakunta luopuu Suomenlinnan kirkosta 1. tammikuuta 2026 alkaen. Seurakuntaneuvosto perustelee päätöstä taloudellisilla syillä ja sillä, että Suomenlinnan kirkon käyttöaste on verrattain vähäinen. Maanantaina 10. maaliskuuta kokoontunut Helsingin tuomiokirkkoseurakunnan seurakuntaneuvosto oli asiassa yksimielinen. 

Luopumisen jälkeen Suomenlinnan kirkko siirtyy Helsingin seurakuntayhtymän hallintaan. Tuomiokirkkoseurakunta käy neuvotteluja kirkon tulevaisuudesta seurakuntayhtymän kanssa muun muassa vihkimisten säilyttämiseksi kirkossa, myös vuodeksi 2026 tilaa varaaville.

– Määrärahat pienenevät sen verran, että tämä on tarpeen talouden takaamiseksi. Varaudumme myös palkkojen nousuun ja lisämenoihin. Meillä menee paljon rahaa tilojen ylläpitoon. Haluamme pitää toiminnan kärjen vahvana ja luopua mielummin seinistä kuin ihmisistä, Helsingin tuomiokirkkoseurakunnan vt. kirkkoherra Mari-Anna Auvinen perustelee.

Suomenlinnan alueella asuu noin 400 seurakuntalaista. Kerran kuussa vietettävässä messussa käy ihmisiä enimmäkseen mantereelta.

Helsingin tuomiokirkkoseurakunta on yksi niistä seurakunnista, joille seurakuntayhtymän sisäiset vuokrat ovat tuottaneet vaikeuksia, sillä seurakunnalla on monta suurta kirkkoa. Kirkko ja kaupunki kertoi Tuomiokirkkoseurakunnan tilanteesta vuonna 2022, jolloin myös Suomenlinnan kirkosta luopuminen nousi ensimmäisen kerran esiin. Nyt tehdyssä päätöksessä ei kuitenkaan ollut kyse vain sisäisten vuokrien suuruudesta.

– Sisäiset vuokrat ovat nyt laskeneet, mutta samaan aikaan ovat laskeneet myös määrärahat. Se on suurempi syy. 

– Seurakuntayhtymä jakaa seurakunnille määrärahoja, joista vähennetään tilavuokrat. Nyt se potti pienentynyt. Tulevaisuus näyttää siltä, että ne pienenevät edelleen, Auvinen kertoo.

Tuomiokirkkoseurakunnan keskeinen toiminta tapahtuu Tuomiokirkossa, Vanhassa kirkossa, Mikael Agricolan kirkossa ja Hyvän toivon kappelissa sekä Bulevardilla. Suomenlinnan alueella asuu noin 400 seurakuntalaista. Kerran kuussa vietettävässä messussa käy ihmisiä enimmäkseen mantereelta. Tämän lisäksi kirkossa on lähinnä lapsille ja kouluikäisille suunnattua toimintaa, jonka seurakunta haluaa luopumispäätöksen myötä jatkossakin turvata.

Suomenlinnan kirkkoa korjattiin vuonna 2021 ja silloin kirkkoon rakennettiin myös uudet urut.

Suomenlinnan kirkkoa korjattiin vuonna 2021 ja silloin kirkkoon rakennettiin myös uudet urut.

Suomenlinna on UNESCO:n maailmanperintökohde ja kirkko osa sitä. Suomenlinnan kirkkoa korjattiin vuonna 2021 ja silloin kirkko sai myös uudet urut. 

Auvinen korostaa Suomenlinnan kirkon ainutlaatuisuutta ja sitä, että on varmasti parempi, että kirkosta vastaavat ”leveämmät hartiat” yhden seurakunnan sijaan.

– Kirkko on hyvässä kunnossa ja valtavan kaunis, joten ei se varmasti käyttämättä jää, Auvinen sanoo.

Helsingissä valmistellaan parhaillaan Helsingin seurakuntayhtymän kiinteistökannan selvitystä, jonka jälkeen pystytään näkemään, mistä kiinteistöistä luovutaan ja mitkä säilyvät. Vaikka seurakuntayhtymä omistaa kirkkorakennukset, paikallisseurakunnat voivat omalta osaltaan tehdä päätöksiä tiloista itsenäisesti.

– Tuomiokirkkoseurakunnan päätös on osa Helsingin seurakuntien valmistelua, jossa yhteinen tavoitteemme on pienentää kirkon kiinteistökantaa Helsingissä niin, että pystymme pitämään jäljelle jäävän kiinteistökannan hyvässä kunnossa. Helsingin seurakuntayhtymällä on 245 rakennusta, joiden bruttoala 228 743 neliömetriä, sanoo Helsingin seurakuntayhtymän johtaja Juha Rintamäki.

Kulttuurihistoriallisissa kirkkokohteissa tulee kuulla myös Museoviraston ja Kirkkohallituksen näkemystä. 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.